Sütemények a téli hidegben
- Dátum: 2025.01.31., 18:06
- Szabó Máté
- képek: pexels.com
- kuglóf, pite, sütemény, tél
Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.
Almás pite
A pite tésztához:
20 dkg vaj
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
1 db tojás
1 ek víz
A töltelékhez:
1.5 kg alma
1 db citrom
3 dkg vaj
10 dkg barna cukor
1 tk őrölt fahéj
5 dkg darált keksz
Elkészítés:
Az almás pite tésztájához a vajat kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel, a sütőporral, a porcukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túlságosan morzsálódik, adunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A töltelékhez meghámozzuk az almát, apró kockákra vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, rányomjuk a levét, hogy ne barnuljon meg. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd 3-4 perc alatt folyamatos keverés mellett megpároljuk rajta az almakockákat. Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és a darált kekszet is, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. A sütőt 180 fokra melegítjük fel. A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral.
A pihentetett tészta 2/3-át lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk, és a piteformába helyezzük úgy, hogy az oldalára is jusson. A tölteléket a tésztával kibélelt formába öntjük. A pitét 180 fokos sütőben 40 percig sütjük, míg szép aranybarna színt kap. A kisült süteményt a formával együtt rácsra helyezzük és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.
Márványos kuglóf
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
3 db tojás
2 dl tej
3 ek kakaópor
5 dkg cukor
vaj és liszt a formához
20 dkg étcsokoládé
3 ek vaj
Elkészítés
A márványos kuglóf elkészítéséhez a lisztet a robotgép keverőtáljába öntjük, hozzáadjuk a sütőport és a sót. Beledobjuk a puha vajat, a cukrot, majd elkezdjük összekeverni a gép segítségével. Ezután beletesszük egyesével a tojásokat és a tejet is. A kész tésztát elfelezzük.
Összekeverünk 3 evőkanál kakaóport, 5 dkg cukorral és 4 evőkanál meleg vízzel, aztán hagyjuk hűlni, majd keverjük az egyik tésztához. A kuglóf formát kivajazzuk és kilisztezzük. Ezután egy merőkanállal felváltva belekanalazzuk a két tésztából a formába, majd késsel mintásra keverjük. 175 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, olvasztott csokoládét csorgatunk rá.
Kevert narancsos sütemény
Hozzávalók:
15 dkg vaj
25 dkg cukor
4 db tojás
4 db narancs
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
Elkészítés:
A vajat és a cukrot elkezdjük kihabosítani egy kézi mixerrel. Hozzáadjuk egyenként a tojássárgájákat és beledolgozzuk. Hozzáadjuk a narancslevet és a narancshéjat, ezt is összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és 3-4 adagban hozzáadjuk a tojásos masszához. A fehérjét kemény habbá verjük és hozzáforgatjuk. Egy sütőpapíros tepsi aljára narancs szeleteket helyezünk és erre öntjük a tészta masszát. 180 fokon 35-45 percig sütjük. Kifordítjuk egy deszkára és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Hagyjuk kihűlni, majd fogyasztható is.
Meggyes-mákos pite
Hozzávalók:
250 g finomliszt
120 g vaj
2 ek joghurt
1 db tojássárgája
1 csipet só
1 ek porcukor
A meggyréteghez:
200 g fagyasztott meggy vagy befőtt
100 ml víz
1 tk friss citromlé
1 csipet őrölt fahéj
2 ek porcukor
1 ek keményítő (opcionális)
1 db tojás
A mákréteghez:
150 g darált mák
1 tk vanília aroma
80 g kristálycukor
100 ml víz
50 ml tej
1 db narancs
Elkészítés:
A meggyes-mákos pite tésztájához elmorzsoljuk a vajat a lisztben, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. 1/3-2/3 arányban kettéosztjuk a tésztát, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg a töltelékeket elkészítjük. A meggyréteghez a gyümölcsöt, a vizet, a citromlevet, a fahéjat és a porcukrot összekeverjük egy lábasban, közepes lángon felforraljuk, majd ha teljesen kiolvadt a gyümölcs, besűrítjük.
Néhány percet hagyjuk hűlni, aztán belekeverjük a felvert tojást és hűtjük. A mákréteghez a mákot, a vaníliát, a cukrot, a vizet és a tejet összekeverjük egy kotlában, és közepes lángon 7-8 percig főzzük, majd belefacsarjuk a narancs levét. Elzárjuk és hagyjuk kihűlni ezt is.
A nagyobb tésztát egy picivel nagyobbra nyújtjuk, mint a forma átmérője, hogy legyen pereme, belesimítjuk a sütőformába, levágjuk a túllógó széleket, megszurkáljuk villával, majd kibéleljük zsírpapírral és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük. Az elkészült tészta aljára rakjuk a mákréteget, erre jöhet a meggy, majd rárakjuk a kisebb tésztát. 180 fokon 35 percet sütjük. Hagyjuk kihűlni és szeletelhetjük is a meggyes-mákos piténket.
Pudingos-almás kevert süti
Hozzávalók:
125 g liszt
125 g langyos vaj
60 g cukor
40 ml tej
2 db tojás
1/2 csomag sütőpor
1/2 csomag vaníliás cukor
A pudingos tésztához:
2 ek vaníliás pudingpor
3 db tojás
2 ek tejföl
2 dl tej
2 ek mandulalikőr (opcionális)
1/2 csomag vaníliás cukor
Töltelék:
3 db nagy alma
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból először alacsony, majd magas fokozaton egy habos, krémes masszát keverek ki. Egy kiolajozott piteformába kenem a tészta 2/3-át. Meghámozom az almákat, másfelet a tésztára szeletelek. A pudingos masszát egyneműre kikeverem, az alma tetejére öntöm. Kiskanállal rászaggatom a maradék 1/3 tésztát, rászórom az összevágott maradék almát. Nagyjából 30-35 percig kell sütni. Eközben szépen fel fog jönni a pudingos-tojásos tészta, ez hűlés közben majd kicsit össze fog esni. Fahéjas porcukorral megszórva igazán finom.
Csokikrémmel töltött fánk
Hozzávalók:
270 ml tej
50 g kristálycukor
1 csomag szárított élesztő
450 g finomliszt
1 db tojás
60 g vaj
olaj a sütéshez
A töltelékhez:
20 g keményítő (opcionális)
30 g holland kakaópor
300 ml tej
3 db tojássárgája
100 g kristálycukor
170 g étcsokoládé
150 ml hideg habtejszín
Elkészítés:
Egy mérőpohárban elkeverjük a langyos tejet egy evőkanál cukorral, az élesztővel és hagyjuk, hogy 5-6 perc alatt felfusson. Egy dagasztógép táljába tesszük a lisztet a sóval, a tojással, az élesztős tejjel és a maradék cukorral együtt, majd alacsony fokozaton elkezdjük összedolgozni. Ha nincs dagasztógépünk, akkor marad a kézzel gyúrás. Apránként hozzáadjuk a vajat is, és a folyamat végén egy szép fényes, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk. Ezt egy kiolajozott edénybe helyezzük. Letakarjuk egy konyharuhával, és melegebb helyen hagyjuk, hogy szépen a duplájára keljen.
A krémhez elkeverjük a keményítőt és a kakaóport 50 ml tejjel. Egy lábasba öntjük a maradék tejet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és felforraljuk, majd beletördeljük az étcsokit és kézi habverővel addig keverjük, amíg feloldódik. Hozzáöntjük a kakaóporos keveréket, közepesen lángon, folytonos kevergetés mellett besűrítjük, aztán kihűtjük. A tejszínt habbá verjük és két részletben hozzáforgatjuk a kihűlt főzött krémhez, majd egy habzsákba töltjük a csokikrémet.
A megkelt fánktésztát lisztezett felületre borítjuk és sodrófával ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Egy 9 cm átmérőjű kiszúróformával köröket szaggatunk a tésztából, a leeső részeket újragyúrjuk, ismét kinyújtjuk és még szúrunk ki belőle fánkokat. Egy lábasban bő olajat melegítünk. Figyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete 160-170 fok között legyen végig, így fogjuk tudni tökéletesre sütni a fánkokat. Egyszerre kettő fánkot dobunk a forró olajba, és oldalanként 1,5-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A megsült darabokat egy papírtörlővel bélelt tepsibe vagy tálba szedjük, ami felszívja a felesleges olajat. Mikor elkészült az összes fánk, legalább 20 percet hagyjuk őket hűlni, ezután a jöhet a töltés. A habzsák végét beleszúrjuk a fánk oldalába és megtöltjük egy jó adag krémmel, ha nincs habzsákunk, akkor marad az evőkanál. A megtöltött fánkok tetejét meghintjük porcukorral, aztán már fogyaszthatjuk is őket!
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?