Menü

Száraz január

Alkoholmentes italok, újévi fogadalmak, elhatározások és egy újabb kihívás: elindult a száraz január!

A karácsonyi és a szilveszteri bőséges vendéglátás és eszem-iszom, a decemberi adventi forralt borozások, az ünnepi családi összejövetelek és megannyi házibuli után nem árt kicsit visszafogni a cukor- és az alkoholfogyasztást.

Mit is jelent a száraz január?

Nos nem az, hogy nem esik eső sem hó ebben a hónapban, sokkal inkább egy Angliából származó mozgalom, mely arra utal, hogy a kihívás résztvevői egy hónapig nem fogyasztanak egyáltalán alkoholt.

Mi a célja ennek a kihívásnak?

A mértékletesség és az önuralom gyakorlása! Akik szeretnék megpróbálni ezt a kihívást, az kerülje el az alkoholos italokat, cserébe végig kóstolhatja a számos alkoholmentes, cukorszegény, alak- és gyerekbarát italrecepteket.

Kicsit nézzünk utána, mi történik a testünkkel, ha nemet mondunk az alkoholra.

Ma már egyre több szakember javasolja, hogy még az alkalmankénti alkoholfogyasztást is kerüljük, az alkohol elhagyásának pedig olyan meglepő előnyei is vannak, melyekre nem is gondolnánk! Ez az egy hónapos alkoholmentesség számos előnyt ígér - a máj egészségének és a vérnyomásnak a javulásától kezdve a fokozott energiaszintig és a fogyásig.

A száraz január egy világszintű program, melynek célja, hogy ha nem is örökre, de legalább egy hónapra mondjunk le a bódító italokról: ennek pedig garantáltan meg fogjuk érezni áldásos hatásait! Melyek ezek?

Csökken a testsúly!

Az alkohol energiában rendkívül gazdag, ugyanis grammonként 7 kalóriát viszünk be vele, ráadásul ezek úgynevezett tápérték nélküli „üres kalóriák”, melyek semmiféle vitaminnal vagy nyomelemmel nem látják el szervezetünket. Ráadásul étvágyat is csinálnak, így az alkoholfogyasztást nem egy esetben kíséri hamburger, egészségtelen ultrafeldolgozott gyorsétel elfogyasztása.

Erősödik az immunrendszer!

Az alkohol károsan hat a bélrendszer jótékony baktériumaira, melyek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer szempontjából is. A túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás valóságos merénylet az immunrendszer ellen.

Csökken a szívbetegségek kockázata!

Azoknál, akik nem fogyasztanak alkoholt, alacsonyabb a különböző szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.

Minőségibb lesz az alvásunk!

Az alkohol ugyanis negatívan hat a pihenésre is, sokaknál álmatlanságot, folyamatos ébredést okozva.

A Száraz január egy közegészségügyi kezdeményezés, amelyet eredetileg az Alcohol Change UK vezetett, és amely arra ösztönzi az embereket, hogy az év első hónapjában ne igyanak alkoholt. A Száraz Januárban való részvétel azt jelenti, hogy egy hónapig le kell mondani az alkoholról, és ezt a kihívást világszerte milliók fogadták el.

Képernyőhasználat és szemromlás – Hogyan óvhatjuk látásunkat a digitális korban?

A modern világban a képernyők – legyen szó számítógépről, tabletről vagy mobiltelefonról – mindennapjaink szerves részévé váltak. Munka, tanulás, szórakozás és kommunikáció szinte elképzelhetetlen nélkülük.

Nyirokterápia – A szervezet öntisztító rendszere

A nyirokterápia egy olyan természetes, manuális kezelési módszer, amely a nyirokrendszer működésének serkentését szolgálja. A kezelés célja a nyirokfolyadék áramlásának javítása, a pangások megszüntetése, valamint a méreganyagok elszállításának elősegítése a szervezetből.

Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.

Kollégiumi élet – az első nagy lépés az önállóság felé

Egy szülő életében vannak pillanatok, amelyek egyszerre töltenek el büszkeséggel és meghatottsággal. Ilyen, amikor a gyerek kirepül a családi fészekből – akár csak hét közben – és beköltözik a kollégiumba. Ez a lépés nemcsak a gyermek, hanem az egész család életében mérföldkő.

Mit csinál egy parfümőr? – Az illatok mesterségének titkai

A parfümőr olyan szakember, aki illatokat tervez, készít és fejleszt. A munkája egyszerre tudományos és művészi: jól kell értenie a különféle illatanyagok kémiai tulajdonságaihoz, miközben kreatív érzékkel kell megalkotnia egyedi illatkompozíciókat.