Esszenciális vitaminok
- Dátum: 2025.01.11., 10:33
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- egészség, idegrendszer, immunrendszer, koleszterin, vércukor, vitaminok
Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?
Ki ne hallott volna a C-, az E- vagy a D-vitaminról, hiszen mindennapjaink szerves részeit alkotják. Tudjuk, hogy szervezetünk egészséges működéséhez szükségünk van ezekre az apró kis vitaminokra, ásványi anyagokra. Mindenhonnan halljuk, látjuk, a reklámok ezrei ontják, hogy mit, hogyan, mennyit és mikor szedjünk belőlük.
Az esszenciális vitaminok tényleg elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ismerjük őket, de nem biztos, hogy így egyben. Ők az A-, C-, D-, E-, K- és B-vitaminok. A B vitaminokból igen sokféle van, ide a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9 és B12-vitaminokat soroljuk. Ezekből az A-, a D-, az E- és a K-vitaminok azok, amik zsírban oldódók. Ezt azt jelenti, hogy a test zsírszöveteiben raktározódnak el, így egy kicsit tovább képesek a szervezetünkben maradni. A másik része a csapatnak vízben oldódó, azokat sokkal jobban kell pótolni, hiszen a vízzel szépen kiürülnek a szervezetből. Nézzük, hogy melyik milyen hatással van az egészségünkre.

Az A-vitaminról tudjuk, hogy nagy szerepet vállal a bőr, a köröm és a haj egészségének fenntartásában, de ezen felül a csontjaink, fogaink és a sejtjeink is megköszönik az utánpótlást. A C-vitaminról sokat nem is kell mondani, hiszen mindenki tudja, hogy az immunrendszer és az érfalak erősítője, általa gyorsabban gyógyulnak a sebek és kevésbé vérzik majd az ínyünk fogmosás közben. A D-vitamin a kapszulába zárt napsugár. Segíti a bőrünket, erősek lesznek a csontjaink, mert segíti a kalcium felszívódását és még a felsőlégúti megbetegedéseket is jobban átvészelhetjük vele.
Az E-vitamin egy remek antioxidáns, gátolja a sejtek oxidációs folyamatait, de emellett szerepet játszik a látás, a bőr, az agy és a szív egészségének megőrzésében. A K-vitamin a vér alvadási képességét támogatja, mivel képes az ehhez szükséges fehérjék összetapadását elősegíteni. Jöhetnek a B-vitaminok. A B1-vitamin egyik feladata az, hogy a azt a táplálékot, amit beviszünk a szervezetünkbe, energiává alakítsa át, ezzel pedig lesz erőnk talpon maradni. A B2-vitamin szintén segíti immunrendszerünk működését, csökkenti a fáradtságot, és a hasonlóan előző társához, energiatermelő anyagcsere-folyamatokban is segédkezik. A B3-vitamin a növekedésünkhez kell, illetve szépen csökkenti a koleszterinszintünket.

A B5-vitamin a vércukorszintet tarja kordában, sőt, még a nemi hormonok képzésénél is részt vesz. A B6-vitaminról tudjuk, hogy idegrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen. A B7-vitamin a cukorbetegségek kezeléséhez és a koleszterin anyagcseréhez kell. A B9-vitamin vérünk létfontosságú barátja, szerepe van a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék képzésében. Végül a B12-vitamin pedig azért fontos, mert például a központi idegrendszerünk nagy bajban lenne nélküle, ő biztosítja az idegrostok megfelelő működését.
Az esszenciális vitaminokat mind ismerjük, az a közös bennük, hogy ezek nélkül az emberi szervezet nem fog egészségesen működni, ezért létfontosságú a megfelelő mennyiségű bevitelük.
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.