Menü

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

Ki ne hallott volna a C-, az E- vagy a D-vitaminról, hiszen mindennapjaink szerves részeit alkotják. Tudjuk, hogy szervezetünk egészséges működéséhez szükségünk van ezekre az apró kis vitaminokra, ásványi anyagokra. Mindenhonnan halljuk, látjuk, a reklámok ezrei ontják, hogy mit, hogyan, mennyit és mikor szedjünk belőlük.

Az esszenciális vitaminok tényleg elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ismerjük őket, de nem biztos, hogy így egyben. Ők az A-, C-, D-, E-, K- és B-vitaminok. A B vitaminokból igen sokféle van, ide a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9 és B12-vitaminokat soroljuk. Ezekből az A-, a D-, az E- és a K-vitaminok azok, amik zsírban oldódók. Ezt azt jelenti, hogy a test zsírszöveteiben raktározódnak el, így egy kicsit tovább képesek a szervezetünkben maradni. A másik része a csapatnak vízben oldódó, azokat sokkal jobban kell pótolni, hiszen a vízzel szépen kiürülnek a szervezetből. Nézzük, hogy melyik milyen hatással van az egészségünkre.

Az A-vitaminról tudjuk, hogy nagy szerepet vállal a bőr, a köröm és a haj egészségének fenntartásában, de ezen felül a csontjaink, fogaink és a sejtjeink is megköszönik az utánpótlást. A C-vitaminról sokat nem is kell mondani, hiszen mindenki tudja, hogy az immunrendszer és az érfalak erősítője, általa gyorsabban gyógyulnak a sebek és kevésbé vérzik majd az ínyünk fogmosás közben. A D-vitamin a kapszulába zárt napsugár. Segíti a bőrünket, erősek lesznek a csontjaink, mert segíti a kalcium felszívódását és még a felsőlégúti megbetegedéseket is jobban átvészelhetjük vele.

Az E-vitamin egy remek antioxidáns, gátolja a sejtek oxidációs folyamatait, de emellett szerepet játszik a látás, a bőr, az agy és a szív egészségének megőrzésében. A K-vitamin a vér alvadási képességét támogatja, mivel képes az ehhez szükséges fehérjék összetapadását elősegíteni. Jöhetnek a B-vitaminok. A B1-vitamin egyik feladata az, hogy a azt a táplálékot, amit beviszünk a szervezetünkbe, energiává alakítsa át, ezzel pedig lesz erőnk talpon maradni. A B2-vitamin szintén segíti immunrendszerünk működését, csökkenti a fáradtságot, és a hasonlóan előző társához, energiatermelő anyagcsere-folyamatokban is segédkezik. A B3-vitamin a növekedésünkhez kell, illetve szépen csökkenti a koleszterinszintünket.

A B5-vitamin a vércukorszintet tarja kordában, sőt, még a nemi hormonok képzésénél is részt vesz. A B6-vitaminról tudjuk, hogy idegrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen. A B7-vitamin a cukorbetegségek kezeléséhez és a koleszterin anyagcseréhez kell. A B9-vitamin vérünk létfontosságú barátja, szerepe van a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék képzésében. Végül a B12-vitamin pedig azért fontos, mert például a központi idegrendszerünk nagy bajban lenne nélküle, ő biztosítja az idegrostok megfelelő működését.

Az esszenciális vitaminokat mind ismerjük, az a közös bennük, hogy ezek nélkül az emberi szervezet nem fog egészségesen működni, ezért létfontosságú a megfelelő mennyiségű bevitelük.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.