Menü

Egészséges ételek, amelyekből sokat ehetsz karácsonykor is

Ha a karácsonyi lakomára gondolsz, akkor valószínűleg nem az „egészséges” szó jut először az eszedbe, hanem inkább a töltött káposzta, a majonézes tésztasaláta, krumpli és a rengeteg sütemény. De van néhány olyan ünnepi fogás, ami nem csak mennyei, de egészséges is. Ráadásul, ha ezek a finomságok szerepelnek a karácsonyi menüsorban, akkor az ünnepek alatt felkúszó plusz kilóktól is kevésbé kell leadnod.

Kelbimbó

A kelbimbót szerintünk vagy imádni vagy utálni lehet. Egy viszont biztos: magas rosttartalmának köszönhetően segíthet elkerülni a puffadást. Készítetted már csőben sütve? Imádjuk önmagában és köretként is!

Halételek

A halakban rengeteg omega-3 zsírsav található, ami segít szervezetünknek a D-vitamin termelésben, amire nagy szükségünk van. Így mindegy, hogy ponty, lazac vagy pisztráng kerül az asztalra, a testednek mindenképp jót teszel vele.

Gesztenye

A sült gesztenye nem csak a karácsonyi vásárban falatozva esik jól a téli hidegben, de az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Ráadásul olyan zsírsavakat tartalmaz, amik a szívnek és a bőrnek is nagyon jót tesznek. Sütve vagy akár főzve, salátába keverve is finom.

Tyúkhúsleves

Egy forró tyúkhúsleves nem csak a léleknek esik jól, hanem a testnek is. A benne található zöldségek ugyanis sok-sok ásványi anyagot tartalmaznak, ráadásul a gőze az orrban és a torokban letapadt nyákot is feloldja. Nem fogod megbánni, ha ez lesz az első fogás az ünnepi asztalon!

Karácsonyi burger torony recept

Elkészítési idő: 13 perc.Főzési idő: 12 perc. Összes idő: 25 perc

Hozzávalók

A burgerekhez: • 450g darált pulykahús • 400g zsírszegény kolbászhús • 1 marék aprított zsálya • 1 marék aprított petrezselyem • só • bors

Extrák: • Zsírszegény fehérjés sajt • 4 burger buci • 4 ek. áfonya öntet • salátalevél

Elkészítés módja

A burgerek elkészítéséhez keverd össze a darált pulykahúst, az aprított fűszereket és egy-egy nagyobb csipet sót és borsot! Kézzel formázz 4 nagy húspogácsát!

A kolbászhúst oszd el négy felé, és készítsd belőle négy húspogácsát!

Egy serpenyőbe melegíts fel az olajat, tedd bele a pulyka és kolbász húspogácsákat, és süsd mindegyik oldalát 4-5 percig, vagy amíg kívül aranybarnák nem lesznek!

Helyezd rájuk a sajtszeleteket, amíg a serpenyőben vannak! Engedd, hogy a sajt 1-2 perc alatt rájuk olvadjon!

Vedd ki a húspogácsákat, és helyezd a bucikat a serpenyőbe! Pirítsd őket 20 másodpercig!

Tedd a húspogácsákat a bucikba, helyezd rá a salátalevelet, majd öntsd le egy kis áfonya öntettel! Nem marad más, csak a tálalás!

Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?

Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.

Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?

Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?

A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.