Ínycsiklandozó diétás lasagne
- Dátum: 2024.12.09., 06:35
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- diéta, életmód, étkezés, fittség, főzés, gasztronómia, kalória, konyha, lasagne, Olaszország, paradicsom
Lasagne-t mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!
A következő receptben az olasz kedvenc zsír és totál szénhidrát csökkentett formában fog a szádba ugrani! Itt a legdiétásabb lasagne receptek.
A házi diétás lasagne tésztámhoz a kedvenc bolognai szósz dukál, amit a diétás bolognai spagettihez is szoktam készíteni.A diétás lasagne tetejére diétás besamel mártás is passzol.
Diétás lasagne recept
Hozzávalók (23*18 cm tepsihez):
1,5 adag szénhidrátcsökkentett házi tészta nagyobb téglalapokra vágva (friss vagy szárított)
5 dkg light trappista sajt a tetejére
Hozzávalók a diétás bolognai szószhoz:
0,5 kg darált csirkemell filé
3 dkg kókuszzsír
5 dkg vöröshagyma
1 dkg fokhagyma
5 g (2 teáskanál) adalékmentes pizzafűszer
2,5 g (1 teáskanál) szárított vagy friss oregánó
2,5 g (1 teáskanál) szárított vagy friss bazsalikom
23 dkg cukor és adalékmentes paradicsompüré
szárított lasagne tészta használata esetén + 0,5 dl víz
pár csepp stevia vagy egy kávéskanálnyi negyedannyi édesítő, ha nagyon savanyú lenne a bolognai szósz (elhagyható)
Hozzávalók a diétás besamel mártáshoz:
5 dkg kókuszolaj vagy vaj (én kókuszolajjal készítettem)
8 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
3, 5 dl 1,5 %-os hideg tej
2 csipet himalája só
2. verzió
HOZZÁVALÓK
500 gramm cukkini
450 gramm sovány darált hús
200 gramm paradicsom
300 ml passzírozott paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors, oreganó, bazsalikom
250 gramm zsírszegény reszelt sajt
1 evőkanál kókuszzír
ELKÉSZÍTÉS
A cukkinit megmossuk, töröljük és nagyon vékony szeletekre vágjuk.
A kókuszolajat egy serpenyőben forrósítjuk és a felkockázott hagymát és fokhagymát megfonnyasszuk rajta.
Hozzáadjuk a darált húst és addig pirítjuk amíg az összes hús barna nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, majd a passzírozottat is.
Sózzuk, borsozzuk - majd hozzáadjuk a szárított oregánot és a szárított bazsalikomot is.
Fedő alatt, néhány percenként megkeverve, 20 percig főzzük.
Egy mély tepsi - vagy egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma - alját kibéleljük cukkini szeletekkel. Erre rátesszük a húsos cucc 1/3-ad részét és megszórjuk reszelt sajttal. És így rétegezzük sorban. Tetejére sajt kerül. Ha kapcsos tortaformát használsz tegyél alá valamit, vagy tekerd körbe alufóliával az alját - amolyan fészek szerűen - mert a cukkini levet ereszt!
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük,. Akkor jó, ha a sajt is szépen rápirult. Várjuk meg, amíg kihűl, mert akkor nagyon szépen szeletelhető!
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.