Menü

Ínycsiklandozó diétás lasagne

Lasagne-t mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!

A következő receptben az olasz kedvenc zsír és totál szénhidrát csökkentett formában fog a szádba ugrani! Itt a legdiétásabb lasagne receptek.

A házi diétás lasagne tésztámhoz a kedvenc bolognai szósz dukál, amit a diétás bolognai spagettihez is szoktam készíteni.A diétás lasagne tetejére diétás besamel mártás is passzol.

Diétás lasagne recept

Hozzávalók (23*18 cm tepsihez):

1,5 adag szénhidrátcsökkentett házi tészta nagyobb téglalapokra vágva (friss vagy szárított)

5 dkg light trappista sajt a tetejére

Hozzávalók a diétás bolognai szószhoz:

0,5 kg darált csirkemell filé

3 dkg kókuszzsír

5 dkg vöröshagyma

1 dkg fokhagyma

5 g (2 teáskanál) adalékmentes pizzafűszer

2,5 g (1 teáskanál) szárított vagy friss oregánó

2,5 g (1 teáskanál) szárított vagy friss bazsalikom

23 dkg cukor és adalékmentes paradicsompüré

szárított lasagne tészta használata esetén + 0,5 dl víz

pár csepp stevia vagy egy kávéskanálnyi negyedannyi édesítő, ha nagyon savanyú lenne a bolognai szósz (elhagyható)

Hozzávalók a diétás besamel mártáshoz:

5 dkg kókuszolaj vagy vaj (én kókuszolajjal készítettem)

8 dkg szénhidrátcsökkentett liszt

3, 5 dl 1,5 %-os hideg tej

2 csipet himalája só

2. verzió

HOZZÁVALÓK

500 gramm cukkini

450 gramm sovány darált hús

200 gramm paradicsom

300 ml passzírozott paradicsom

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

ízlés szerint só, bors, oreganó, bazsalikom

250 gramm zsírszegény reszelt sajt

1 evőkanál kókuszzír

ELKÉSZÍTÉS

A cukkinit megmossuk, töröljük és nagyon vékony szeletekre vágjuk.

A kókuszolajat egy serpenyőben forrósítjuk és a felkockázott hagymát és fokhagymát megfonnyasszuk rajta.

Hozzáadjuk a darált húst és addig pirítjuk amíg az összes hús barna nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, majd a passzírozottat is.

Sózzuk, borsozzuk - majd hozzáadjuk a szárított oregánot és a szárított bazsalikomot is.

Fedő alatt, néhány percenként megkeverve, 20 percig főzzük.

Egy mély tepsi - vagy egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma - alját kibéleljük cukkini szeletekkel. Erre rátesszük a húsos cucc 1/3-ad részét és megszórjuk reszelt sajttal. És így rétegezzük sorban. Tetejére sajt kerül. Ha kapcsos tortaformát használsz tegyél alá valamit, vagy tekerd körbe alufóliával az alját - amolyan fészek szerűen - mert a cukkini levet ereszt!

200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük,. Akkor jó, ha a sajt is szépen rápirult. Várjuk meg, amíg kihűl, mert akkor nagyon szépen szeletelhető!

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.