Ínycsiklandozó diétás lasagne
- Dátum: 2024.12.09., 06:35
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- diéta, életmód, étkezés, fittség, főzés, gasztronómia, kalória, konyha, lasagne, Olaszország, paradicsom
Lasagne-t mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!
A következő receptben az olasz kedvenc zsír és totál szénhidrát csökkentett formában fog a szádba ugrani! Itt a legdiétásabb lasagne receptek.
A házi diétás lasagne tésztámhoz a kedvenc bolognai szósz dukál, amit a diétás bolognai spagettihez is szoktam készíteni.A diétás lasagne tetejére diétás besamel mártás is passzol.
Diétás lasagne recept
Hozzávalók (23*18 cm tepsihez):
1,5 adag szénhidrátcsökkentett házi tészta nagyobb téglalapokra vágva (friss vagy szárított)
5 dkg light trappista sajt a tetejére
Hozzávalók a diétás bolognai szószhoz:
0,5 kg darált csirkemell filé
3 dkg kókuszzsír
5 dkg vöröshagyma
1 dkg fokhagyma
5 g (2 teáskanál) adalékmentes pizzafűszer
2,5 g (1 teáskanál) szárított vagy friss oregánó
2,5 g (1 teáskanál) szárított vagy friss bazsalikom
23 dkg cukor és adalékmentes paradicsompüré
szárított lasagne tészta használata esetén + 0,5 dl víz
pár csepp stevia vagy egy kávéskanálnyi negyedannyi édesítő, ha nagyon savanyú lenne a bolognai szósz (elhagyható)
Hozzávalók a diétás besamel mártáshoz:
5 dkg kókuszolaj vagy vaj (én kókuszolajjal készítettem)
8 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
3, 5 dl 1,5 %-os hideg tej
2 csipet himalája só
2. verzió
HOZZÁVALÓK
500 gramm cukkini
450 gramm sovány darált hús
200 gramm paradicsom
300 ml passzírozott paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors, oreganó, bazsalikom
250 gramm zsírszegény reszelt sajt
1 evőkanál kókuszzír
ELKÉSZÍTÉS
A cukkinit megmossuk, töröljük és nagyon vékony szeletekre vágjuk.
A kókuszolajat egy serpenyőben forrósítjuk és a felkockázott hagymát és fokhagymát megfonnyasszuk rajta.
Hozzáadjuk a darált húst és addig pirítjuk amíg az összes hús barna nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, majd a passzírozottat is.
Sózzuk, borsozzuk - majd hozzáadjuk a szárított oregánot és a szárított bazsalikomot is.
Fedő alatt, néhány percenként megkeverve, 20 percig főzzük.
Egy mély tepsi - vagy egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma - alját kibéleljük cukkini szeletekkel. Erre rátesszük a húsos cucc 1/3-ad részét és megszórjuk reszelt sajttal. És így rétegezzük sorban. Tetejére sajt kerül. Ha kapcsos tortaformát használsz tegyél alá valamit, vagy tekerd körbe alufóliával az alját - amolyan fészek szerűen - mert a cukkini levet ereszt!
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük,. Akkor jó, ha a sajt is szépen rápirult. Várjuk meg, amíg kihűl, mert akkor nagyon szépen szeletelhető!
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.