Menü

Ünnepi italok – nemcsak télre

Mostanság, hogy korábban van sötét, olykor hideg, borongós és barátságtalan arcát mutatja az időjárás, jólesik esténként bekuckózni valami finom, forró, szívmelengető téli itallal. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal?

Akinek a forralt bor jutott elsőként eszébe, az nem véletlen, hiszen az egyik legkedveltebb, legkézenfekvőbb ötlet és ital. Egyetlen karácsonyi vásár sincs meg nélküle, és a hidegben nagyon jól tud esni. Az adventi vásárokban sokszor „horror” áron mérik, így javaslom az otthoni elkészítést. Különlegesebb és gazdaságosabb is.

Legjobb cukorral, fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg), alaposan megmosott gyümölcsökkel (citrom, narancs, alma) és gyümölcslevekkel készíteni, én karácsonyi gyümölcsteával keverve iszom.

Nemcsak a gyerekek kedvence a forró csoki!

Bár számos márkájú instant forró csokoládét kaphatunk a boltokban, otthon is érdemes elkészíteni. Ehhez tejre, tejszínre vagy sűrített tejre, egy egész tábla magas kakaótartalmú étcsokoládéra van szükségünk. A csokoládét olvasszuk meg gőz felett, majd rögtön adjuk hozzá a tejjel elkevert tejszínt és egy kis cukrot. Tejszínhabbal és reszelt csokoládéval feldobhatjuk tálaláskor. A csokoládék esetében is nagyon sok múlik az alapanyagokon. A boltokban kapható italporok íze és állaga köszönőviszonyban sincs azzal, amilyen egy házilag készített minőségi forró csokoládé.

Kávékülönlegességek!

A csokoládén kívül a kávét is variálhatjuk, ünnepi jelleget kölcsönözhetünk neki. A boltokban kapható minden ízű szirupokkal pillanatok alatt készíthetünk mézeskalácsos, fahéjas, pörköltmogyorós kávét, de ha időnk engedi, akkor magunk is fűszerezhetjük a kávét, adhatunk hozzá alkoholt, tejszínt, koronázhatjuk tejszínhabbal vagy tejhabbal, dekorálhatjuk karamellizált cukorral vagy fűszerekkel.

Ír krémlikőrt kóstoltak már?

Ez egy viszonylag költséges ital, viszont otthon készítve ez is kicsit pénztárcabarátabb megoldás. Szükségünk lesz hozzá 2 dl skót whiskey-re, 250 ml tejszínre, egy deci tejre, fél deci kávéra, 100 g cukorra, és egy tubus sűrített tejre, és két teáskanálnyi vanília kivonatra. A cukorból karamellát készítünk, majd hozzáadjuk a felforralt tejet és tejszínt. Ha az összes karamell feloldódott, hozzáadhatjuk a többi hozzávalót is. Néhány percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük lezárható vagy csatos üvegbe pihenni. Ha tudjuk…

Ennek létezik gyerek változata is!

Az ő kedvükért elkészíthetjük alkohol- és koffeinmentes változatban is. Tetszőleges mennyiségű cukrot karamellizálunk, majd felöntjük annyi forró tejjel, hogy halvány színű legyen. Összeforraljuk és hozzáadunk egy kis csészényi koffeinmentes kávét. A végén sűrített tejet és vaníliaaromát is a keverékbe teszünk. Szerintem melegen és hidegen is egyaránt finom.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.