Menü

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.

Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Az acerola egy cserjeszerű fa gyümölcse, amely Közép- és Dél-Amerikában, Mexikóban és a Karib-szigeteken őshonos. Barbadosi cseresznye, nyugat-indiai cseresznye néven is ismert, ám a cseresznyeszerű megjelenése ellenére a citrusfélék családjába tartozik. Egykor csak ezen országok bennszülöttjei fogyasztották, de a táplálkozási profilja és szuperélelmiszer mivolta miatt, ma már az egész világon élvezik. Az acerolafán cseresznyeszerű bogyók nőnek, amelyek a népi gyógyászatban is használatosak. Ízét általában édesnek, illatosnak írják le, és nyersen vagy ételekhez hozzáadva fogyasztják. Nagy mennyiségben tartalmazza a következő tápanyagokat: albumin, kalcium, kálium, foszfor, vas, niacin (B-3-vitamin), foszfor, riboflavin, tiamin. Gazdag szénhidrátokban és rostokban, de mindenek előtt kimagasló C-vitamin-tartalma teszi szuperélelmiszerré.

Melyek az acerola bizonyított egészségügyi előnyei?

Az acerola különféle kivonatainak és tisztított fitonutrienseinek antioxidáns aktivitását különböző in vitro vizsgálatok segítségével vizsgálták az elmúlt években. Kiderült, hogy az egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásai leginkább a C-vitaminban való gazdagságának köszönhetők.

A különböző C-vitamin-tartalmú gyümölcsök és azok relatív mennyiségének elemzése során az acerola minden mást felülmúlt, különösen biotermesztés esetén. A jelentések szerint a gyümölcsben nagyobb mennyiségű C-vitamin van, mint a narancsban és az eperben, az A-vitamin igen jelentős forrása is.

A C-vitamin szükséges tápanyag, vízben oldódó vitamin, amely nem raktározódik el a szervezetben, ezért naponta kell pótolni. Erős antioxidáns, segít megelőzni a szabadgyökök okozta károkat és bizonyos betegségeket. Kezeli a cukorbetegséget.

Az acerolában található erőteljes antioxidánsok hozzájárulnak a szervezet megtisztításához a veszélyes méreganyagoktól. A benne rejlő karotinoidok segítenek megóvni a szem és a bőr egészségét, míg a bioflavonoidok javítják a kognitív funkciókat és megakadályozzák az életkorral összefüggő egyéb betegségek kialakulását.

A brazil cseresznye antioxidánsok változatos keverékét tartalmazza, beleértve a karotinoidokat és a bioflavonoidokat, amelyek semlegesítik a szabadgyökök hatásait a szervezetben. A szabad gyökök a sejtanyagcsere melléktermékei, amelyek hatására az egészséges sejtek rákos sejtekké alakulhatnak át, de más súlyos betegségeket is előidézhetnek. Laboratóriumi vizsgálatok szerint az acerolakivonatok a tüdődaganat bizonyos szakaszaiban akadályozzák a kóros sejtnövekedést.

Ahhoz, hogy a szervezet normális ütemben működjön, szabályoznia kell az anyagcserét. Az egyik legfontosabb vitamincsoport, amely segít ebben az a B-vitamin család. Ezek a vitaminok, beleértve a niacint, a riboflavint és a folsavat a hormonrendszer építőkövei, mindegyik fellelhető az acerola gyümölcsben.

Bár az acerola nem tartalmaz annyi rostot, mint sok más gyümölcs, de jelentős mennyiségben van jelen benne. Az élelmi rostok elősegítik a táplálék zökkenőmentes áthaladását a gyomor-bél traktuson, ami enyhíti a székrekedést, puffadást, hasmenést, görcsöket és a súlyosabb problémák, például a gyomorfekély tüneteit. Az acerola helyreállítja a bélműködést azáltal, hogy gondoskodik a felesleges folyadék kiürüléséről. Igazi gyógymód bélinfluenza esetén.

A C-vitamin olyan tápanyag, amely fokozza az elasztin és a kollagén termelődését. Az acerola így nemcsak a striák és a cellulitisz megelőzésében, hanem kezelésében is élen jár. Az acerola A-vitamin- és karotinoidtartalmának köszönhetően segít megőrizni a látás egészségét. A fogyás nagyszerű szövetségese, mivel rostot tartalmaz.

Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?

Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?

Lúgosító ételek nyomában

Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.

Ínycsiklandozó diétás lasagne

Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!

Népszerű adventi édességünk a grillázs

A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.

Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

Az étrend-kiegészítők jótékony hatásúak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? Melyiket válasszuk?