Menü

Az ashwaganda jótékony hatásai

Az ashwagandha egy egészséges gyógynövény, amely segíthet a szervezetnek a stressz elkerülésében, valamint számos előnyt kínálhat a test és az agyműködés számára. Csökkentheti a vércukorszintet, segíthet a szorongás és a depresszió leküzdésében, és javíthatja a gondolkodást is.

Segíthet a stressz és a szorongás csökkentésében

Az ashwagandha legismertebb előnye a stressz csökkentése lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy mind az állatokban, mind az emberekben hatékonyan csökkentheti a stresszt és a szorongást. Bár a kutatások még korlátozottak, néhány tanulmány szerint az ashwagandha segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit, a rossz közérzetet.

Az ashwagandhát több mint 3000 éve használják Indiában a stressz csökkentésére és az energia növelésére. A szó jelentése „ló szaga”, ami a növény erejére utal. Ez a gyógynövény Indiában és Észak-Afrikában őshonos, és jellemzően a gyökereit és leveleit használják különböző gyógyászati célokra.

Az ashwagandha segíthet csökkenteni a vércukorszintet. Tanulmányok bizonyítják, hogy ez a gyógynövény javíthatja az inzulinérzékenységet és növelheti az inzulin kiválasztását, ami nemcsak az egészséges, hanem a cukorbetegnél is csökkentheti a vércukorszintet.

Csökkentheti a kortizolszintet. A kortizol egy stresszhormon, amelynek szintje a stressz hatására növekszik. Az ashwagandha segíthet csökkenteni a kortizolszintet, különösen azoknál, akik krónikus betegségben szenvednek.

Tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha segíthet növelni az izomtömeget és az izomerőt, különösen rendszeres fogyasztás esetén.

Az ashwagandha segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Csökkentheti a koleszterin- és a trigliceridszintet, ami hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez.

Az ashwagandha javíthatja az agy működését és a memóriát.

Az ashwagandha a legtöbb ember számára biztonsággal fogyasztható, de terhes nőknek és autoimmun betegséggel élőknek javasolt, hogy óvatosan használják. Fontos követni a címkén található utasításokat, és konzultálni orvossal, ha bizonytalanok vagyunk. Az ashwagandha sokféle formában, például kapszulában vagy porban is elérhető, és sokféle egészségügyi előnnyel járhat.

Az Ashwaghanda beviteli ajánlása napi 50 és 6000 mg között van. A napi 300-500 mg-os napi mennyiség hatékony kompromisszumot jelent, a kivonatot elsősorban étkezés közben kell bevenni. Ha csak naponta egyszer fogyasztod, akkor célszerű reggelivel bevenni. Két adag esetén a reggel és az este ésszerűnek tűnik.

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.