Az ashwaganda jótékony hatásai
- Dátum: 2024.10.30., 04:07
- Udvari Fanni
- képek: pexels
- ashwaganda, energiaszint, étkezés, gyógyászat, gyógynövény, hormon, kortizol, memória, stressz, természet
Az ashwagandha egy egészséges gyógynövény, amely segíthet a szervezetnek a stressz elkerülésében, valamint számos előnyt kínálhat a test és az agyműködés számára. Csökkentheti a vércukorszintet, segíthet a szorongás és a depresszió leküzdésében, és javíthatja a gondolkodást is.
Segíthet a stressz és a szorongás csökkentésében
Az ashwagandha legismertebb előnye a stressz csökkentése lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy mind az állatokban, mind az emberekben hatékonyan csökkentheti a stresszt és a szorongást. Bár a kutatások még korlátozottak, néhány tanulmány szerint az ashwagandha segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit, a rossz közérzetet.
Az ashwagandhát több mint 3000 éve használják Indiában a stressz csökkentésére és az energia növelésére. A szó jelentése „ló szaga”, ami a növény erejére utal. Ez a gyógynövény Indiában és Észak-Afrikában őshonos, és jellemzően a gyökereit és leveleit használják különböző gyógyászati célokra.
Az ashwagandha segíthet csökkenteni a vércukorszintet. Tanulmányok bizonyítják, hogy ez a gyógynövény javíthatja az inzulinérzékenységet és növelheti az inzulin kiválasztását, ami nemcsak az egészséges, hanem a cukorbetegnél is csökkentheti a vércukorszintet.
Csökkentheti a kortizolszintet. A kortizol egy stresszhormon, amelynek szintje a stressz hatására növekszik. Az ashwagandha segíthet csökkenteni a kortizolszintet, különösen azoknál, akik krónikus betegségben szenvednek.
Tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha segíthet növelni az izomtömeget és az izomerőt, különösen rendszeres fogyasztás esetén.
Az ashwagandha segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Csökkentheti a koleszterin- és a trigliceridszintet, ami hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez.
Az ashwagandha javíthatja az agy működését és a memóriát.
Az ashwagandha a legtöbb ember számára biztonsággal fogyasztható, de terhes nőknek és autoimmun betegséggel élőknek javasolt, hogy óvatosan használják. Fontos követni a címkén található utasításokat, és konzultálni orvossal, ha bizonytalanok vagyunk. Az ashwagandha sokféle formában, például kapszulában vagy porban is elérhető, és sokféle egészségügyi előnnyel járhat.
Az Ashwaghanda beviteli ajánlása napi 50 és 6000 mg között van. A napi 300-500 mg-os napi mennyiség hatékony kompromisszumot jelent, a kivonatot elsősorban étkezés közben kell bevenni. Ha csak naponta egyszer fogyasztod, akkor célszerű reggelivel bevenni. Két adag esetén a reggel és az este ésszerűnek tűnik.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!