Menü

Készíts saját garam masala fűszerkeveréket

Ha érdeklődünk az egzotikusabb ízek iránt, és szeretnénk őket a saját konyhánkban is kipróbálni, be kell szereznünk egy-két különlegesebb alapanyagot. Ne ijedjünk meg, nem kell speciális boltokban otthagynunk a fél fizetésünket: otthoni alapanyagokból is könnyen összehozhatunk izgalmas ízeket.

Milyen fűszerekből áll?

Szerencsére a keverék hozzávalóit minden nagyobb boltban megtalálhatjuk, ezért olyan egyszerű saját garam masalát csinálni. Ha találunk, mindenképpen egész fűszereket vegyünk, hiszen azoknak erőteljesebb íze van. Persze, ha nincs, az őrölt is teljesen jó lesz.

A garam masala hozzávalói:

koriandermag

köménymag (lehetőleg római)

fekete bors

fahéj

babérlevél

zöld kardamom

szegfűszeg

szerecsendió

Láthatjuk, hogy tényleg hétköznapi fűszerekről van szó, nem kell miattuk mélyen a zsebünkbe nyúlni vagy indiai élelmiszerboltba zarándokolni.

A koriandermagot ne tévesszük össze a zöld levelekkel, a kettőnek teljesen más íze van. Jobban járunk a római köménnyel, de az egyszerű fűszerkömény is megteszi. Zöld kardamomot valószínűleg csak őrölt formában fogunk találni, de ez nem probléma.

Szükségünk lesz egy kávé- vagy fűszerdarálóra, persze csak akkor, ha egész fűszereket használunk. Ha mindegyik alapanyagunk őrölt, akkor elég csak összekevernünk az egészet.

Hogyan tároljuk?

Légmentes dobozban vagy üvegben három hónapig eláll. Utána sem romlik meg, csak ilyenkor már egyre jobban veszít az ízéből, idővel gyengébb lesz.

Mihez használjuk?

Húsos vagy zöldséges indiai egytálételekhez elengedhetetlen, ez adja ugyanis karakteres, komplex aromájukat. A házi keverék fényévekkel jobb a boltinál, mert saját ízlésünkre alakíthatjuk, és a különböző fűszereke aránya teljesen rajtunk múlik.

Milyen ételekben használják a garam masala-t?

A garam masala fűszerkeveréket széles körben használják az indiai konyhában, és számos hagyományos ételben megtalálható. Itt van néhány példa azokra az ételekre, amelyekben gyakran felhasználják:

Curryk: A garam masala gyakori összetevője a curryknek, amelyeket húsokkal, halakkal, zöldségekkel vagy hüvelyesekkel készítenek. A curryk ízesítésére és aromájának fokozására használják.

Tandoori csirke: A garam masalát a tandoori csirke fűszerezésére is alkalmazzák. A fűszerkeverék gazdag ízt és jellegzetes aromát ad a grillezett csirkének.

Biryani: A biryani, ami egy rizses étel hús vagy zöldség hozzáadásával, gyakran készül garam masala-val. Az illatos és fűszeres íz elengedhetetlen része ennek a népszerű indiai ételnek.

Daal: A daal, azaz a hüvelyesekből készült főtt étel, a garam masalával ízesítve még gazdagabb és intenzívebb ízt kap.

Pakora: A pakora egy indiai harapnivaló, amelyben zöldségeket, húst vagy halat tésztába mártva és kisütve készítenek. A garam masala hozzáadása a tésztához egyedi ízt ad.

Tikka masala: A tikka masala egy ismert indiai étel, amelyben sütött csirkehús van egy fűszeres paradicsomszószban. A garam masala a fűszerkeverék alapvető összetevője a tikka masala elkészítésében.

Ezek csak néhány példa az ételekre, amelyekben gyakran felhasználják a garam masalát. Az indiai konyha rendkívül változatos, és számos más ételben is használható ez a fűszerkeverék az íz és aroma fokozására.

A helyes kommunikàció egy pàrkapcsolatban

A kapcsolati kommunikáció minősége valóban döntő szerepet játszik a párkapcsolatok elégedettségében és tartósságában. Az érzelmeink, szükségleteink és vágyaink kifejezése lehetővé teszi, hogy mélyebb kapcsolatokat alakítsunk ki partnerünkkel. A hatékony kommunikáció nemcsak a verbális megnyilvánulásokat foglalja magában, hanem a nonverbális jeleket és a hallgatás képességét is.

Hogyan legyünk energikusak húsvét után?

Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt állítom, hogy a „rohanó hétköznapról” alkotott fogalmaink manapság már az év minden időszakában azonosak. Nincs igazi változás a téli és a tavaszi évszakok között. Sokunkat kimondottan jól érint a jobb idővel jövő frissesség, viszont mégsem érezzük magunkat boldogabban tőle. A kérdés, hogy mi ennek az oka.

Mindig mindig mindig kössük be a gyereket (is) az autóban!

Még mindig sokan nem kötik be a gyereküket az autóban. Háromgyerekes anyaként pontosan tisztában vagyok vele, mekkora macera több gyereket is ki-be kötözni a kocsiban, de bármilyen fáradságos is a művelet, mindig gondoljunk arra, hogy az életét menthetjük meg.

A rejtvényfejtés pozitív hatásai

A rejtvényfejtésnek rengeteg pozitív hatása van – nem csak szórakoztató, de az agyadnak is igazi edzés! Nézzük melyek az előnyei!

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.