Menü

Készíts saját garam masala fűszerkeveréket

Ha érdeklődünk az egzotikusabb ízek iránt, és szeretnénk őket a saját konyhánkban is kipróbálni, be kell szereznünk egy-két különlegesebb alapanyagot. Ne ijedjünk meg, nem kell speciális boltokban otthagynunk a fél fizetésünket: otthoni alapanyagokból is könnyen összehozhatunk izgalmas ízeket.

Milyen fűszerekből áll?

Szerencsére a keverék hozzávalóit minden nagyobb boltban megtalálhatjuk, ezért olyan egyszerű saját garam masalát csinálni. Ha találunk, mindenképpen egész fűszereket vegyünk, hiszen azoknak erőteljesebb íze van. Persze, ha nincs, az őrölt is teljesen jó lesz.

A garam masala hozzávalói:

koriandermag

köménymag (lehetőleg római)

fekete bors

fahéj

babérlevél

zöld kardamom

szegfűszeg

szerecsendió

Láthatjuk, hogy tényleg hétköznapi fűszerekről van szó, nem kell miattuk mélyen a zsebünkbe nyúlni vagy indiai élelmiszerboltba zarándokolni.

A koriandermagot ne tévesszük össze a zöld levelekkel, a kettőnek teljesen más íze van. Jobban járunk a római köménnyel, de az egyszerű fűszerkömény is megteszi. Zöld kardamomot valószínűleg csak őrölt formában fogunk találni, de ez nem probléma.

Szükségünk lesz egy kávé- vagy fűszerdarálóra, persze csak akkor, ha egész fűszereket használunk. Ha mindegyik alapanyagunk őrölt, akkor elég csak összekevernünk az egészet.

Hogyan tároljuk?

Légmentes dobozban vagy üvegben három hónapig eláll. Utána sem romlik meg, csak ilyenkor már egyre jobban veszít az ízéből, idővel gyengébb lesz.

Mihez használjuk?

Húsos vagy zöldséges indiai egytálételekhez elengedhetetlen, ez adja ugyanis karakteres, komplex aromájukat. A házi keverék fényévekkel jobb a boltinál, mert saját ízlésünkre alakíthatjuk, és a különböző fűszereke aránya teljesen rajtunk múlik.

Milyen ételekben használják a garam masala-t?

A garam masala fűszerkeveréket széles körben használják az indiai konyhában, és számos hagyományos ételben megtalálható. Itt van néhány példa azokra az ételekre, amelyekben gyakran felhasználják:

Curryk: A garam masala gyakori összetevője a curryknek, amelyeket húsokkal, halakkal, zöldségekkel vagy hüvelyesekkel készítenek. A curryk ízesítésére és aromájának fokozására használják.

Tandoori csirke: A garam masalát a tandoori csirke fűszerezésére is alkalmazzák. A fűszerkeverék gazdag ízt és jellegzetes aromát ad a grillezett csirkének.

Biryani: A biryani, ami egy rizses étel hús vagy zöldség hozzáadásával, gyakran készül garam masala-val. Az illatos és fűszeres íz elengedhetetlen része ennek a népszerű indiai ételnek.

Daal: A daal, azaz a hüvelyesekből készült főtt étel, a garam masalával ízesítve még gazdagabb és intenzívebb ízt kap.

Pakora: A pakora egy indiai harapnivaló, amelyben zöldségeket, húst vagy halat tésztába mártva és kisütve készítenek. A garam masala hozzáadása a tésztához egyedi ízt ad.

Tikka masala: A tikka masala egy ismert indiai étel, amelyben sütött csirkehús van egy fűszeres paradicsomszószban. A garam masala a fűszerkeverék alapvető összetevője a tikka masala elkészítésében.

Ezek csak néhány példa az ételekre, amelyekben gyakran felhasználják a garam masalát. Az indiai konyha rendkívül változatos, és számos más ételben is használható ez a fűszerkeverék az íz és aroma fokozására.

Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?

Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?

Lúgosító ételek nyomában

Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.

Ínycsiklandozó diétás lasagne

Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!

Hogyan és milyen első autót válasszunk?

Sokak életében adódik, hogy életük első autóját kell megvenniük. Lehet ez hobbiból, munka vagy éppen napi ingázás miatt. Izgalmas, ugyanakkor kihívást jelentő döntés, amely viszonylag hosszú időre is szólhat. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy hogyan választhatunk magunknak jó első járművet.

Népszerű adventi édességünk a grillázs

A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.