Menü

A galagonya kiváló szíverősítő és szívnyugtató gyógynövény

A galagonya rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet azok számára, akiknek magas a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, szívritmuszavaroktól vagy érelmeszesedéstől szenvednek, hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre.

A galagonyának a hajtásaiban, a leveleiben, a virágjában és a termésében is megtalálhatók az emberi szervezet számára értékes hatóanyagok. Nagyon sok flavonoidot, triperpént, procianidint és aminszármazékokat tartalmaz.

Ezek a növényi vegyületei kiemelten támogatják a szívizom egészséges működését, az erek tisztítását, rugalmasságuk megőrzését. A magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszintet is normalizálhatják. Gyakori szédülés, fülzúgás, fülcsengés esetén, idegi eredetű szívpanaszokra, fokozott stresszre szintén ajánlott a fogyasztása.

Mikor ajánlott különösen a galagonya alkalmazása?

szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamnál

meglévő szív- és érrendszeri panaszokra

magas vérnyomásra

magas koleszterinszintre

érelmeszesedésre, érszűkületre

koszorúrér-problémákra

szívritmuszavarokra, szapora szívverésre

időskori szívbántalmakra

gyakori szédülésre, fülzúgásra, fülcsengésre

fokozott stressz, szorongás, idegeskedés esetén

keringési zavarokra

időszakos sántításra

Szív- és érrendszeri problémák megelőzésére és kezelésére

A galagonya hatóanyagai kiemelten segítik a szív megfelelő vér- és oxigénellátását, serkentik a szívizomsejtek aktivitását, javítják a vérkeringést, rugalmasan tartják az ereket, megtisztítják az érfalakat a lerakódásoktól. Meglévő szív- és érrendszeri problémák esetén, valamint megelőzésre is érdemes alkalmazni. Biztonságos, mellékhatások nélküli gyógynövény, még gyógyszerekkel együtt is bátran szedhető.

Magas vérnyomás ellen

A tartósan magas vérnyomás veszélyessé válhat, kezdetben nem okoz panaszokat, sokszor csak rutin vérnyomásmérés közben, vagy más betegség vizsgálatakor derül rá fény. Ha a magas vérnyomás kezeletlen marad, akkor az károsítja a szerveket, súlyosabb szövődményeket is okozhat.

A magas vérnyomás oka lehet örökletes, vagy káros környezeti hatások, egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód eredménye is. Társulhat más betegségekhez, vagy felléphet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként.

Stresszoldó, nyugtató hatású

A galagonya a szív mellett a központi idegrendszerre is nyugtatóan hat. Oldja a szorongást, a feszültséget. Nagy segítség lehet azok számára, akik sokat idegeskednek, pániktünetektől szenvednek, a stressztől rosszul alszanak, kialvatlanul ébrednek fel reggelente. Növeli a stressztűrő képességet, nagymértékben csökkenti a stressz káros fizikai és pszichés hatásait.

A könnyebb elalvást, a mély és pihentető alvást is elősegíti, kezeli az alvászavarokat, ami elengedhetetlen a napközbeni szellemileg vagy fizikailag megterhelő munkavégzés során. Stresszcsökkentő, szívnyugtató és idegnyugtató hatásával megelőzheti a szív és az erek károsodását is.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?