Menü

Az oregánó jótékony hatásai

Az oreganó a menta család egyik gyógynövénye, amit a Földközi-tenger egyes régióiban termesztenek. Észak-Amerikában őshonos e növény, amit már több ezer éve használnak mint gyógy- és fűszernövény. Bár nincs bizonyíték az oreganó egészségügyi hatásaira, a tapasztalatok több gyógyhatását bizonyítják: gombaellenes növényként tartják számon, ami ezenfelül ellátja a szervezetet antioxidánsokkal. Az oreganót sok ételhez használhatjuk, így nemcsak jobb ízt, hanem számos egészségügyi előnyt is biztosíthatunk neki.

Antibakteriális és gombaellenes előnyei

Az oreganóban kétféle illóolaj található: timol és karvakrol, melyeket a növény védekezésképp fejlesztett ki, hiszen ezek az anyagok gátolják a baktériumok és a gombák elszaporodását, beleértve azokat is, melyek súlyos betegségeket eredményeznének. Ezen túlmenően az oreganó olajról köztudott, hogy gátolja az élesztőgombák, így a Candida albicans túlszaporodását is, így segítségével megelőzhetőek és kezelhetőek a gombás fertőzések. Az oreganó éppúgy megöli a baktériumokat, mint az olyan vényköteles antibiotikumok, mint a penicillin, a steptomycin és a vancomycin, sőt még a nátha ellen is védelmet nyújt.

Vitaminok és ásványi anyagok

Az oreganó gazdag vitaminokban és tápanyagokban. 20 gramm szárított oreganoban 333 mg káliumot, 0,88 mg cinket, 8,8 mg vasat, 2,2 g fehérjét, 315 mg kalciumot, 0,92 mg magnéziumot és 8,56 g rostot tartalmaz, így szinte az összes létfontosságú tápanyagot megtaláljuk benne. Vitaminokban is gazdag: 1,24 mg B3-vitamint, 0,24 mg B6-vitamint tartalmaz.

Antioxidáns előnyei

Az oreganó gazdag antioxidánsokban, melyek olyan anyagok, amik védik a sejteket a károsodástól. Lassítja a sejtek romlását, az öregedést. Sok gyümölcsnél és zöldségénél több antioxidánst tartalmaz, 20 gramm oregano például 10 mg C-vitamint tartalmaz, ami nagyban segíti a kollagén termelést és a fogak és íny egészségéért is felelős. Tartalmaz továbbá mintegy 3,6 mg E-vitamint, ami védi a vörösvérsejteket és segíti a C-vitamin és az A-vitamin felszívódását is.

A párizsi orvostudományi egyetem számos kísérlete szerint a szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékony: laboratóriumi körülmények között az oregánóolaj többféle baktériumot is elpusztított, amelyek például az agyhártyagyulladásért, tüdőgyulladásért, fülfertőzésekért, arcüreggyulladásért, nemi betegségért, vérmérgezésért, bélfertőzésért, akut torokgyulladásért, húgyúti fertőzésekért, sebek elfertőződéséért, valamint a candida baktériumokért felelnek. Egy újabb kutatás antibakteriális tulajdonságairól számol be. Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánóolaj baktériumölő képességét.

Az a baj, hogy csak lombikban elvégzett vizsgálatok eredményeiről van szó, amelyek az emberi megbetegedések kezelése szempontjából teljesen irrelevánsak. Ami egy lombikban hatásos, az az emberi szervezetben lehet hatástalan.

Ami biztos, hogy az oregánó – felületi fertőtlenítő hatásra alapozva – legfeljebb a szájüregi bakteriális fertőzések kezelésének lehet alapja, erre azonban vannak a szurokfűteánál kellemesebb ízű teák is (pl. kakukkfüvet tartalmazó teakeverékek). A jelenlegi tudományos bizonyítékok birtokában az oregánó sokkal inkább tekinthető egy jelentős fűszernövénynek, mint egy fontos gyógynövénynek.

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?

A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.