Menü

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

A fokhagyma Dél-Ázsiából származik, az amarilliszfélékhez tartozik és számunkra hagymája fogyasztható. Az ókori Egyiptomban szent növényként tekintettek rá. A középkorban amulettként viselték gerezdjeit. Előszeretettel használjuk ételeinkbe, hiszen erős és jellegzetes aromája elengedhetetlen a magyar ízvilágból. A magyar népi gyógyászatban is már régóta használják, mivel igen sok jótékonya hatását ismerhettük már meg. Csupa jótékony dolgot találhatunk benne, például fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, és ami nagyon fontos, hogy még allicin is.

Az allicin többek között ráksejtellenes tulajdonságokkal bír. A fokhagyma remek immunerősítő, igen jó antibakteriális hatóanyagi vannak, szóval megküzd a baktériumokkal, vírusokkal is. Aljoén tartalma, mely jellegzetes szagát adja, segíti a légutak tisztántartását. Az emésztést is támogatja, mivel nagyon jó bélfertőtlenítő, emellett csökkenti a koleszterinszintet és megtisztítja az ereket a mészlerakódásoktól. Itt jönnek képbe a tibetiek, hiszen ők azok, akik a fokhagymát célzottan az erek tisztogatására.

A kúrához fokhagyma tinktúrát kell készíteni, amihez nem lesz másra szükségünk, csak 30 dkg megtisztított fokhagymára, magas tiszta alkohol tartalmú alkoholra és egy befőttes üvegre. A megtisztított fokhagymát alaposan összetörjük, beleszórjuk az üvegbe és felöntjük 3,5 deciliter alkohollal. Az üveget légmentesen lezárjuk és egy hűvös, naptól védett helyre tesszük. 10 napig nézegetjük, majd a 11. napon egy sűrű lyukú szűrőn leszűrjük és a megmaradt levet visszazárva visszatesszük a polcra még 3 napot pihenni. 3 nap után újra leszűrjük, ehhez használjunk géz anyagot, és sötét színű üvegben öntve tároljuk tovább.

Ezt évente maximum egyszer kell alkalmazni, ezt is inkább 30 éves kor felett ajánlott, így kellőképpen tisztán tarthatjuk ereinket. Az első napokban felléphet gyenge bőrpír és gyomorfájdalom. Erősebb panaszokat tapasztalva azonnal abba kell hagyni fogyasztását és érdemes felkeresni háziorvosunkat.

A fokhagyma egy nagyon olcsó és igen hatékony gyógynövény, melynek számos jótékony hatása van egészségünk szempontjából. A tibeti fokhagyma kúrával rendben tarthatjuk éreinket, elköszönhetünk az érelmeszesedéstől és emellett immunrendszerünknek és emésztésünknek is segítünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.