Menü

Parlagfű és társai, avagy mit jelent a keresztallergia

A parlagfű ártatlannak tűnő növénykénk, ám amikor virágba borul, több ezer ember életét keseríti majd meg. A parlagfű veszély alapján Magyarország Európa legfertőzöttebb országának tekinthető, nálunk több millió ember érzékeny a parlagfűre. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

Hogyan lehet irtani a növényt?

A legeredményesebben úgy lehet megszabadulni a parlagfűtől, ha mindenestől kitépik a növényt, de a nyírással, kaszálással is csökkenthető a pollenszóró területek száma, melynek még a virágzás előtt meg kell történnie. A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége.

(Mi tüsszögő, könnyező, orrot fújó allergiások tisztelettel megkérünk mindenkit, hogy végezze el a parlagfű irtását.)

Hogyan védekezhetünk az allergia tünetei ellen?

A tüdőgyógyász által felírt antihisztamin tabletták megfelelő időben és adagolásban történő szedése, illetve orrspray és szemcsepp segít enyhíteni a kínzó tüneteken, de sokat segít a gyakori hajmosás, az ágynemű gyakori cseréje és a rövid szellőztetés. Ha az orrspray és tabletta nem segít, akkor tartós megoldást az immunterápia jelenthet, ami nemcsak a tüneteket, hanem az allergiát kiváltó okot, az immunrendszer kisiklott működését szünteti meg.

Érdemes otthonunkat is tisztán tartani, például fontos, hogy gyakrabban porszívózzunk, sokszor mossunk fel, munkából hazaérve pedig öltözzünk át, tusoljunk le, azonban a parlagfű-allergia elleni küzdelmet nem akkor kell elkezdeni, amikor az első tünetek megjelennek.

Mit jelent a keresztallergia?

Keresztallergiáról beszélhetünk, amikor valamilyen friss zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót vált ki olyan embereknél, akik valamilyen növényi pollenre allergiások. Ekkor a szervezet antitesteket termel, hisztamin szabadul fel és helyi, enyhe fokú gyulladás következik be.

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, amitől felerősödik az allergiánk, erre egy gyakori példa a görögdinnye-parlagfű keresztallergiája, melynek oka az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága.

De említhetnénk a mogyoró példáját is: ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás.

Az allergia felismerése és megfelelő kezelése különösen fontos, ugyanis a nem megfelelően kezelt allergia mellett idővel újabb allergiák és asztma is kialakulhat.

Vigyázzunk az utakon!

Magyarországon évente 15.000 vadkár történik. Ebből a szempontból az ősz a legveszélyesebb időszak, mert ilyenkorra tehető a vadak párzási időszaka, ilyenkor gyakoribbak a balesetek. Nagy kárunk származhat egy ilyen váratlan találkozásból, ezért különösen óvatosan kell vezetni az érintett útszakaszokon.

Télből tavaszba

A tavasz beköszöntével a nappalok hosszabbodnak, a hőmérséklet nő, a délutánok melegebbek és egyre több a napsütés. A természet újjászületése általában pozitív hatással van a hangulatunkra, mégis sokan panaszkodnak fáradtságra és levertségre. Mi lehet ennek az oka?

Ahogy véget ér a téli idő, egyre több a kullancs

Lassan véget ér a téli idő, egyre több a kullancs. A kullancscsípés és a Lyme kór veszélyét nem elég hangsúlyozni – a kirándulószezonnal ugyanis sajnos a kullancsszezon is indul minden évben.

Itt az allergiaszezon! Mit tehetek a tünetek enyhítéséért?

Bár a kezelésénél ideális megoldás lenne az allergia kiváltójának eltávolítása, ez nyilván a pollenek esetében egyáltalán nem megoldható. Mit tehetünk?

Kidobandó a lejárt élelmiszer?

Sokan azonnal kidobják a lejárt élelmiszereket, pedig nem biztos, hogy már fogyaszthatatlanok. Egyes termékek akár hónapokig, sőt évekig is jók maradhatnak még. Melyek ezek és meddig fogyaszthatók?