Miért egészséges több halat fogyasztani?
- Dátum: 2024.08.27., 13:29
- Martinka Dia
- pixabay.com
- csontépítés, életmód, élettani hatás, érfal, esszenciális, étrend, filézett, fogyókúra, halétel, halfogyasztás, immunrendszer, konyhatechnológia, omega 3, pozitív, táplálkozás, telítetlen zsírsav, telített zsírsav
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.
A halfogyasztás az egészséges étrend részét képezi, a hazai táplálkozási irányelvek szerint heti 2 alkalommal ajánlott beépíteni az étrendünkbe. A halak számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Sajnos a magyar táplálkozásban nincs olyan hagyománya a halfogyasztásnak, mint a mediterrán országokban, ahol a halételek szinte minden naposak a tányéron.
A halfogyasztás számos előnyeinek egyike, hogy az egészséges életmódba, testsúlycsökkentő diétákba könnyen beépíthető. Ha szeretnénk leadni pár kilót, akkor mindenképp válasszuk a zsírszegényebb fajtákat.
Mindenki ehet halat?
A hal a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás része, mely minden korcsoport számára ajánlott. Értékes tápanyagai és könnyű emészthetősége miatt idős embereknek, terhes és szoptató anyáknak, valamint csecsemők és kisgyermekek étrendjében is adható (utóbbiaknak természetesen filézve, szálka nélkül).
A hal jó forrása a bőr- és nyálkahártyavédő A-, valamint a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez szükséges D-vitaminnak, de gazdag a különböző anyagcsere folyamatokban szerepet játszó B1-, B2-, és a vérképzéshez fontos B12- vitaminokban is.
A halak vitamin- és ásványi anyag-tartalma a halfajtól, illetve a hal élőhelyétől függően jelentősen változhat.
Ha konzervet vásárolunk fogyókúra alatt, akkor az olajos helyett a natúr, sós lében található változatot válasszuk, a konyhatechnológiák közül azokat az eljárásokat alkalmazzunk, ahol kevés zsiradék is elegendő és nem hevítjük. Bő, hevített olajban/zsírban sütés helyett elkészíthetjük a halat párolva, kerámiaedényben sütve, vagy légkeveréses sütőben minimális zsiradékkal.
A legegészségesebbek egyértelműen a tengeri halak, ám a hazai halak többsége is többszörösen telítetlen, omega 3 zsírsavakban gazdag, magasabb fehérje tartalommal bír. Az omega 3 esszenciális zsírsav, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, számos biológiai funkciót tölt be.
Mi a különbség a telített és a telítetlen zsírsavak között, miért fontos az omega 3?
Míg a telített zsírsavak károsíthatják az érfalat, addig a telítetlen zsírsavak elősegítik az érfal rugalmasságának megőrzését. Az omega 3 zsírsavak gátolják a gyulladásos mediátorok képződését, így krónikus gyulladásos betegségekben szenvedőknek is ajánlott hecket, tonhalat, lazacot fogyasztani. Gyermekkorban a megfelelő szellemi éréshez elengedhetetlen az omega 3, ezért fogyasztásuk különösen az iskoláskorban javasolt, míg időskorban az Alzheimer-kór megelőzésében játszik fontos szerepet.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.