Miért egészséges több halat fogyasztani?
- Dátum: 2024.08.27., 13:29
- Martinka Dia
- pixabay.com
- csontépítés, életmód, élettani hatás, érfal, esszenciális, étrend, filézett, fogyókúra, halétel, halfogyasztás, immunrendszer, konyhatechnológia, omega 3, pozitív, táplálkozás, telítetlen zsírsav, telített zsírsav
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.
A halfogyasztás az egészséges étrend részét képezi, a hazai táplálkozási irányelvek szerint heti 2 alkalommal ajánlott beépíteni az étrendünkbe. A halak számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Sajnos a magyar táplálkozásban nincs olyan hagyománya a halfogyasztásnak, mint a mediterrán országokban, ahol a halételek szinte minden naposak a tányéron.
A halfogyasztás számos előnyeinek egyike, hogy az egészséges életmódba, testsúlycsökkentő diétákba könnyen beépíthető. Ha szeretnénk leadni pár kilót, akkor mindenképp válasszuk a zsírszegényebb fajtákat.
Mindenki ehet halat?
A hal a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás része, mely minden korcsoport számára ajánlott. Értékes tápanyagai és könnyű emészthetősége miatt idős embereknek, terhes és szoptató anyáknak, valamint csecsemők és kisgyermekek étrendjében is adható (utóbbiaknak természetesen filézve, szálka nélkül).
A hal jó forrása a bőr- és nyálkahártyavédő A-, valamint a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez szükséges D-vitaminnak, de gazdag a különböző anyagcsere folyamatokban szerepet játszó B1-, B2-, és a vérképzéshez fontos B12- vitaminokban is.
A halak vitamin- és ásványi anyag-tartalma a halfajtól, illetve a hal élőhelyétől függően jelentősen változhat.
Ha konzervet vásárolunk fogyókúra alatt, akkor az olajos helyett a natúr, sós lében található változatot válasszuk, a konyhatechnológiák közül azokat az eljárásokat alkalmazzunk, ahol kevés zsiradék is elegendő és nem hevítjük. Bő, hevített olajban/zsírban sütés helyett elkészíthetjük a halat párolva, kerámiaedényben sütve, vagy légkeveréses sütőben minimális zsiradékkal.
A legegészségesebbek egyértelműen a tengeri halak, ám a hazai halak többsége is többszörösen telítetlen, omega 3 zsírsavakban gazdag, magasabb fehérje tartalommal bír. Az omega 3 esszenciális zsírsav, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, számos biológiai funkciót tölt be.
Mi a különbség a telített és a telítetlen zsírsavak között, miért fontos az omega 3?
Míg a telített zsírsavak károsíthatják az érfalat, addig a telítetlen zsírsavak elősegítik az érfal rugalmasságának megőrzését. Az omega 3 zsírsavak gátolják a gyulladásos mediátorok képződését, így krónikus gyulladásos betegségekben szenvedőknek is ajánlott hecket, tonhalat, lazacot fogyasztani. Gyermekkorban a megfelelő szellemi éréshez elengedhetetlen az omega 3, ezért fogyasztásuk különösen az iskoláskorban javasolt, míg időskorban az Alzheimer-kór megelőzésében játszik fontos szerepet.
A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!
Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.
Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?
A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.