Menü

Koffein hatása nyáron a szervezetünkre

A koffeint különböző formában tudjuk bevinni a szervezetünkbe, a legkedveltebb és legelterjedtebb ezek közül a kávé fogyasztása. Ezen kívül azonban energiaitalokban, tabletta formájában, kólában és bizonyos teákban is megtalálható ez a stimuláns szer. A magyar felnőtt lakosságnak 85%-a fogyaszt kávét, és a fiatalok között is igencsak elterjedtek a koffeinbevitel különböző formái. Ez nem meglepő, hiszen segít ébren tartani minket, illetve ad egy fajta keretet a napnak, hogyha minden reggelünket egy kávéval kezdjük. A közösségi életben is nagy szerepe van, sokszor kávézni hívjuk el a barátainkat, amire a kávézók kultusza is ráépült.

A koffein igazából egy pszichoaktív drog, de mint tudjuk a fogyasztása legális, illetve, ha csak a megengedett mennyiséget fogyasztjuk belőle, akkor nincsen élettani negatív hatása. Az optimális koffeinbevitel egy felnőtt számára 200mg, és körülbelül 350-400mg-ig nem jár semmilyen mellékhatással. Természetesen a koffeint is túl lehet adagolni, ez persze valamennyire személyfüggő is, hogy kinek milyen mennyiségtől alakulnak ki a tünetek. Akinek alapjáraton is magas a vérnyomása, esetleg éberebb, mint az átlagos ember, ők kevesebb mennyiségtől is akár a túladagolás tüneteit érzékelhetik.

A koffein a szervezetünkben található adenozin nevű anyagra hat, ami azért felelős, hogy lelassítsa a szerveink működését, hiszen az elalváshoz erre van szükség. A koffein túlfogyasztása okozhat szapora légzést és gyors szívdobogást és a szívünk működését is felgyorsítja. Ezen kívül az anyagcsere is felgyorsul, hogyha megiszunk egy kávét, akkor érzékelhetjük, hogy gyakrabban járunk vizelni. Annyira megemelkedhet az aktivitásunk, hogy a gondolataink összekuszálódnak, esetlegesen szorongás törhet ránk. Az elalvást is nehezíti, ami könnyen vezethet ahhoz, hogy felboruljon a bioritmusunk.

A nyári időszakban különösen oda kell figyelnünk, hogy ne lépjük túl a megengedett mennyiséget. Könnyen beeleshetünk abba a hibába, hogy mivel szomjasok vagyunk, sok jeges kávét fogyasztunk. Ezen kívül a melegben fáradtabbnak érezzük magunkat, hiszen a nagy hőség miatt a szervezetünk lassabban működik, így emiatt akár úgy érezhetjük, hogy több koffeinre van szükségünk.

A koffein körülbelül húsz perc alatt fejti ki a hatását, de ha alapból lassabb az anyagcserénk a meleg hatására, akkor azt gondolhatjuk, hogy nem volt elég erős a kávé, amit fogyasztottunk. A felgyorsított anyagcsere a hőséggel ötvözve akár kiszáradás tüneteit is produkálhatja, így nagyon fontos odafigyelni arra, hogyha úgy ítéljük meg, hogy túl sok koffeintartalmú italt fogyasztottunk, akkor próbáljunk meg még a szokásosnál is több folyadékot fogyasztani.

Érdemes odafigyelni arra, hogy nyáron ne várjuk el magunktól azt a szintű fizikai tűrőképességet, mint ideálisabb időjárási körülmények között. Nem éri meg felpörgetni annyira a testünket ilyen időben, hogy aztán ne tudjunk aludni tőle, illetve valamilyen élettani problémánk legyen belőle. Helyette igyunk elég vizet, próbáljunk meg elég időt aludni pihentető körülmények között, és hogyha fáradtnak érezzük magunkat, inkább tartsunk egy kis szünetet és tornázzunk, vagy végezzünk bármilyen testmozgást, hogy kicsit feljebb szökjön a vérnyomásunk!

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.