Menü

Hűsítő tippek alváshoz – itt a kánikula!

Bizony el sem merem mondani hány fokos napi hőmérsékleteket mutatnak az időjárásjelző oldalak a hétre, de azt elárulom, hogy jó lesz megjegyezni, hogy mit tehetünk a kánikula elviselhetőbbé tételéért, például este, amikor aludni szeretnénk.

Amikor 36-38 fokig felkúszik a hőmérő higanyszála, akkor bizony jól jönnek a hálószobahűsítő tanácsok, hogy jobban tudjunk aludni a már-már elviselhetetlen hőségben.

Összegyűjtöttünk néhány hűsítő tippet, amit bevethetünk a hálószobában, ha épp nincs légkondicionálónk otthon.

A napok óta tartó kánikulában sokan nehezebben alszanak el és csak forgolódnak éjszaka.

Hűsítő párnáról már hallottam, ez a legnagyobb melegben hű, kényelmes társ lehet. Egy hűsítő gél töltettel ellátott memóriahabos párnáról van szó, ami akkor is sokat segít az elalvásban és a pihenésben, amikor kánikulai meleg van, mint például a napokban.

Válasszunk ilyenkor nyári ágyneműszettet. Talán sokan nem is értik, mit értek ágynemű alatt, hiszen 30 fokban kinek kell ágynemű… bizony vannak, akik nyáron is takaróval szeretnek aludni (köztük én is), a legegyszerűbb megoldás számukra, ha csak paplanhuzatot használják ilyenkor.

Nem hallottam még eddig róla, de léteznek hűsítő matracvédők, amelyek kifejezetten nyári, hűsítő hatású matracvédőkként funkcionálnak.

Hasonlóak a hűsítő ágybetétek is. A matracvédőn kívül az ágybetét is szuper alternatíva a kánikulai melegben alváshoz. A vékony, légáteresztő anyagból készült hűsítő ágybetétek ilyenkor remek szolgálatot tehetnek a pihenésünkért.

Nemcsak hűsítő matracvédőt és ágybetétet, hanem hűsítő matracot is lehet kapni, ami nem leglepő, hiszen télen a melegítő ágybetét a sláger, miért ne lehetne ennek nyári párja a forró nyári időszakra ajánlott hűsítő matrac. Nagyobb beruházást igényel, de gondoskodik a megfelelő légáteresztésről és hűsítésről, így minden eddiginél nagyobb komfortérzet érhető el velük nyáron.

Az elalvás egyik alapvető feltétele a testhőmérsékletünk csökkenése. Vegyünk lefekvés előtt egy langyos zuhanyt, ha nagyon meleg van, akár kétszer-háromszor is ismételhetjük. Ne törülközzünk meg teljesen, hagyjuk, hogy lassan hűtse le a párolgás a testünket, ha pedig nagyon szenvednénk a hőségtől, egy vizes borogatás a csuklón, bokán, halántékon szintén segíthet.

Természetesen használhatunk klímát, ám ennek is megvannak a szabályai. A légkondicionált szoba és a külső hőmérséklet közt nem ajánlott 8-10 maximum 12 foknál nagyobb különbségnek lennie, a télen ideális 18-19 fok a hőségben túl alacsony lehet.

Ha nincs klíma, aludjunk nyitott ablaknál (míg napközben csukott ablakkal és leengedett redőnnyel védekezzünk a szoba túlmelegedése ellen), lefekvés előtt pedig ventilátorral hűtsük le kissé a levegőt és akár egy vizes lepedőt is akaszthatunk az ablakra.

Remélem hasznosnak találták ezt a kis összefoglalót, mindenkinek a lehető legjobb pihenést kívánom mindenkinek és kitartást a forró napokhoz.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.