Menü

Ne használjuk a lejárt naptejet!

Amikor beköszönt a kánikula, hajlamosak vagyunk csak előkapni a tavalyi fényvédő készítményeket, gondolván „ jó lesz az még idén”, ám most elmondunk néhány okot, amiért sose használjuk a lejárt szavatosságú napvédő szereket, sem semmilyen más lejárt kozmetikumot.

Sajnos csak az élelmiszerek, hanem a szépségápolási, egészségügyi termékek szavatossága is lejárhat, ami alól a naptej sem kivétel!

Mivel szezonális termékről van szó, így valahol érthető, ha a tavalyit nem dobjuk ki, mikor még félig tele van, hanem eltesszük a következő szezonra, ám jusson eszünkbe, hogy romlandó termékekről van szó és használata a lejárat után következményekkel járhat.

Egy bőrgyógyász szerint már az is elég nagy probléma, hogy a lejárt szavatosságú naptej nem igazán véd az UV-sugaraktól, ráadásul vízálló hatása is gyengül, ezért már nem adja azt a védelmet, amit korábban.

Mivel a lejárat utána a benne lévő összetevők szétbomlanak, így számolni kell azzal is, hogy bőrirritációt, allergiás reakciókat okozhatnak. A lejárt szavatosságú készítményekben ráadásul baktériumok, sőt, penész is kialakulhat, ez pedig fertőzésekhez vezet.

Ha nem tudjuk a termék lejáratát, nem látszik a szavatossági idő, mert esetleg lekopott, elmosódott róla a dátum, akkor az állagát, szagát, színét kell megvizsgálnunk. Ha egyáltalán nem hasonlít régi állagára, vagy a színe sárgás lett, már ne használd a naptejet, inkább szerezz be egy újat!

Tudni kell, hogy minden szépségápolási termék más és más anyagokból áll, ezért érdemes odafigyelni mindegyiknek a szavatossági idejére. Ha nem akarjuk, hogy a bőrünknek problémái legyenek, sose használjunk szavatossági időn túli termékeket, inkább dobjuk ki őket és ruházzunk meg egy újra, minőségire.

Melyik termék körülbelül meddig áll el?

A hidratáló krémek maximum egy évet bírnak ki, de azt gondolom ez idő alatt el is fogynak. Az arclemosók közül az olajos alapúak egy évig őrzik meg a hatásukat, de a tejes és vizes verziókat jobb, ha egy fél év alatt elhasználjuk.

A testápolók két évig is használhatók, a fényvédő krémek pedig a lejárati dátumuk szerint adnak védelmet a nap káros sugarai ellen. Általában 3-6 hónap után, de minimum évente illik cserélni.

A szempillaspirált három hónap után szigorúan ki kell dobni, mert árthat a szemnek, tapasztalataim szerint addigra be is száradnak, megváltozik a textúrájuk.

Az ajakápolók és a rúzsok is gyorsan fogynak, de ezek is bírják másfél-két évig.

A bőrápolási- és több sminktermék hátulján is egy kis henger alakú ikon jelöli, hogy a felbontás után hány hónapig lehet használni még az adott készítményt. Tehát ha egy krémen például a 12M jelölést látni, akkor azt egy évig használhatjuk fel a felbontástól számítva.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.