Készítsünk „smoothie”-t otthon!
- Dátum: 2024.06.22., 10:30
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- chia mag, egészséges, fahéj, fitten tart, gyömbér, gyümölcs, házilag, immunerősítés, ital, laktat, összetevők, párosítás, rost, smoothie, székrekedés, telít, trendi, turmix, vércukor, világháló, vitamindús, zab, zöldség, zöldturmix
Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.
A „házi” a legjobb! S most nyilván sokan a házi pálinkára gondolnak (az is rendben van), ám én ezúttal az otthon elkészíthető gyümölcsös turmixokra gondolok.
A „smoothie” szó nagyon trendi lett az utóbbi időben, ha mellette akarok érvelni, akkor máris sorolom: telít, laktat, egészséges és fitten tart, fogyaszt rostokat és vitaminokat tartalmaz. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő, tele cukorral és adalékanyaggal, meg ki tudja mi mindennel, hanem mindenkit arra bíztatok, készítse el házilag!
Ízlés szerint lehet gyümölcsösebb vagy inkább zöldséges ízvilág, piros, zöld színekben, vagy akár narancs, mindenképp szemet gyönyörködtető italokról van szó, legyen akár reggeli, akár tízórai finomság. A gyümölcs- és zöldségalapú italok, keverékek tele vannak értékes növényi anyagokkal, vitaminokkal, ráadásul koncentráltan tartalmazzák ezeket.
Ha smoothie készítésére adjuk a fejünket, tényleg ügyeljünk arra, hogy ne rontsuk el cukorral. Én magam inkább a gyümölcsös, édes verziókat kedvelem, de elkészítettem már zöldségeset is, bár nekem az nem ízlett annyira, másoknak lehet az inkább bejön és kap végeredménynek egy jó krémlevest, vagy zöld italt.
A zöldturmixokba tehetünk sóska- vagy spenótlevelet, bébispenótot, uborkát, almát, avokádót és zellerszárat. Aki a zöldséges ízvilágot kedveli, jóízűen fogja elkortyolgatni. Turmixot inni nem feltétlen azok szoktak, akik fogyni szeretnének, kiváló immunerősítésre, s a rosttartalma miatt székrekedésre.
Milyen turmixokat készíthetünk?
Nagyon sok ötlet és recept van fent a világhálón, mint említettem az ízlésünk és képzeletünk szab határt az összetevőknek, ha azonban kiindulási pont kell, akkor a répa-narancs nagyon jó páros, ahogy a sárgarépa – alma is, illetve a banán-avokádó, vagy a banán-kivi zöldturmix is remek duót alkot.
Melyek a legnépszerűbb kombinációk?
Az epres-banános smoothie, a mangós-joghurtos, a zöld gyömbéres-őszibarackos minden évben slágerek, a zabpelyhes verziók tele vannak rostokkal, a körtés avokádós is joggal népszerű, a pisztáciásat még nem kóstoltam, sem a trópusi-áfonyásat, de nem hinném, hogy csalódás lenne, vagy bonyolult az elkészítése.
Kedvelt zöldségek a spenót, madársaláta, szárzeller, uborka, mángold, kínai kel, avokádó, cékla, sárgarépa, paradicsom, sóska, dúsítónak pedig a natúr joghurt, a tehén-, kókusz-, mandula-, rizs-, zabtej jó, vagy a lenmag, zabpehely és zabkorpa.
Ízesítők gyanánt használhatunk zöldfűszereket, mézet, gyömbért, vaníliát.
Bár a smoothie frissen jó, a saját tapasztalatom az, hogy másnap kivéve a hűtőből, amikor összeértek az ízek, akkor is nagyon finom és üdítő tud lenni egy ilyen egészséges mix, melyet akár a munkahelyünkre is elvihetünk.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?