Készítsünk „smoothie”-t otthon!
- Dátum: 2024.06.22., 10:30
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- chia mag, egészséges, fahéj, fitten tart, gyömbér, gyümölcs, házilag, immunerősítés, ital, laktat, összetevők, párosítás, rost, smoothie, székrekedés, telít, trendi, turmix, vércukor, világháló, vitamindús, zab, zöldség, zöldturmix
Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.
A „házi” a legjobb! S most nyilván sokan a házi pálinkára gondolnak (az is rendben van), ám én ezúttal az otthon elkészíthető gyümölcsös turmixokra gondolok.
A „smoothie” szó nagyon trendi lett az utóbbi időben, ha mellette akarok érvelni, akkor máris sorolom: telít, laktat, egészséges és fitten tart, fogyaszt rostokat és vitaminokat tartalmaz. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő, tele cukorral és adalékanyaggal, meg ki tudja mi mindennel, hanem mindenkit arra bíztatok, készítse el házilag!
Ízlés szerint lehet gyümölcsösebb vagy inkább zöldséges ízvilág, piros, zöld színekben, vagy akár narancs, mindenképp szemet gyönyörködtető italokról van szó, legyen akár reggeli, akár tízórai finomság. A gyümölcs- és zöldségalapú italok, keverékek tele vannak értékes növényi anyagokkal, vitaminokkal, ráadásul koncentráltan tartalmazzák ezeket.
Ha smoothie készítésére adjuk a fejünket, tényleg ügyeljünk arra, hogy ne rontsuk el cukorral. Én magam inkább a gyümölcsös, édes verziókat kedvelem, de elkészítettem már zöldségeset is, bár nekem az nem ízlett annyira, másoknak lehet az inkább bejön és kap végeredménynek egy jó krémlevest, vagy zöld italt.
A zöldturmixokba tehetünk sóska- vagy spenótlevelet, bébispenótot, uborkát, almát, avokádót és zellerszárat. Aki a zöldséges ízvilágot kedveli, jóízűen fogja elkortyolgatni. Turmixot inni nem feltétlen azok szoktak, akik fogyni szeretnének, kiváló immunerősítésre, s a rosttartalma miatt székrekedésre.
Milyen turmixokat készíthetünk?
Nagyon sok ötlet és recept van fent a világhálón, mint említettem az ízlésünk és képzeletünk szab határt az összetevőknek, ha azonban kiindulási pont kell, akkor a répa-narancs nagyon jó páros, ahogy a sárgarépa – alma is, illetve a banán-avokádó, vagy a banán-kivi zöldturmix is remek duót alkot.
Melyek a legnépszerűbb kombinációk?
Az epres-banános smoothie, a mangós-joghurtos, a zöld gyömbéres-őszibarackos minden évben slágerek, a zabpelyhes verziók tele vannak rostokkal, a körtés avokádós is joggal népszerű, a pisztáciásat még nem kóstoltam, sem a trópusi-áfonyásat, de nem hinném, hogy csalódás lenne, vagy bonyolult az elkészítése.
Kedvelt zöldségek a spenót, madársaláta, szárzeller, uborka, mángold, kínai kel, avokádó, cékla, sárgarépa, paradicsom, sóska, dúsítónak pedig a natúr joghurt, a tehén-, kókusz-, mandula-, rizs-, zabtej jó, vagy a lenmag, zabpehely és zabkorpa.
Ízesítők gyanánt használhatunk zöldfűszereket, mézet, gyömbért, vaníliát.
Bár a smoothie frissen jó, a saját tapasztalatom az, hogy másnap kivéve a hűtőből, amikor összeértek az ízek, akkor is nagyon finom és üdítő tud lenni egy ilyen egészséges mix, melyet akár a munkahelyünkre is elvihetünk.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.