Menü

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kússzon és elővehessék a kerti grillsütőt.

A szalonnasütés, bográcsozás vagy a tárcsán sütés Magyarországon mindig is népszerű volt, mostanra pedig a grillezés és a barbecue-zás is kedveltté vált.

Miért jó társasági élmény egy grillparty? Mert családi, baráti összejöveteleket, szülinapot, keresztelőt, pisiltetőbulit, legénybúcsút és egyéb vacsorákat meg lehet szervezni, a szabad levegőn vagyunk és jobbnál jobb ételek készülhetnek a grillrácson.

Nálunk általában mindig kéznél vannak a megfelelő konyhai eszközök, ezeket készítsük össze és tegyük a grill mellé, egy kis asztalra.

A helyszín lehet a terasz, a kertünk, a tornác, ám arra végig nagyon figyeljünk, hogy tűzveszélyes folyamatról van szó és a hegyes eszközök miatt gyerekek se szaladgáljanak a forró grillsütő és a kések, fogók körül.

Fontos, hogy alaposan felkészüljünk a grillezésre, hiszen, ha az alapanyag felkerült a grillrácsra, azt folyamatosan figyelni kell, egy percre sem hagyhatjuk őrizetlenül a parázs felett sercegő húsokat.

Az ételeknek a fantázia szab határt, de ha igazán jól akarjuk csinálni, használjunk mindig friss alapanyagokat és jó zsírokat. A húsételek mellé kívánkoznak a sokszínű saláták, a finom és akár egészséges öntetek.

A grillértelek szinte minden diétába illeszkednek, hiszen süthetünk húsokat, sajtot, zöldségeket, nyugodtan el lehet rugaszkodni a hagyományosnak számító grillkolbászoktól, virsliktől, hiszen rengeteg más opció is van, ha vegetáriánus vagy vegán barátainknak szeretnénk kedveskedni. Grillsajtok és -zöldségek széles tárházából választhatunk, de gyümölcsökkel is kísérletezhetünk bátran. A grillezett gyümölcsök a grillezés remek befejező ételei lehetnek.

Mit igyunk egy grillparty alkalmával? Mivel kínáljuk a vendégeket?

A finom falatok mellett a hűsítő italokról se feledkezzünk el!

Szomjoltó gyümölcsös italokkal, alkoholmentes koktélokkal, gyümölcsös vagy mentás limonádékkal hűthetjük le magunkat és barátainkat, de természetesen alkohol is kerülhet az asztalra, a melegben viszont ismernünk kell a határainkat és mértéket kell tartanunk.

Nincs is jobb, mint a szomszédokkal, baráti társasággal, családdal összegyűlni a kertben, udvaron, finom falatokat sütögetni, majd azokat frissen a tányérra tenni valami sokszínű saláta kíséretében, közben jókat beszélgetni, kikapcsolódni. A grillszezon „begyújtva”, jöhetnek a kellemes programok!

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.