Menü

A Mecsek kincsei

A Mecsek középhegységet a Dél – Dunántúlon találjuk meg, Pécstől északra terül el. A környékre látogatók, de akár az itt élők számára is rengeteg csodaszép természeti kincs vár felfedezésre. Amennyiben nincsen kánikula, érdemes akár nyáron egy hétvégét eltölteni itt, hiszen az erdőben hűvösebb idő van, és egy – egy túra alkalmával igazából végig árnyékos helyen sétálhatunk.

Orfű sokak számára ismerős lehet, hiszen a Fishing on Orfű fesztivált itt tartják minden évben, illetve a kempinget kedvelők számára is egy kedvelt úti cél. Az orfűi tó amellett, hogy gyönyörű látványt nyúlt, egy kiváló fürdőzőhely is. Hogyha nem csak fürdőzésre vágyunk, akkor itt található a Sárkány – szakadék is, ami az egyik legjellegzetesebb mecseki szurdokerdő része. A nevét onnan kapta, hogy az ott élő „sárkány” csak sok csapadék után jelenik meg, olyankor azonban mindenhol búgó víz van, és több helyen vízesések alakulnak ki.

Hogyha szerencsés időben megyünk oda, akkor akár 8-10 méter magas vízeséseket is láthatunk. Itt található egy forrás is, hogyha eljutunk addig, ami állandóan csobog, és a közelében láthatunk a már említett zúgókból és egyéb vízi jelenségekből néhányat.

A Vízfő – tanösvény is Orfűn található, ennek célja, hogy a vízzel kapcsolatos munkákat és az ott található környezetet kicsit közelebb hozza a látogatókhoz. A Malommúzeumnál kezdődik, melynek látogatása nem kötelező a tanösvény igénybevételéhez, azonban segíthet abban, hogy elmélyítsük tudásunkat a témával kapcsolatban. A nehezen megközelíthető, mocsaras és vizenyős területeken egy hosszú pallósor vezet át minket, amelynek segítségével felfedezhetjük az erdő eldugott részeit is. Mesés, friss levegős, szinte dzsungelszerű vidék tárul itt elénk, amit mindenképp érdemes meglátogatni.

Az Abaligeti barlang is a közelben található, amely a Mecsek leghosszabb feltárt barlangja. Ez látogatható az ideérkezők számára, és idegenvezetővel megtekinthető. Ez egy patakos barlang, amelyben különböző cseppkőképződményeket is találhatunk, amelyek itt is, mint más cseppkőbarlangokban, különböző fantázianeveket viselnek. Van itt Elefántfej, vagy akár Krokodilusok is. De nem csak kő állatokat figyelhetünk meg itt, hanem például a denevérek is előszeretettel használják otthonukként a barlangrendszert. A barlang bejáratától nem messze találhatjuk meg Magyarország egyetlen, a denevérek életét tematikusan bemutató múzeumát, amelyet érdemes meglátogatni, hogyha érdekel valakit ezeknek az állatoknak az élete.

Természetesen ezeken kívül, még sok más szép természeti kincset találhatunk, de hogyha marad időnk és kedvünk beiktatni esetleg egy városlátogatást is, akkor érdemes legalább egy napot szánni Pécs városára is. Itt található a híres pécsi tévétorony, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre. A belváros is sok érdekeséggel várja az odalátogatókat, az egyik ilyen a dzsámi. Hogyha valami programmal is szeretnénk egybekötni a kirándulást, akkor Magyarország egyetlen fényfesztiválja itt található, melyet július 4-7. között szerveznek meg. Egyedülálló fényjátékokat láthatunk a város különböző pontjain, mely évek óta nagy sikernek örvend, hiszen több ezren látogatnak el ide az esemény időtartama alatt.

Majernyik Szilvia

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.