Menü

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

A nyári hőhullám beköszöntött, az évszak egyik legmelegebb időszakát éljük és ez még néhány hétig így is marad, ezért az autózás és az autóban szállított gyermekek, élő állatok tekintetében fordítsanak figyelmet a tanácsaink elolvasására.

Hiába érezzük azt induláskor, hogy optimálisak az útviszonyok, a meleg következtében fellépő fáradtság, a magas páratartalom és nyári időszak miatti bágyadtság koncentrációvesztéshez, balesethez vezethet. Néhány aprósággal jelentősen csökkenthetjük a koncentrációsproblémák kockázatát.

A rendőrök a következőket javasolják az autósoknak, motorosoknak a nyári időszakra a balesetek megelőzése végett:

- Kipihenten keljünk útra! A kánikula eredendően álmosít. A nagy melegben javasolt óránként megállni és néhány percet pihenni, átmozgatni végtagjainkat, inni-enni pár falatot. Így úrrá lehetünk a monoton vezetés álmosító hatásán és megújul a koncentrációnk.

- Indulás előtt átvizsgáljuk az autót. Csak megfelelő műszaki állapotú járművel induljunk útnak. Ellenőrizzük alaposan a járművet, pláne, ha gyermeket is szállítunk.

- A forróságban mindig legyen nálunk innivaló, lehetőleg víz, mert a cukros üdítők nem oltják a szomjat, a víz azonban megfelelő választás, legyen mindig egy-két üveg víz az autóban, állandó jelleggel! Más évszakban sem árt, de nyáron különösen fontos!

- Ha van klíma az autóban, akkor használjuk, de megfelelően beállítva, ami azt jelenti, hogy a kinti és benti hőmérséklet különbsége maximum 8 fok legyen. Ha túl hidegre állítjuk, akkor a kánikulai melegből egy szál trikóban vagy pólóban beültetett családtagok, utasok megfázhatnak.

- Mindig és minden körülmények között kössük be a biztonsági övet, kérjük, sőt kötelezzük erre utasainkat, ügyeljünk a gyermekeink biztonságára, vigyázzunk magunkra és egymásra!

- Nemcsak a nagy melegről kell beszélnünk, hanem a szinte semmiből jövő zivatarokról is. Ekkor rövid idő alatt hatalmas mennyiségű csapadék kerül az úttestre, ami nagy vízátfolyásokat okozhat. Ezeken az átfolyásokon megúszik az autó, ami balesethez vezethet. Ilyenkor ajánlott csökkenteni a sebességet és növelni a követési távolságot.

- Senkit ne hagyjunk a forró utastérbe zárva, mert a napon pillanatok alatt akár 60 Celsius-fokra is nőhet a belső hőmérséklet, ami embernek és állatnak is végzetes lehet. Semmi sem lehet indok arra, hogy bárkit akár pár percre az autóban hagyjunk. Még járó motorral, működő klímával se hagyjunk senkit az autóban, mert bármi történhet, és ha leáll a motor, akkor kész a tragédia.

Mit tegyünk, ha magára hagyott gyermeket vagy állatot látunk egy bezárt autóban?

Próbáljuk felvenni a kapcsolatot az autó tulajdonosával!

Bevásárlóközpontban értesítsük az ügyfélszolgálatot!

Hívjunk parkolóőrt, biztonsági őrt, állatvédelmi őrséget vagy a 112-es segélyhívó számot!

Végső esetben, tanú jelenlétében törjük be az autó egyik oldalsó ablakát, de ügyeljünk arra, hogy az autóban csak minimális kárt okozzunk!

Ha sikerült kiszabadítani a gyermeket, vagy élő állatot, akkor próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával, állapotától függően pedig hívjunk orvost!

Mi a helyzet a motoron?

A motoron ülve fontos a megfelelő védőruha használat, mert őket csak ez védi egy esetleges balesetben. Hiába van 40 °C, mindenképpen öltözzenek be, bármekkora távra mennek is. Ha csak a közelbe ugrik át a motoros, ez akkor is érvényes. Rendkívül veszélyes ilyenkor egy strandpapucsban, rövidnadrágban nyeregbe pattanni, mert rövid távon is történhetnek balesetek.

S végül, de nem utolsó sorban:

Nyáron kiemelten figyeljünk a gyerekekre!

Számukra a nyár a vakáció időszaka, ők is felszabadultabban viselkednek nyáron. A játszótereknél legyenek különösen körültekintők a sofőrök, és akkor is legyenek elővigyázatosak, amikor kerékpározó, rollerező gyermeket látnak.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.