Menü

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Balaton és a Jókai-villa

A Balaton Magyarország legnagyobb tava, és egyben az egyik legnépszerűbb nyári úti cél is. Itt rengeteg program van, amelyek jók lehetnek barátokkal, családdal, vagy éppen a barátunkkal, barátnőnkkel is. Siófok a Balaton "fővárosa", ahol pezsgő éjszakai élet, strandok és számos étterem is várja a látogatókat, emiatt a hely leginkább barátokkal való kikapcsolódásra jó. Valamint az éjszakai élet mindig itt a legaktívabb a Balaton körül.

Csendesebb programnak a Jókai Mór Emlékház, Balatonfüreden nem maradhat ki a nyári programok közül. A magyar tenger szomszédságában, a reformkori belváros szívében található Balatonfüred egyik legfontosabb és leghangulatosabb kulturális épülete. A villa nyugalmas, árnyas kertjében való ücsörgés felér egy meditációs tréninggel is. Nem csupán térben, hanem nyüzsgésben is dimenziót váltunk a helyre belépve, mivel a Balatonra jellemző nyári zsúfoltság itt már szinte egyáltalán nincs jelen. A “Jókai házaspár” vendégeiként megcsodálhatjuk ízlésesen berendezett ebédlőjüket, hálószobájukat, megtudhatjuk milyen fűszernövényeket használtak legszívesebben az ételek ízesítésére, milyen vendégeket fogadtak itt szívesen, hogyan teltek hétköznapjaik, milyen kalácsot sütöttek, továbbá megmutatkozik Jókai téli kertje, és botanikai kutatásainak öröksége is.

Tihany

Hazánk egyik legszebb fekvésű települése Tihany, egyúttal az ország legromantikusabb úti céljai között is előkelő helyen szerepel, Siófokkal ellentétben ez a romantikus párok kedvelt helye. A Balaton mellett a történelmi emlékek, a világhírű Levendula ház, és az apátság titkai is vonzzák a turistákat, amelyek az év bármely időszakában jók lehetnek. Viszont a Levendula ház például tavasszal, kora nyáron a legszebb. A Balaton közelsége pedig szintén jót tesz a helynek, hiszen a fürdési lehetőség is közvetlenül a város mellett van. Valamint Tihany is persze zsúfolt a turistáktól nyaranta, de talán valamivel jobb lehetőséget ad a pihenésre, mint a déli part városai.

Sárvári Arborétum

A Balatontól elszakadva a majd tízhektáros parkban számos sétaút és Magyarország egyik legidősebb növény gyűjteménye vár ránk, emiatt a hely valahol a ráérő pihenés helyszíne is. Az érdekes történelmi hagyományokat magában őrző botanikai gyűjtemény a város központjában, a Nádasdy várkastély szomszédságában nyújt nyugodt és harmonikus pihenési lehetőséget. Az 500 éves kocsányos tölgyek, a 200 éves platánok mellett mamutfenyők, fekete fenyők, tiszafák, japánakácok, egy hatalmas egylevelű magas kőris, liliomfák, és számos virágzó cserje is látható az út során. A mesterséges tó, amit a Gyöngyös patak táplál, külön ékessége a botanikus kertnek. Ráadásul vidéki turista helyként a felnőtt belépőjegy ára is mindössze 800 forint.

Budapesti füvészkert

Budapest nem csak a történelem és a kultúra kedvelőinek nyújt felejthetetlen élményeket, hanem számos nyári programmal is várja a látogatókat, és egynapos kirándulásra is jó lehetőség. Például a Duna közepén fekvő Margit-sziget közkedvelt, és tökéletes hely a pihenésre, sportolásra és piknikezésre a kora nyári időszakban. Emellett kevésbé ismert a főváros füvészkertje, a budapestiek számára ez a terület egyfajta zöld oázis, ahol kiszakadva a város zajából és lüktetéséből a nap bármely percében megpihenhetnek. Az ELTE botanikus kertje a 8. kerületben számos hazai veszélyeztetett növényfajt őriz és mutat be, amelyet egy egynapos kirándulás alkalmával könnyedén meg lehet nézni. Üvegháza egzotikus szépségével vonzza a látogatókat, de a kertben tett séták is kitűnő relaxációs programnak bizonyulnak, amely kora nyáron ideális lehet az ide látogatóknak. Viszont a hely nem ingyenes, így a felnőtt belépőjegy 1900, míg a diák 900 forintba kerül.

Egri borospincék

Eger kisváros Észak-Magyarországon, amely híres a történelmi nevezetességeiről és a kiváló borairól. Valamint itt található az Egri vár is, ami a törökök elleni küzdelemnek állít emléket, és külön látványosságként a minaret is a vár részét képezi. Emellett viszont rengeteg borospince is található itt, amelyek a nyári hőségben jó alternatívát jelenthetnek egyfajta gasztronómiai programra. Rengeteg helyi bor, sör, de igazából más ital közül is választhatunk, és nagyon hamar azon kaphatjuk magunkat a nyári melegben, hogy már túl sokat is ittunk. Ráadásul a jó italok mellé rengeteg kaja különlegesség is társul, így itt a borkóstolás, akár egy egész napos program is lehet.

Pécs a kultúra fővárosa

Pécs Dél-Magyarország egyik legfontosabb kulturális központja, mely gazdag történelmi és művészeti örökséggel rendelkezik. A város egyik legismertebb épülete, a lenyűgöző belső terekkel rendelkező székesegyház. Valamint nagyon ismert a Zsolnay Negyed, ahol ma művészeti galériák, műhelyek, és kulturális programok várják a látogatókat, ráadásul a fő épület előtt elterülő zöld park az év ezen időszakában talán a leghangulatosabb. Pécs belvárosában a nyáresti időszak mindig pezseg, a belváros pedig hangulatos a rengeteg étteremmel, és vendéglátóhellyel, emiatt is érdemes itt eltölteni néhány napot.

Károlyi-kastély

Gróf Károlyi György, az MTA egykori társalapítója, a budapesti Károlyi Palota és a fehérvárcsurgói kastély építtetője a reformkor jeles tagja volt. A mára pazar módon felújított, porcelán kompozícióra hasonlító építmény és angolkert több generációs, izgalmas, és lebilincselő családi történeteket rejt a látogatók számára. Az intézmény a turisztikai látványosságon túl szállóként, rendezvényhelyszínként is funkcionál, Károlyi György és hitvese gondozásában. A kastély parkjában található híres pavilon az angolkert egyik jellegzetessége, amelyet egy Gainsborough-festmény ihletett. A Károlyi család kastélya különleges hangulattal rendelkezik, ami nem csupán a kirándulókat, hanem a filmeseket is vonzza évtizedek óta. Emiatt viszont látogatóknak nem mindig áll nyitva a hely, így érdemes előzetesen tájékozódni a nyitvatartásról. Egy hűvösebb napon tökéletes választás lehet a kora nyári időszakban, ráadásul a felnőtt belépő mindössze 3000 Ft.

Magyarország számtalan rejtett kincset és izgalmas úti célt kínál a nyári hónapokra. Legyen szó strandolásról, kulturális felfedezésekről, történelmi emlékművekről, vagy éppen városnézésről. A cikkben összegyűjtött helyszínek nem feltétlenül csak kora nyáron jelentenek jó programlehetőséget, viszont például a Balaton környéki helyek meglátogatására ez egy jó időszak lehet, és mindenki találhat magának tetsző lehetőséget. Fedezzük hát fel a hazai tájak varázsát és élvezzük a nyár pillanatait!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.

Tippek fesztivál szezonra

Itt a nyár és ezzel együtt elindulat a fesztivál szezon is! Mielőtt belevetnénk magunkat a zenei forgatagba és a sátorozásba, érdemes alaposan átgondolni, hogy mit vigyünk magunkkal, és mire figyeljünk a fesztiválon töltött időnk alatt. Ehhez olvashattok néhány tippet ebben a cikkben!

Napi 10 ezer lépés!

Hallottuk már párszor, igaz? Ez a szám az ajánlás arra, hogy mennyit kell megtenni naponta a hosszabb, egészséges életért. Vajon sok vagy reális? Egyáltalán hol és hogyan tudunk ennyit gyalogolni, sétálni?