Menü

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

A B12 vitamint más néven kobalaminnak nevezzük. Megtalálhatjuk a savanyúkáposztában és a homoktövisben, állati eredetű lelőhelye pedig a húsokban, a májban és a tojásban, illetve ezen kívül a tejtermékekben van. A vegán és vegetáriánus étkezéssel élőknek oda kell figyelni ennek a vitaminnak a pótlására. Felszívódását a kalcium segíti. Ez egy vízben oldódó vitamin, ami abban segít nekünk a legtöbbet, hogy a vérképzés megfelelően működjön, hiszen segíti a vörösvértestek képződését.

De nem csak ebben jó, hanem elengedhetetlen szerepet vállal az idegrendszer működésében, a DNS szintézisben és a sejtosztódában is. Ezek azok a folyamatok, amiket nem feltétlenül érzékelünk a mindennapok során, viszont van több hatása is, ami látványosabb.

Az idegrendszerünkre gyakorolt hatását úgy vehetjük észre, hogy javítja a memóriánkat és a koncentrálóképességünket és mondhatni, jobban használhatjuk az agyunkat. A stressz kezelésben és segítségül hívhatjuk, a depressziós állapotot is remekül enyhíti. Ha már stressz, akkor az ezzel járó fáradtság is beköszönthet. Erre is használhatjuk a kobalamint, hiszen segíti a szénhidrát-anyagcserét, amitől több energiához juthatunk. Szív- és érrendszerünk barátja is, mert csökkenti egy olyan aminosav, a homocisztein szintjét, ami szorosan összefügghet az agyvérzéssel, szívinfarktussal és az erek elmeszesedésével is.

Ugyanez miatt érdemes idős korban a demencia elkerülés érdekében pótolni hiányát a szervezetben. A kinézetünknek is jót tesz, mégpedig úgy, hogy támogatja a haj, a bőr és a körmök regenerálódását azzal, hogy fontos szerepe van az oxigén szállításban. Enyhíti az allergiás bőr viszketését, a száraz bőrre is jó hatással bír. Sokan ismerik azt, amikor íves, sötét csík jelenik meg a körmön, vagy esetleg bebarnulnak a körmök. Ezzel a jelenséggel is megbirkózik ez a vitamin, miközben remekül megerősíti a köröm szerkezetét. Hiányában nem csak a bőrünkön és körmeinken láthatjuk a kellemetlen változást, hanem hajunkon is, ami elvékonyodik, és erőteljes hajhullás alakulhat ki.

Állapotos nőknél is nagyon fontos a B12 megfelelő szinten tartása, hiszen hatással van a magzat idegrendszeri fejlődésére is. Gyerekeknél megfigyelték, hogy a kobalamin növeli az étvágyat és erősíti a csontok stabilitását.

Hiányában megfigyelhető hajhullás, izomgyengeség, szédülés, száraz bőr, depresszió, migrénes fejfájás, végtagokat érintő zsibbadás, allergia, csecsemőkori fejlődési rendellenesség. Megnövekszik a stroke és a szívroham és a csontritkulás kockázata.

A kobalamin egy elengedhetetlen vitamin szervezetünk helyes működésének szempontjából, változatos étrenddel és/vagy étrendkiegészítő szedésével megfelelő szinten tarthatjuk.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!