Menü

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

A felesleges orrváladék észrevétlenül távozik, a torok irányába lecsorog. Irritáció vagy gyulladás következtében több orrváladék termelődhet, emiatt orrfolyás jelentkezhet. Ez történik nátha, megfázás esetén is, ám ha tartósan jelentkezik, mindenképp javasolt orvoshoz menni.

Az orrfolyás a szénanátha tipikus tünete. Pollenek, háziállat, penész is kiválthatja a tüneteket. Ha az orrfolyás mellett orrdugulás, szem-, orr-, és torokviszketés és tüsszögés is panaszt okoz, és a tünetek heteken vagy hónapokon át is jelentkeznek - főleg ha évről évre visszatérően ugyan abban az időszakban, vagy évszaktól függetlenül ugyan azon a helyen, ugyan olyan körülmények közt - akkor valószínű, hogy ez áll a háttérben.

Egy egyszerű megfázás is okozhat orrfolyást. Télen a vírusok, nyáron a klímahasználat miatt. A nátha miatt jelentkező orrfolyás általában 6 nap alatt elmúlik, kísérheti enyhe láz, rossz közérzet, fejfájás, fáradtság, torokfájás is. Orrfolyás ellen ilyen esetben a nátha kezelése segít: nyálkahártya lohasztó orrspray, bőséges folyadékfogyasztás és pihenés, esetleg tüneti szerek a torok-, vagy fejfájás ellen.

Az orrsövény a jobb és bal orrüreget választja el egymástól. Habár teljes mértékben senkinél sem teljesen egyenes, orrsövényferdülésről akkor beszélünk, ha az egyik oldal irányába vagy S alakban elferdült. Ha ez a görbület nagyobb mértékű, akkor gátolt orrlégzés, visszatérő arcüreggyulladás és tartós orrfolyás is jelentkezhet. Ha ez áll a háttérben, orrfolyás ellen az orrsövényferdülés műtéti kezelése jelent megoldást.

Bizonyos gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, nyugtatók, antidepresszánsok és magas vérnyomás elleni szerek - szedése kapcsán is jelentkezhet mellékhatásként orrfolyás. Ilyen esetben az orrfolyás ellen a gyógyszer cseréje – orvossal egyeztetve - jelent megoldást.

Az orrpolip egyik tünete lehet a gyakori orrfolyás. A tartós orrnyálkahártya-gyulladás miatt megjelenő kinövések, duzzanatok az orrban sokáig csak enyhe tüneteket okoznak. Idővel azonban, ahogy egyre nagyobb teret foglalnak el az orrüregben, tartós orrdugulást és szaglásvesztést is előidézhetnek. Ha orrpolip okozza az orrfolyást, akkor a fül-orr-gégész szteroid orrspray használatát vagy műtétet fog javasolni.

Orrfolyás ellen kevesebb orrspray-vel?

Ha nem ismerjük a tartós orrfolyás okát, akkor ne a nátha esetén használt orrspray legyen a megoldást. Fül-orr-gégészeti kivizsgálást követően a megfelelő, hosszútávon is biztonságos készítményeket kaphatunk orrfolyás ellen.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.