Menü

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyaranta is fontos odafigyelnünk az egészségünkre, és ennek az egyik legjobb módja a gyógyteák fogyasztása, azonban kánikulában ritkán kívánjuk a meleg italokat, inkább valami frissen hűsítő folyadékra vágyunk. Most néhány hidegen is fogyasztható gyógyteát szeretnék bemutatni, amik azon kívül, hogy hidratálnak, még különböző jótékony hatással is vannak a szervezetünkre. Ezen kívül a bolti üdítőitalokkal szemben, ezek az otthon készített teák adalékanyag – és cukormentesek is, aminek szintén pozitív fiziológiai hatásai vannak.

A zöld tea sokak által kedvelt ital, amelynek hűvös változatát nagyon egyszerű elkészíteni otthon. Forraljuk fel a vizet, de utána várjunk körülbelül két percet, hogy ne teljesen a forrásban lévő vizet öntsük a tealevelekre, a 70-80 fokos hőmérséklet az ideális. Ízlés szerint 3-5 percig hagyjuk ázni a tealeveleket, majd szűrjük le az elkészült teát. Ezután öntsük ki egy pohárba, és rakjunk bele jeget, illetve ízesítsük kedvünk szerint citrommal és mentával a kellemesebb ízvilág érdekében.

Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert magas C – vitamin tartalmának hála, illetve a benne található antioxidánsoknak hála gyulladáscsökkentő hatással bír, illetve csökkenti a daganatos megbetegedések veszélyét. Sokszor ajánlják, hogyha valaki fogyni szeretne, mivel kedvező hatással van az emésztésre és segít a belső szerveknél lerakódó zsírszövetek lebontásában. A zöld teát leginkább reggeli után érdemes fogyasztani, vagy két étkezés között, de fontos, hogy lefekvés előtt ne ezt igyuk, hiszen koffeintartalma miatt lehetséges, hogy ebben az esetben nehezebben tudunk elaludni.

A hibiszkusz tea is egyszerűen elkészíthető hideg formában, itt azonban a zöld teával ellentétben forrázni kell a tealeveleket, majd 8 – 10 perc múlva leszűrni. Ezután jéggel le tudjuk hűteni, illetve érdemes ezzel is tálalni. Hogyha szeretnénk, akkor adhatunk hozzá egy kis csipkebogyó teát is, a még több hatása érdekében, és mézzel, illetve gyümölcsdarabokkal édesítve nagyon finom italt kapunk. A hibiszkusz tea csökkenti a magas vérnyomást, illetve megakadályozza az érfalak elmeszesedését.

A koleszterinszint alacsonyan tartásával meggátolja, hogy a káros koleszterin lerakódjon az érfalakra. Nyugtató hatással bír, ezzel csökkentve a szorongásos problémákat. Ez a teafajta is segíthet a fogyásban, mivel javítja az emésztésünket.

A borsmenta teát friss vagy szárított mentalevélből is készíthetjük. Amennyiben frissen szedett alapanyagot használunk, érdemes egy kiskanállal többet felhasználni a teánk elkészítéséhez. Miután forró vízzel leöntöttük, hagyjuk tizenöt percet ázni, majd szűrjük le és hűtsük le a teát. Adhatunk hozzá egy kevés friss gyömbért is, amely szintén egy nagyon egészséges növény, illetve ízesíthetjük mézzel és rakhatunk bele friss citromot, az utóbbi igazán frissítő tud lenni egy meleg nyári napon.

A borsmenta természetes fájdalomcsillapító és izomlazító, így könnyen csökkenthetjük vele a fejfájásos tüneteinket. Csökkenti a vérnyomást, aminek hála stresszoldó hatással is rendelkezik, így egyszerre tudja megnyugtatni a testet és az elmét. Erősíti az immunrendszerünket is, hiszen rengeteg antioxidáns található benne, és nagy mennyiségben tartalmaz különböző vitaminokat is. Sok teafélével szemben ebben nem található koffein, így a nap bármelyik pontján fogyaszthatjuk és nyugtató hatásának hála hozzájárul a könnyebb elalváshoz.

Majernyik Szilvia

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.