Hideg gyógyteák meleg napokra
- Dátum: 2024.06.09., 21:59
- Majernyik Szilvia
- képek: pexels.com
- antioxidáns, borsmenta, egészség, fogyás, gyógytea, hibiszkusz, hideg tea, stresszoldás, vitamin, zöld tea
Nyaranta is fontos odafigyelnünk az egészségünkre, és ennek az egyik legjobb módja a gyógyteák fogyasztása, azonban kánikulában ritkán kívánjuk a meleg italokat, inkább valami frissen hűsítő folyadékra vágyunk. Most néhány hidegen is fogyasztható gyógyteát szeretnék bemutatni, amik azon kívül, hogy hidratálnak, még különböző jótékony hatással is vannak a szervezetünkre. Ezen kívül a bolti üdítőitalokkal szemben, ezek az otthon készített teák adalékanyag – és cukormentesek is, aminek szintén pozitív fiziológiai hatásai vannak.
A zöld tea sokak által kedvelt ital, amelynek hűvös változatát nagyon egyszerű elkészíteni otthon. Forraljuk fel a vizet, de utána várjunk körülbelül két percet, hogy ne teljesen a forrásban lévő vizet öntsük a tealevelekre, a 70-80 fokos hőmérséklet az ideális. Ízlés szerint 3-5 percig hagyjuk ázni a tealeveleket, majd szűrjük le az elkészült teát. Ezután öntsük ki egy pohárba, és rakjunk bele jeget, illetve ízesítsük kedvünk szerint citrommal és mentával a kellemesebb ízvilág érdekében.
Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert magas C – vitamin tartalmának hála, illetve a benne található antioxidánsoknak hála gyulladáscsökkentő hatással bír, illetve csökkenti a daganatos megbetegedések veszélyét. Sokszor ajánlják, hogyha valaki fogyni szeretne, mivel kedvező hatással van az emésztésre és segít a belső szerveknél lerakódó zsírszövetek lebontásában. A zöld teát leginkább reggeli után érdemes fogyasztani, vagy két étkezés között, de fontos, hogy lefekvés előtt ne ezt igyuk, hiszen koffeintartalma miatt lehetséges, hogy ebben az esetben nehezebben tudunk elaludni.
A hibiszkusz tea is egyszerűen elkészíthető hideg formában, itt azonban a zöld teával ellentétben forrázni kell a tealeveleket, majd 8 – 10 perc múlva leszűrni. Ezután jéggel le tudjuk hűteni, illetve érdemes ezzel is tálalni. Hogyha szeretnénk, akkor adhatunk hozzá egy kis csipkebogyó teát is, a még több hatása érdekében, és mézzel, illetve gyümölcsdarabokkal édesítve nagyon finom italt kapunk. A hibiszkusz tea csökkenti a magas vérnyomást, illetve megakadályozza az érfalak elmeszesedését.
A koleszterinszint alacsonyan tartásával meggátolja, hogy a káros koleszterin lerakódjon az érfalakra. Nyugtató hatással bír, ezzel csökkentve a szorongásos problémákat. Ez a teafajta is segíthet a fogyásban, mivel javítja az emésztésünket.
A borsmenta teát friss vagy szárított mentalevélből is készíthetjük. Amennyiben frissen szedett alapanyagot használunk, érdemes egy kiskanállal többet felhasználni a teánk elkészítéséhez. Miután forró vízzel leöntöttük, hagyjuk tizenöt percet ázni, majd szűrjük le és hűtsük le a teát. Adhatunk hozzá egy kevés friss gyömbért is, amely szintén egy nagyon egészséges növény, illetve ízesíthetjük mézzel és rakhatunk bele friss citromot, az utóbbi igazán frissítő tud lenni egy meleg nyári napon.
A borsmenta természetes fájdalomcsillapító és izomlazító, így könnyen csökkenthetjük vele a fejfájásos tüneteinket. Csökkenti a vérnyomást, aminek hála stresszoldó hatással is rendelkezik, így egyszerre tudja megnyugtatni a testet és az elmét. Erősíti az immunrendszerünket is, hiszen rengeteg antioxidáns található benne, és nagy mennyiségben tartalmaz különböző vitaminokat is. Sok teafélével szemben ebben nem található koffein, így a nap bármelyik pontján fogyaszthatjuk és nyugtató hatásának hála hozzájárul a könnyebb elalváshoz.
Majernyik Szilvia
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.