Menü

Édes és sós hűsítő nyári levesek

A nyári melegben a gőzölgő, tartalmas levesek, nehéz és forró ételek helyett sokszor inkább valami hűsítő, könnyed ételre, frissítő italra vagy jóleső levesre vágyunk. Ilyenkor jönnek jól a hideg levesek, amiket még a kánikulában is örömmel fogyasztunk. Talán elsőre mindenkinek a gyümölcslevesek ugranak be, azonban ennél bővebb a választék: sós leveseket, krémleveseket is készíthetünk.

A kánikulai időszakban egyébként is kisebb az étvágyunk, mint máskor, ráadásul a forróságban - még ha tudományos kutatásokból tudjuk is, hogy egy meleg ital jótékony hatású - bizony jobban esik egy jéghideg üdítő, vagy hűtőhideg leves. Egy könnyű krémleves vagy gyümölcsleves előételként, de akár egy teljes ebédként is megállja a helyét nyári időszakban.

A zöldség-és gyümölcslevesek nem csak felfrissítenek, de egy egészséges életmódba, a legtöbb diétába és a súlycsökkentő programokba is kiválóan beilleszthetők. Sűríthetők akár tejszínnel, vagy kalóriaszegényebb verzióban joghurttal, zsírszegény tejföllel.

A bogyós gyümölcsök sosem mennek ki a divatból, rendkívül népszerűek, hiszen ki az, aki ne kóstolna meg egy könnyű gyümölcslevest áfonyával, a málnából, szederrel vagy meggyel.

A krémes őszibarackleves annál is egyszerűbb, mint ami elképzelünk: csak turmixoljuk össze a hozzávalókat, tegyük be a hűtőbe pár órára és kész is. Ezek a hűsítő nedűk desszertként is, levesként is, előételként is megállják a helyüket.

Ha a gyümölcsös - édes ízvilág helyett inkább a sósat kedveljük, vagy csak szimplán valami tartalmasabbra vágyunk, jó alternatíva lehet egy gazpacho, a zöldségkrémlevesek, a paradicsomleves. Sok krémlevest nem kell főzni, gyorsan elkészíthető és diétázóknak is kifejezetten ajánlott.

A cukkinikrémleves talán sokaknak ismerős, a nyers céklaleves joghurttal igazi ízélmény, a hideg tökleves is finom, ahogy megkóstolhatjuk a megszokott ízektől elrugaszkodva a karfiolos krémlevest, mentás hideg cukkinikrémlevest fetasajttal, a hideg avokádólevest, a gazpachot avokádóval, illetve a nyers uborkalevest, fűszeres joghurttal.

Az uborkából sokan nem szívesen készítenek levest, hiszen inkább salátának fogyasztjuk, pedig az uborkaleves régóta a nyár egyik slágere.

A görögdinnye gazpacho egy tuti frissítő nyári nedű, elkészítésének módját és számtalan receptet megtalálunk a világhálón.

A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami a nyári melegben fokozottabb odafigyelést igényel. A fokozott izzadással járó nyári elfoglaltságok - így a napozás, a kirándulás vagy a túrázás - megnövelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét. A csapvízzel csak folyadékot, az ásványvizekkel folyadékot és ásványi anyagokat, a zöldség - és gyümölcslevesekkel pedig tápanyagokat és vitaminokat juttatunk a szervezetünkbe. Ezek a levesek amellett, hogy segítenek az elvesztett folyadékot pótolni, a nagy melegben még frissítőleg is hatnak.

A nyár nem a nagy lakomákról szól, inkább a gyors, könnyed, mégis tápláló étkezésekről. Ha ezekhez keressük a tökéletes levest, ebben cikkben remélhetőleg találtunk néhány jó ötletet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.