Édes és sós hűsítő nyári levesek
- Dátum: 2024.06.02., 21:00
- Martinka Dia
- képek: pixabay
- bogyós gyümölcs, Édes és sós hűsítő nyári levesek, folyadékpótlás, frissítő, gőzölgő, gyümölcsleves, hideg, kalóriaszegény, kánikula, krémleves, nyári meleg, tápanyagok, vitaminok, zöldség
A nyári melegben a gőzölgő, tartalmas levesek, nehéz és forró ételek helyett sokszor inkább valami hűsítő, könnyed ételre, frissítő italra vagy jóleső levesre vágyunk. Ilyenkor jönnek jól a hideg levesek, amiket még a kánikulában is örömmel fogyasztunk. Talán elsőre mindenkinek a gyümölcslevesek ugranak be, azonban ennél bővebb a választék: sós leveseket, krémleveseket is készíthetünk.
A kánikulai időszakban egyébként is kisebb az étvágyunk, mint máskor, ráadásul a forróságban - még ha tudományos kutatásokból tudjuk is, hogy egy meleg ital jótékony hatású - bizony jobban esik egy jéghideg üdítő, vagy hűtőhideg leves. Egy könnyű krémleves vagy gyümölcsleves előételként, de akár egy teljes ebédként is megállja a helyét nyári időszakban.

A zöldség-és gyümölcslevesek nem csak felfrissítenek, de egy egészséges életmódba, a legtöbb diétába és a súlycsökkentő programokba is kiválóan beilleszthetők. Sűríthetők akár tejszínnel, vagy kalóriaszegényebb verzióban joghurttal, zsírszegény tejföllel.
A bogyós gyümölcsök sosem mennek ki a divatból, rendkívül népszerűek, hiszen ki az, aki ne kóstolna meg egy könnyű gyümölcslevest áfonyával, a málnából, szederrel vagy meggyel.
A krémes őszibarackleves annál is egyszerűbb, mint ami elképzelünk: csak turmixoljuk össze a hozzávalókat, tegyük be a hűtőbe pár órára és kész is. Ezek a hűsítő nedűk desszertként is, levesként is, előételként is megállják a helyüket.
Ha a gyümölcsös - édes ízvilág helyett inkább a sósat kedveljük, vagy csak szimplán valami tartalmasabbra vágyunk, jó alternatíva lehet egy gazpacho, a zöldségkrémlevesek, a paradicsomleves. Sok krémlevest nem kell főzni, gyorsan elkészíthető és diétázóknak is kifejezetten ajánlott.
A cukkinikrémleves talán sokaknak ismerős, a nyers céklaleves joghurttal igazi ízélmény, a hideg tökleves is finom, ahogy megkóstolhatjuk a megszokott ízektől elrugaszkodva a karfiolos krémlevest, mentás hideg cukkinikrémlevest fetasajttal, a hideg avokádólevest, a gazpachot avokádóval, illetve a nyers uborkalevest, fűszeres joghurttal.

Az uborkából sokan nem szívesen készítenek levest, hiszen inkább salátának fogyasztjuk, pedig az uborkaleves régóta a nyár egyik slágere.
A görögdinnye gazpacho egy tuti frissítő nyári nedű, elkészítésének módját és számtalan receptet megtalálunk a világhálón.
A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami a nyári melegben fokozottabb odafigyelést igényel. A fokozott izzadással járó nyári elfoglaltságok - így a napozás, a kirándulás vagy a túrázás - megnövelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét. A csapvízzel csak folyadékot, az ásványvizekkel folyadékot és ásványi anyagokat, a zöldség - és gyümölcslevesekkel pedig tápanyagokat és vitaminokat juttatunk a szervezetünkbe. Ezek a levesek amellett, hogy segítenek az elvesztett folyadékot pótolni, a nagy melegben még frissítőleg is hatnak.
A nyár nem a nagy lakomákról szól, inkább a gyors, könnyed, mégis tápláló étkezésekről. Ha ezekhez keressük a tökéletes levest, ebben cikkben remélhetőleg találtunk néhány jó ötletet.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.