Menü

A méhpempő áldásos hatásai

A méhpempő egy természetes táplálékkiegészítő, amelyet a fiatal dolgozó méhek garatmirigy-váladékából nyernek ki. Ezt a fehér színű anyagot számos jótékony hatása miatt érdemes beépíteni a mindennapok étrendjébe.

A méhpempő fiatal méhek és a méhkirálynő táplálására szolgál a természetben, azonban a népgyógyászatban már régóta ismert az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása. A méhpempő rendkívül tápláló, emellett antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A legfontosabb hatásokat igyekeztünk néhány pontban összefoglalni.

Erősíti az immunrendszert.

A méhpempő összetevői segítik a szervezet védekezőképességét, így hatékonyabban elkerülhetjük a betegségeket és az egészségügyi problémákat. Antibakteriális, gombaölő és vírusölő tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.

Fogyaszthatják cukorbetegek, jó a diabéteszre.

A méhpempő nem keverendő a mézzel, így azt cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis nem tartalmaz olyan mennyiségű glükózt vagy fruktózt, amely károsan befolyásolná a vércukorszintet. A méhpempő jó hatással van a hasnyálmirigyre, szabályozhatja a vércukorszintet, így cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek is előnyös.

Jótékonyan hat a hormonális egyensúlyra.

Nők esetében fontos megjegyezni, hogy a méhpempő a PMS tünetek enyhítésében is segítségünkre lehet, emellett a menstruációs ciklust is szabályozhatja, de a termékenységre is jótékony hatással van. Fogyasztásával növelhetjük a teherbeesés esélyét, ezesetben érdemes a babaprojekt előtt néhány hónappal elkezdeni szedését. A méhpempő kezelheti a klimax tüneteit is.

Javítja a memóriát.

A méhpempő fokozhatja az agyműködést, javítja a memóriát és növeli a koncentrációképességet.

Hasznos a fáradékonyság leküzdésében.

A méhpempő fogyasztásakor tapasztalható az energiaszint növekedése, így sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat akár néhány nap után is.

Szépíti a bőrt, gyógyítja a sebeket, jó a pattanásokra.

A méhpempő segítheti a sebgyógyulást és a bőr gyorsabb regenerálódását, akár szájon át, akár külsőleg alkalmazzuk. Antibakteriális hatásának köszönhetően tisztán és fertőzésmentesen tudja tartani a sebeket, emellett segít a gyulladásos bőrbetegségek leküzdésében. Alkalmazása hatásos lehet akné és problémás arcbőr esetén is.

Étrend-kiegészítőként fogyasztva a méhpempő természetes állapotban (gélszerű anyagként), por vagy kapszula formájában kapható. A jelenlegi kutatások szerint az adagolása a következőképp alakul: A méhpempő adagolása belsőleg tiszta formában:

Felnőtteknek: 1-2 gramm/nap.

Gyermekeknek: 0,5 gramm/nap.

Ajánlott a teljes felszívódásig a nyelv alá helyezni általában reggel, éhgyomorra, 20-30 perccel étkezés előtt. Egész évben fogyasztható. Ajánlott adagolás gyermekeknek és felnőtteknek 1-2 kiskanál/nap.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?