Menü

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Először is nem a másnaposság, hanem az alkoholfogyasztás. Másrészt egészen pontosan arról van szó, hogy a bevitt alkohol felborítja a só-víz egyensúlyt. Ilyenkor a szervezetben lévő víz mennyisége alapvetően nem változik, viszont a folyadék nagy része a sejtek közötti területekre áramlik - ez az oka például a reggeli fejfájásnak .

Minden egyes üveg bornak megvan a maga lejárati ideje, egyiket sem lehet örökké eltartani. Minden fajtának megvan a maga ideális életkora, egyes asztali borokat például érdemes a palackozást követő egy éven belül elfogyasztani. Ugyanakkor léteznek olyan fajták is, amelyeket 15 éves koruk előtt nem érdemes meginni, mert nem lesz jó az ízük.

Nem szabad keverni?

A másnaposság mértéke sokkal inkább függ attól, hogy mennyit ittunk, mint attól, hogy milyet. Annyi igazság van a dologban, hogy aki többfélét iszik egy este, szinte mindig nagyobb mennyiséget is fogyaszt, mint aki megmarad egyfajtánál.

Nem lehet antibiotikumra inni?

Nem mindenfajta antibiotikumra igaz. Érdemes ezzel kapcsolatban mindig elolvasni a gyógyszer dobozában található leírást. Sok olyan van ugyanis, amely mellé nyugodtan megihatunk egy pohárka bort anélkül, hogy bármilyen mellékhatásra számítanunk kellene.

Tudósok szerint az antibiotikum hatásosságát általában nem csökkenti pár korty alkohol, a mellékhatásait viszont felerősítheti: lehet, hogy fájni fog a gyomrod, hasmenésed lesz, vagy álmos leszel. Ez pedig nem túl jó ötlet, ha amúgy is megvisel a betegség. Ráadásul az alkohol lassítja a szervezeted képességét a regenerációra, vagyis azt, ahogyan visszanyeri az energiaszintjét a fertőzés után.

És ez még nem minden: az alkohol és az antibiotikum együttes fogyasztása megviseli a májadat, amelynek a fő feladata a szervezet méregtelenítése. Egyes antibiotikumok önmagukban is komoly igénybevételt jelentenek a májra nézve, alkohollal együtt fogyasztva pedig még veszélyesebb a helyzet.

Vajon van olyan antibiotikum, amelyre mindez nem igaz? Valójában nem minden antibiotikum egyforma, van, amelyekre veszélyesebb dolog inni, és van, amelyekre kevésbé veszélyes dolog. Ám a tény tény marad: ezért szedsz antibiotikumot, mert beteg vagy. Ne fogyassz semmi olyat, ami lassítja a gyógyulást – az alkohol pedig tipikusan ilyesmi.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?