Menü

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Először is nem a másnaposság, hanem az alkoholfogyasztás. Másrészt egészen pontosan arról van szó, hogy a bevitt alkohol felborítja a só-víz egyensúlyt. Ilyenkor a szervezetben lévő víz mennyisége alapvetően nem változik, viszont a folyadék nagy része a sejtek közötti területekre áramlik - ez az oka például a reggeli fejfájásnak .

Minden egyes üveg bornak megvan a maga lejárati ideje, egyiket sem lehet örökké eltartani. Minden fajtának megvan a maga ideális életkora, egyes asztali borokat például érdemes a palackozást követő egy éven belül elfogyasztani. Ugyanakkor léteznek olyan fajták is, amelyeket 15 éves koruk előtt nem érdemes meginni, mert nem lesz jó az ízük.

Nem szabad keverni?

A másnaposság mértéke sokkal inkább függ attól, hogy mennyit ittunk, mint attól, hogy milyet. Annyi igazság van a dologban, hogy aki többfélét iszik egy este, szinte mindig nagyobb mennyiséget is fogyaszt, mint aki megmarad egyfajtánál.

Nem lehet antibiotikumra inni?

Nem mindenfajta antibiotikumra igaz. Érdemes ezzel kapcsolatban mindig elolvasni a gyógyszer dobozában található leírást. Sok olyan van ugyanis, amely mellé nyugodtan megihatunk egy pohárka bort anélkül, hogy bármilyen mellékhatásra számítanunk kellene.

Tudósok szerint az antibiotikum hatásosságát általában nem csökkenti pár korty alkohol, a mellékhatásait viszont felerősítheti: lehet, hogy fájni fog a gyomrod, hasmenésed lesz, vagy álmos leszel. Ez pedig nem túl jó ötlet, ha amúgy is megvisel a betegség. Ráadásul az alkohol lassítja a szervezeted képességét a regenerációra, vagyis azt, ahogyan visszanyeri az energiaszintjét a fertőzés után.

És ez még nem minden: az alkohol és az antibiotikum együttes fogyasztása megviseli a májadat, amelynek a fő feladata a szervezet méregtelenítése. Egyes antibiotikumok önmagukban is komoly igénybevételt jelentenek a májra nézve, alkohollal együtt fogyasztva pedig még veszélyesebb a helyzet.

Vajon van olyan antibiotikum, amelyre mindez nem igaz? Valójában nem minden antibiotikum egyforma, van, amelyekre veszélyesebb dolog inni, és van, amelyekre kevésbé veszélyes dolog. Ám a tény tény marad: ezért szedsz antibiotikumot, mert beteg vagy. Ne fogyassz semmi olyat, ami lassítja a gyógyulást – az alkohol pedig tipikusan ilyesmi.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!