Menü

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az inak túlzott igénybevétele, a foglalkozási vagy sporttevékenységhez kapcsolódó ismétlődő mechanikai stressz jelentős mértékben hozzájárulnak az ínhüvelygyulladás kialakulásához, mert ezen tevékenységek mikrotraumát okoznak az ínban. Csökken az ínhüvely “olajozó” képessége is, ami, gyulladást és degeneratív elváltozásokat eredményez. Az índegeneráció, valamint az életkorral összefüggő átalakulások változásokat hoznak az inak szerkezetében és összetételében, ami csökkent kollagén szintézist és megnövekedett merevséget eredményezhet.

A sherlockrehab.hu célja, hogy a hagyományosan alkalmazott irányelvek mellett egy másik nézőpont szerint is bemutassa az ínhüvelygyulladások kezelésének kérdéskörét, és az elavult kezelési módszerek helyett valós, hosszútávú megoldást nyújtsanak a problémára.

Mi az ínhüvely, mi a feladata?

Az ínhüvelyek olyan alagút szerű képződmények, amelyek az inakat magukba foglalva, a bennük található nyákszerű anyag segítségével gondoskodnak az inak mozgásának súrlódásmentes biztosításáról. A mozgásszervrendszer nagyon erősen igénybevett részei, hiszen ezek továbbítják az izmokból származó mozgást a csontok felé.

Milyen tünetei lehetnek az ínhüvelygyulladásnak?

Az ínhüvelygyulladás fő tünetei:

● az érintett ín területén helyi fájdalom és érzékenység jelentkezik, amit az érintett ízület mozgatása vagy megnyomása fokoz

● duzzanat

● az ízületi mobilitás csökkenése,

● crepitációval kísért ízületi mozgások,

● merevség érzése,

● romlik a kéz koordinációja és a szorítóerő, gondot okozhat a kisebb tárgyak megfogása vagy a nehéz tárgyak emelése

● súlyosabb esetben láz is kísérheti.

Amikor az ínhüvelygyulladás tünet és nem alapbetegség

Az ínhüvelygyulladás, mint tünet több okból is megjelenhet, és jelezhet

● túlzott használatot,

● a biomechanikai egyensúly hiányát,

● stressz miatt kialakuló pszichés megterheltséget,

● genetikai hajlamot,

● hormonális változásokat

● kitüremkedett porckorong miatti idegi érintettséget

● belső szervi panaszokat,

● korábbi sérüléseket és műtéteket, amelyek nem gyógyultak meg teljesen

● centrális szenzitizációt, ami hozzájárul a generalizált fájdalom kialakulásához és fennmaradásához, fokozza a reakciókészséget, és testszerte magasabb fájdalomérzetet okoz.

Az ínhüvelygyulladás kezelési lehetőségei

Az ínhüvelygyulladás hatékony kezelése érdekében elengedhetetlen az alapos kikérdezés és állapotfelmérés, ami által felderítjük a páciens egyéb panaszait, tüneteit. Ezek megfelelő értelmezése segít eldönteni a panasz valódi okát, felismerni az ok- okozati összefüggéseket és meghatározni az ennek megfelelő kezelési módokat.

Ínhüvelygyulladás kezelése házilag és további hagyományos gyógymódokkal:

● maga a panaszos is sokat tehet a helyzet javítása érdekében: helyezzük nyugalomba a fájdalmas végtagot, segíthet az ízület tehermentesítésében annak rugalmas pólyával vagy merev ortézissel való rögzítése.

● enyhíthetik a kellemetlen panaszokat a különböző gyógynövénytartalmú krémek vagy vény nélkül kapható gyógyszeres fájdalom és gyulladáscsökkentők is

● hatékony lehet a környező izmok és lágyszövetek lazító masszírozása, amit kiegészíthetünk fokozatos, állapotnak megfelelő gyógytornával - segítve ezzel az érintett ízület mozgástartományának és funkciójának fokozatos visszaállítását.

● Kynesiotape felhelyezésével biztosítható az ízület tehermentesítése

Mennyi idő alatt gyógyul meg az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelygyulladás gyógyulási ideje egyénfüggő, de alapesetben már 1-2 hét alatt jelentős javulást lehet elérni az említett gyógymódokkal. Lényeges átgondolni azokat a tevékenységeket, amelyeket nap, mint nap végzünk: szükség van-e az ergonómia megváltoztatásra, min és hogyan érdemes alakítani, hogy csökkentsük az ismételt kialakulás esélyét?

A nem múló, krónikussá váló ínhüvelygyulladás esetében sok esetben alkalmaznak szteroid injekciót, valamint műtéti felszabadítást, de ezek a beavatkozások sokszor nem adnak hosszútávú megoldást.

Mi a manuálterápia szerepe az ínhüvelygyulladás kezelésében?

A manuálterápia olyan kézzel végzett kezelés – a manipuláció, a mobilizáció, a masszázs kombinációja –, ami enyhíti a mozgató- és támasztórendszer fájdalmait, mérsékli a gyulladást, segíti a szövetek regenerálódását, továbbá alkalmas az ízületek stabilizálására.

Kulcsfontosságú lehet az ínhüvelygyulladás kezelésében azzal, hogy hozzájárulhat az érintett területek vérkeringésének javításához, a szöveti feszültség csökkentéséhez, a szövetek rugalmasságának növeléséhez.

A manuálterápia alkalmazása mindig egyénre szabott terápiás terv alapján történik, ami segíthet visszanyerni az ízületi funkciókat és javítani az érintett életminőségét.

Az ínhüvelygyulladása kezelése történhet:

● lokális manuálterápiával - ha a helyi panaszon túl nincs más kezelendő probléma, akkor ezekkel a terápiákkal segítjük az ízület mielőbbi gyógyulását. Ilyenkor nagy szerepet kap a páciens életkörülményeinek felderítése is annak érdekében, hogy kiderüljön, mi az a terhelés. mely az ínhüvelygyulladáshoz vezethetett. A szokások módosításával meg lehet előzni a fájdalom visszatérését.

● a párhuzamosan jelenlévő panaszos testrészek bevonásával - ilyenkor az aktuális panasz kialakulásához több múltbeli esemény is hozzájárulhatott, így a fájdalmas területtől eltávolodva a korábbi műtét vagy sérülés lokációjára koncentrálunk.

Sokféle manuálterápiás módszer áll rendelkezésre, melyek egymással kombinálhatóak és hatékonyan segítik a szöveti regenerálódás menetét.

A vizsgálatok szerint a manuálterápiás beavatkozásokon átesett személyeknek csökkent a fájdalom szintje, javult a kezelt terület funkciója. A hosszútávú panaszmentesség és a megfelelő szövetgyógyulás elérése érdekében célszerű kombinálni a gyógytornát, a fizioterápiás kezeléseket és a manuálterápiát.

a sajtóközlemény forrása: sherlockrehab.hu

A cikk szerzője:: Meszéna Erzsébet, gyógytornász, manuálterapeuta

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?