Menü

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Nagyon fontos információ az is, hogy mennyi ideje áll fenn a torokfájása. Az akut torokfájást az esetek többségében valamilyen néhány napon belül gyógyuló fertőzés okozza, ám a tartós, krónikus fájdalmat komolyan kell venni. Figyelje meg a fájdalom jellegét, kísérő panaszait, ez segíthet a torokfájást okozó betegség kiderítésében!

Az akut torokfájás gyakori okai

Az akut torokfájás leggyakoribb és leginkább kézenfekvő oka a meghűlés, a mandulagyulladás, az influenza vagy egyéb felső légúti fertőzés, amelyet többnyire vírusok vagy baktériumok okoznak. Különösen ősszel és télen könnyen elkaphatók ezek a kórokozók, amelyek köhögéssel, tüsszentéssel átfertőzve megtelepednek a légutak nyálkahártyáján, majd gyulladást okoznak. Egyes kórokozók állandóan jelen vannak a szájüreg és garat nyálkahártyáján, de az erős és egészséges immunrendszer nem engedi kóros mértékben elszaporodni.

Felső légúti vírusok okozta megfázás esetén a fokozott váladékképződés, nátha, orrdugulás, rekedtség, köhögés, nyelési panaszok, hőemelkedés, láz, rossz közérzet szintén kísérői lehetnek a torokfájásnak. A heveny gyulladások legtöbbször néhány nap alatt gyógyulnak, szövődményes esetekben azonban krónikussá válhatnak.

Az egyik leggyakrabban előforduló enyhe megbetegedés a vírus okozta akut garatgyulladás (pharyngitis), melyre a legjellemzőbb a torokszárazsággal járó torokfájás, gyakran nyelési fájdalommal is társulva.

Mandulagyulladás

A mandulagyulladást leggyakrabban vírus okozza, de felnőtteknél kb. 10%-ban, gyermekeknél 25-40%-ban bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladás jelentkezik. Ennek hátterében bakteriális (leggyakrabban Streptococcus) fertőzés áll, és kifejezett, mindkét fülbe sugárzó torokfájdalommal, lázzal, elesettséggel jár. Szövődményként a mandulák körül tályog alakulhat ki, így a torokfájás krónikussá is válhat, ezért gyakori mandulagyulladás esetén mandulaműtét mérlegelendő.

További fertőzések

Vírusfertőzés okozza az általában enyhe torokfájással, nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodással, levertséggel járó csókbetegséget (mononucleosis infectiosa vagy mononukleózis), amely a fiatalok betegsége.Szintén járhatnak torokfájással olyan súlyos fertőzések is, amilyen a skarlát vagy a diftéria (torokgyík). Ilyenkor sokkal intenzívebb lehet a fájdalom.

Gégegyulladás

A rekedtség annak a jele, hogy a gyulladás átterjedt a gégére és a hangszalagokra is, így az akut gégegyulladás és hangszalaggyulladás általában szintén vírusos felső légúti fertőzés tünete.

Torokirritáció. A fertőzéseken túl kisebb gyulladást válthat ki a garatban kémiai irritáció vagy hőhatás is.

Például jelentkezhet torokfájás és rekedtség forró, fűszeres ételek, forró vagy jeges italok fogyasztását, vagy háztartási tisztítószerek belégzés követően is.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?