Menü

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

A szaruhártya-gyulladás mellett specifikusan szemészeti ok lehet a kötőhártya és az érhártya-gyulladás. Ilyen esetekben az árulkodó jel arra nézve, hogy valószínűleg orvoshoz kell fordulni. és nem más betegség vagy sérülés áll a háttérben.

Súlyosabb kötőhártya-gyulladás is előidézhet fényérzékenységet, emellett elsősorban váladékozás, könnyezés, szúró érzés. A szemgolyó, illetve járulékos részeinek gyulladására gyakran a szem vörössége, bepirosodása is felhívja a figyelemfelhívó.

A fényérzékeny szem tünete lehet néhány súlyos betegségnek orvosi értelemben vett, komoly migrén, az agyrázkódás, az agyhártyagyulladás (meningitisz), a veszettség, a koponya- és az agysérülés, sőt az agydaganat.

Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, ne találgassunk! Hiszen ma már bármilyen gond esetén rendelkezésünkre áll a modern orvostudomány.

Ha a szem fényérzékenységén valaki azt érti, hogy hunyorog a vakító nyári napfényben, akkor ez nem szorul egyéb kezelésre, mint amit egy megfelelő UV-védelemmel ellátott szemüveg is tud biztosítani. Az erős UV-sugárzás ugyanis a szaruhártya és a szemhéj napégést vagy akár szürkehályogot okozhat.

Az alattomos látásgyilkos, a szürkehályog (cataracta), ami nem jár fájdalommal, de idővel megvakíthat, ami az UV-sugárzásnak is tudható be, és mondanunk sem kell, hogy az erős napfény a maradék sem tesz jót neki, hanem csak súlyosbítja a tüneteket.
Egy jó napszemüveggel a vakság legfőbb oka ellen küzdünk, mert a vakság nagyjából minden második esete mögött a védtelen szemet fokozottan érintő szemüveg áll.

Íme, mennyire messzire vezet a fényérzékeny szem és a gyógyászati (megelőzési) célt is szolgáló napszemüvegek kérdésköre! Ha pedig már egyszer ezen a területen járunk, akkor a napsugaraknak a lapos tárgyakról való, zavaró visszaverődését kiszűrő polarizálásról, illetve a polarizált napszemüvegekről is érdemes beszélni.

Ezzel a vegyi kezeléssel olyan egyedi napszemüveglencsék állíthatók elő, amelyek elejét veszik annak, hogy például autóvezetés közben hirtelen elvakítson a nyári napfény, vagy elkápráztasson a hó, ami nagyon veszélyes lehet.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?