Menü

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

Strandröplabda

A strandröplabda egy klasszikus nyári sport, amelyet barátokkal, vagy családdal is játszhattok. A homokos tengerpart tökéletes pályaként szolgál, viszont, ha épp nincs egy tenger a közelben – ami Magyarországon megeshet –, akkor egy szabadtéri strand is megteszi. A strandröplabda nemcsak remek kardióedzés, hanem segít fejleszteni a reflexeket, a koordinációt, és a csapatmunkát is. Valamint ez mindig közösségi sport, tehát általában az emberek többsége baráti társasággal játssza, amely inkább kikapcsolódás, mintsem sport.

Vízi sportok

A nyár a vízi sportok ideje is. Ilyenkor kipróbálhatjuk a kajakozást, az evezést, vagy a kevésbé komoly vízibiciklizést is. Ezen tevékenységek kiváló módot kínálnak arra, hogy strandoljunk a meleg időben. A strandröplabdához hasonlóan ezek többségét is barátokkal, családdal végezzük, egyedüli programnak nem kimondottan jók. Valamint nem mindenki vágyik arra, hogy egész nap a vízben töltse az idejét, így ezen programok nem feltétlenül kötnek le mindenkit hosszú ideig.

Túrázás és kerékpározás

A nyár jó időszak lehet a túrázásra és a kerékpározásra, különösen akkor, hogy ha ezen tevékenységeket szép környezetben tudjuk végezni. Túrázni különösen az ország azon részein jó, ahol hegyek, és dombok vannak, az alföldön leginkább csak sétálni tudunk. Valamint a túrázás és a kerékpározás nemcsak kiváló edzés a test számára, hanem lehetőséget nyújt a stressz levezetésére, és egyedüli, valamint rendszeres sportnak is tökéletes. Arra azért kevésszer van lehetőség, hogy egy-egy ember heti 3-4 alkalommal eddzen a barátaival, ráadásul az ténylegesen hasznos edzés is legyen. A túrázás, és a futás viszont nagyon jó kalóriaégető, és egyedül is jól végezhető sport.

“Kondis” edzés a szabadban

Ha szeretnénk egyéni edzésprogramot végezni, akkor sem kell elzárkózni a szabadban végzett edzéstől. Ma már Magyarországon is rengeteg “public Gym”, vagyis köztéri edzőterem van, ahol egyszerű testmozgásokat, mint a fekvőtámasz, a guggolás, és a felülések mind el lehet végezni. Sokszor előjön, hogy ezek nem higiénikusak, nem mindenki szeret itt edzeni, de azt gondolom, hogy ha nem is rendszeres edzésre, de a nyári időszakban alkalmankénti kondizásra ez is egy tökéletes lehetőség, és itt nem kell kondibérletet sem venni, mint egy rendes edzőteremben.

Szabadtéri jóga

Nincs víz a környéken, sőt nem vágyunk a víz közelségére? Nem gond! A szabadban könnyedén jógázhatunk is. Kertben, parkban, vagy akár a teraszon is meg lehet csinálni a különböző jógagyakorlatokat, egy szivacson, vagy akár matracon amit magunk alá teszünk. Csupán arra érdemes figyelni, hogy ha a kertben akarunk jógázni, akkor ne legyen túl puha, vagy sáros a talaj, és a túl nagy fű sem szerencsés. Valamint szabadtéri jóga esetén is érdemes követni valamilyen videót, amelyben megmutatják nekünk a gyakorlatokat, ezzel segítve önmagunk edzését is.

A nyári hónapok tökéletes alkalmat jelentenek a szabadtéri sportolásra, és testmozgásra. Kihasználhatjuk a meleg időt és a hosszabb nappalokat arra, hogy friss levegőn mozogjunk és élvezzük az aktív életmódot. A gond viszont az egyre jelentősebb forrósággal van, amely ellen fontos napfényvédő krémekkel védekezni, valamint a folyamatos forróság miatt leginkább kora reggel, vagy késő délután érdemes szabadtéri programokat csinálni, mivel napközben garantált, hogy szétég a bőrünk a folyamatos napsütéstől.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.