Menü

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

Strandröplabda

A strandröplabda egy klasszikus nyári sport, amelyet barátokkal, vagy családdal is játszhattok. A homokos tengerpart tökéletes pályaként szolgál, viszont, ha épp nincs egy tenger a közelben – ami Magyarországon megeshet –, akkor egy szabadtéri strand is megteszi. A strandröplabda nemcsak remek kardióedzés, hanem segít fejleszteni a reflexeket, a koordinációt, és a csapatmunkát is. Valamint ez mindig közösségi sport, tehát általában az emberek többsége baráti társasággal játssza, amely inkább kikapcsolódás, mintsem sport.

Vízi sportok

A nyár a vízi sportok ideje is. Ilyenkor kipróbálhatjuk a kajakozást, az evezést, vagy a kevésbé komoly vízibiciklizést is. Ezen tevékenységek kiváló módot kínálnak arra, hogy strandoljunk a meleg időben. A strandröplabdához hasonlóan ezek többségét is barátokkal, családdal végezzük, egyedüli programnak nem kimondottan jók. Valamint nem mindenki vágyik arra, hogy egész nap a vízben töltse az idejét, így ezen programok nem feltétlenül kötnek le mindenkit hosszú ideig.

Túrázás és kerékpározás

A nyár jó időszak lehet a túrázásra és a kerékpározásra, különösen akkor, hogy ha ezen tevékenységeket szép környezetben tudjuk végezni. Túrázni különösen az ország azon részein jó, ahol hegyek, és dombok vannak, az alföldön leginkább csak sétálni tudunk. Valamint a túrázás és a kerékpározás nemcsak kiváló edzés a test számára, hanem lehetőséget nyújt a stressz levezetésére, és egyedüli, valamint rendszeres sportnak is tökéletes. Arra azért kevésszer van lehetőség, hogy egy-egy ember heti 3-4 alkalommal eddzen a barátaival, ráadásul az ténylegesen hasznos edzés is legyen. A túrázás, és a futás viszont nagyon jó kalóriaégető, és egyedül is jól végezhető sport.

“Kondis” edzés a szabadban

Ha szeretnénk egyéni edzésprogramot végezni, akkor sem kell elzárkózni a szabadban végzett edzéstől. Ma már Magyarországon is rengeteg “public Gym”, vagyis köztéri edzőterem van, ahol egyszerű testmozgásokat, mint a fekvőtámasz, a guggolás, és a felülések mind el lehet végezni. Sokszor előjön, hogy ezek nem higiénikusak, nem mindenki szeret itt edzeni, de azt gondolom, hogy ha nem is rendszeres edzésre, de a nyári időszakban alkalmankénti kondizásra ez is egy tökéletes lehetőség, és itt nem kell kondibérletet sem venni, mint egy rendes edzőteremben.

Szabadtéri jóga

Nincs víz a környéken, sőt nem vágyunk a víz közelségére? Nem gond! A szabadban könnyedén jógázhatunk is. Kertben, parkban, vagy akár a teraszon is meg lehet csinálni a különböző jógagyakorlatokat, egy szivacson, vagy akár matracon amit magunk alá teszünk. Csupán arra érdemes figyelni, hogy ha a kertben akarunk jógázni, akkor ne legyen túl puha, vagy sáros a talaj, és a túl nagy fű sem szerencsés. Valamint szabadtéri jóga esetén is érdemes követni valamilyen videót, amelyben megmutatják nekünk a gyakorlatokat, ezzel segítve önmagunk edzését is.

A nyári hónapok tökéletes alkalmat jelentenek a szabadtéri sportolásra, és testmozgásra. Kihasználhatjuk a meleg időt és a hosszabb nappalokat arra, hogy friss levegőn mozogjunk és élvezzük az aktív életmódot. A gond viszont az egyre jelentősebb forrósággal van, amely ellen fontos napfényvédő krémekkel védekezni, valamint a folyamatos forróság miatt leginkább kora reggel, vagy késő délután érdemes szabadtéri programokat csinálni, mivel napközben garantált, hogy szétég a bőrünk a folyamatos napsütéstől.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!