Menü

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Szinte minden családban van olyan, aki a nem a szokásos munkaidőben dolgozik. Férjem tűzoltóként 24 órás szolgálatot teljesít, s mások is dolgoznak éjjel vagy hajnalban.

Az éjszakai műszaknak is megvannak a maga előnyei: lehet gyerek vagy tanulás mellett csinálni, és sokszor jobban is fizetik az éjszakásokat, mint a nappalosokat, ugyanakkor az orvosok nem győznek figyelmeztetni, hogy a váltott műszakban való munkavégzésnek sajnos vannak egészségügyi kockázatai: növeli bizonyos betegségek kialakulásának esélyét.

A váltott műszakban dolgozók bioritmusa felborul, nehezen tudnak diétázni, nem pihennek eleget, felborul a napirend.

Egy 2014-es vizsgálat szerint a váltott műszakban dolgozóknál 42 százalékkal valószínűbb a kettes típusú cukorbetegség kialakulása, ez pedig azzal magyarázható, hogy ha az alvás és ébrenlét természetes ciklusa felborul, romlik az alvás minősége, ez pedig inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez vezethet.

Mi az a biológiai óra?

Az élő szervezetek napi biológiai órája az úgynevezett cirkadián ritmus. A hagyományos kínai orvoslás szerint az ember és a természet egységet alkot, s mivel az ember a természet része, életmódjában alkalmazkodnia kell a természet törvényeihez.

Hogy kapcsolódik ehhez a szervezetünk?

A szervek biológiai aktivitása szorosan összekapcsolódik a nap 12 órás ciklusával. Az energiakeringés 24 óra alatt egy teljes ciklust ír le és ezalatt 2-2 órás periódusokban más-más meridiánban éri el csúcspontját, tehát egy mindennap ismétlődő napi ritmus szerint egymást követően más és más szervrendszer jut aktivitásának csúcspontjára.

Minden testi és agyi funkciónk egyfajta természetes ritmust követ; egy ciklus egy napnak felel meg. Belső óránk működésében kulcsszerepet játszik benne a fény - ezért gyakoribb az alvási probléma a vakoknál - de hat rá a testmozgás, a hormonok koncentrációja és a különböző gyógyszerek is. Cirkardián óránk működését nagyon megzavarhatja a váltott műszakú munkarend, ez pedig előbb-utóbb tüneteket is okoz, mint például emésztési zavarokat, ingerlékenységet, koncentrációs problémákat.

A cirkardián ritmus zavara összefügghet a betegségekkel?

Sajnos igen. Ha valakinek a belső órája megzavarodik, mert például éjszaka kell dolgoznia, az azt jelenti, hogy a szervezete már nincs szinkronban a környezetével, a szervezetnek pedig rövid idő alatt többször is alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez, ami megterhelő a szervezetünknek.

A váltott műszakokban való munka sok olyan egyéb viselkedéses változással jár, amely már önmagában is növeli bizonyos betegségek kockázatát. Így például az ilyen munkában dolgozók nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak vagy elhízottak, illetve nagyobb arányban dohányoznak, és nagyon stressznek vannak kitéve.

Mit tehetünk mégis az egészségünkért?

Ha éjszaka dolgozunk egy időszakban, akkor az utolsó néhány napon próbáljunk 1-2 órával előbb felkelni és később lefeküdni. Adjunk magunknak időt az új műszakhoz való átállásra, ne spóroljunk az alváson. Ha végzünk az éjszakai műszakkal, vegyünk fel napszemüveget, hogy csökkentsük a minket érő fénymennyiséget.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!