Menü

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Szinte minden családban van olyan, aki a nem a szokásos munkaidőben dolgozik. Férjem tűzoltóként 24 órás szolgálatot teljesít, s mások is dolgoznak éjjel vagy hajnalban.

Az éjszakai műszaknak is megvannak a maga előnyei: lehet gyerek vagy tanulás mellett csinálni, és sokszor jobban is fizetik az éjszakásokat, mint a nappalosokat, ugyanakkor az orvosok nem győznek figyelmeztetni, hogy a váltott műszakban való munkavégzésnek sajnos vannak egészségügyi kockázatai: növeli bizonyos betegségek kialakulásának esélyét.

A váltott műszakban dolgozók bioritmusa felborul, nehezen tudnak diétázni, nem pihennek eleget, felborul a napirend.

Egy 2014-es vizsgálat szerint a váltott műszakban dolgozóknál 42 százalékkal valószínűbb a kettes típusú cukorbetegség kialakulása, ez pedig azzal magyarázható, hogy ha az alvás és ébrenlét természetes ciklusa felborul, romlik az alvás minősége, ez pedig inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez vezethet.

Mi az a biológiai óra?

Az élő szervezetek napi biológiai órája az úgynevezett cirkadián ritmus. A hagyományos kínai orvoslás szerint az ember és a természet egységet alkot, s mivel az ember a természet része, életmódjában alkalmazkodnia kell a természet törvényeihez.

Hogy kapcsolódik ehhez a szervezetünk?

A szervek biológiai aktivitása szorosan összekapcsolódik a nap 12 órás ciklusával. Az energiakeringés 24 óra alatt egy teljes ciklust ír le és ezalatt 2-2 órás periódusokban más-más meridiánban éri el csúcspontját, tehát egy mindennap ismétlődő napi ritmus szerint egymást követően más és más szervrendszer jut aktivitásának csúcspontjára.

Minden testi és agyi funkciónk egyfajta természetes ritmust követ; egy ciklus egy napnak felel meg. Belső óránk működésében kulcsszerepet játszik benne a fény - ezért gyakoribb az alvási probléma a vakoknál - de hat rá a testmozgás, a hormonok koncentrációja és a különböző gyógyszerek is. Cirkardián óránk működését nagyon megzavarhatja a váltott műszakú munkarend, ez pedig előbb-utóbb tüneteket is okoz, mint például emésztési zavarokat, ingerlékenységet, koncentrációs problémákat.

A cirkardián ritmus zavara összefügghet a betegségekkel?

Sajnos igen. Ha valakinek a belső órája megzavarodik, mert például éjszaka kell dolgoznia, az azt jelenti, hogy a szervezete már nincs szinkronban a környezetével, a szervezetnek pedig rövid idő alatt többször is alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez, ami megterhelő a szervezetünknek.

A váltott műszakokban való munka sok olyan egyéb viselkedéses változással jár, amely már önmagában is növeli bizonyos betegségek kockázatát. Így például az ilyen munkában dolgozók nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak vagy elhízottak, illetve nagyobb arányban dohányoznak, és nagyon stressznek vannak kitéve.

Mit tehetünk mégis az egészségünkért?

Ha éjszaka dolgozunk egy időszakban, akkor az utolsó néhány napon próbáljunk 1-2 órával előbb felkelni és később lefeküdni. Adjunk magunknak időt az új műszakhoz való átállásra, ne spóroljunk az alváson. Ha végzünk az éjszakai műszakkal, vegyünk fel napszemüveget, hogy csökkentsük a minket érő fénymennyiséget.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!