Menü

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Gombáról röviden:

Energiafeltöltő. Szabályozza az immunrendszert. Feltölti az esszenciát és a vese Yangot, táplálja a tüdő Yin-t.

Jelzések: legyengült vese és tüdő, fáradtságos állapotok, gyengült immunrendszer, hidegérzet, vizeletproblémák, termékenységi és szexuális problémák, sporttámogatás, pajzsmirigy alulműködés, stressztűrés, kardiovaszkuláris funkció támogatása, ödéma, májvédelem, alacsony vérnyomás, cukorbetegség, vérzsírok, koleszterin, csípőfájdalom, menstruációs problémák, fülcsengés, krónikus hólyaghurut.

Mi az a Cordyceps?

Különleges képességüknek köszönhetően, hogy harcolnak a szabad gyökökkel, fertőzésekkel és gyulladással, ezek lenyűgöző gyógyhatású gombák évszázadok óta használatosak a légzőszervi rendellenességek, köhögés, megfázás, májkárosodás és sok más tüneteinek enyhítésére. Mint valódi "szuperélelmiszer", a cordyceps gomba képes lassítani az öregedés és a stressz hatásait, segítve a testet a betegségek elkerülésében és az energia szintek növelésében, hogy egész nap aktívan tudjon tevékenykedni.

A Cordyceps gomba néha hernyógomba néven is ismert. Parazita jellegű, mert egy bizonyos fajú hernyón nő, majd a gazdáját is megeszi!bA gomba alapja az ízeltlábú lárvájából fejlődik ki, és sötétbarnától feketéig terjed, rögzül az élőlényre, és kb. hat hüvelyk hosszúra nő. Teljes érés után valójában több mint 90 százalékát fogyasztja el a fertőzött rovarnak. Ezek a gombák aztán megduzzadnak és megnőnek, kb. 300-500 milligramm tömegüvé válnak.

Azok az emberek, akik először felfedezték a cordyceps sokféle előnyét, eredetileg az állatokat figyelték meg, amint a vadon élő gombát fogyasztották, és erősek lettek tőle. A gazdálkodók és pásztorok elkezdték a gombát por formájában használni tonikok és teák készítéséhez.Ezeknek a tonikoknak az első felhasználási módjai közé tartozott a tejtermelés növelése és a termékenység javítása az állatállományban. Később az emberek a cordyceps gombát napfényben szárították, hogy megőrizzék erejüket.

Azt tartják, hogy a cordyceps számos gyulladáscsökkentő előnye abból ered, hogy pozitívan befolyásolja az immunrendszert, harcol az oxidatív stressz ellen, és serkenti a testet védő sejtek termelésére, amelyek megakadályozzák a mutációkat és fertőzéseket. In vitro tanulmányok kimutatták, hogy a cordyceps természetes rákellenes kezelésként is hatásos lehet bizonyos esetekben, megakadályozva a daganatok és ráksejtek növekedését.

A cordyceps a természetes immunrendszer erősíő és az egészséget optimalizálja. Segíthet az autoimmun rendellenességek ellenőrzésében, minimalizálhatja a túlzott gyulladást és megelőzheti a szövetkárosodást, miközben felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Emellett a kutatások szerint a cordyceps enyhe stimuláns vagy "adaptogén gyógynövény" lehet, amely harcol a stressz és a fáradtság ellen, miközben természetesen növeli az energiaszintet.

Hatásai:

1. Fokozza az immunfunkciókat

Néhány tanulmány szerint a cordyceps fogyasztása elősegíti az immunfunkciót, és hozzájárulhat a szív-, légző-, endokrin- és reproduktív rendszer egészségének optimalizálásához. A cordyceps fogyasztása különösen előnyös lehet gyulladásos eredetű állapotok, mint például a Crohn-betegség, az ízületi gyulladás, a szivárgó bél és az asztma kezelésében. Valójában az a Chung Shan Medical University Hospital által végzett egyik állatkísérlet kimutatta, hogy hatékonyan csökkentik a gyulladást az egerek légutain, ami segíthet az asztma kezelésében.

2. Lassítja az öregedést és elősegíti a mentális tisztaságot.

A cordyceps tele van antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek a szabad gyökök által okozott károk elleni küzdelemben, megelőzhetik az oxidatív stresszt, és lassíthatják az öregedés jeleit az egészséged optimalizálása érdekében. Bár a cordyceps e gyógygomba öregedésgátló hatásairól szóló kutatások elsősorban állatkísérletekre korlátozódnak, az kutatások azt mutatják, hogy fokozhatja az agyi funkciót, javíthatja a memóriát és akár az élettartamot is meghosszabbíthatja. Nemcsak ez, hanem segített növelni az agyműködést és javította a szexuális funkciót az öregedő patkányokban.

Hasonlóképpen, egy másik kínai állatkísérlet kimutatta, hogy a cordyceps kivonat adagolása jelentősen meghosszabbította a gyümölcslégyek élettartamát, mivel gátolta az oxidatív stresszt a sejtekben, megerősítve ezen gomba erős öregedésgátló tulajdonságait.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.