Menü

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

1. A TEJSAVÓ: RENGETEG ÁSVÁNYI ANYAGOT TARTALMAZ!

A tejtermékek gyártása során visszamaradt anyagot már az ókorban is használták – például Kleopátra –, hiszen nem csak egészségesebbé tette az embert, de a bőrét is szebbé varázsolta. Aminosavakat és számos hasznos ásványi anyagot tartalmaz.

Segít: Emésztési problémák (székrekedés, puffadás), májbetegség, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, köszvény esetén, szépíti a bőrt, segít eltüntetni a narancsbőrt, méregtelenítő hatású.

Extra tipp: Turmixolj össze 1 db apróra vágott almát, 75 ml zsíros és ugyanennyi sovány tejet, 50 ml bio tejsavót, 1 teáskanál búzacsírát, 1 teáskanál mézet. Tejsavót a bioboltokban, esetleg a drogériákban vásárolhatsz, por alakban is kapható. Ha nem ízlik, fogyassz helyette kefirt vagy írót. Hatásos szépítő, ha 1 liter tejsavót és ugyanannyi kamillateát öntesz a fürdővizedbe.

2. SOVÁNY HAL: OMEGA-3 ZSÍRSAVAT TARTALMAZ!

A különböző, könnyen emészthető halfajták fogyasztása magas fehérjetartalmuk miatt mindenkinek ajánlott, aki nem allergiás rájuk. Részesítsd előnyben a soványabb húsú halakat, azaz például a fehér busát, az amurt, a süllőt, a tőkehalat és a hekket.

Segít: A halhúsban A-, D-, B1- és B2-vitamin, valamint vas, szelén, cink és jód is található, amelyek élettani szempontból nagyon fontosak a szervezet számára. Fogyasztás előtt bőségesen locsold meg citrommal, mivel a benne lévő C-vitamin fokozza azon speciális hormonok termelődését, amelyek az éjszaka segítik lebontani a sejtfalakról az ott lerakódott zsírt.

Extra tipp: Ha nem kedveled a halat, egyél helyette sovány szárnyast. Készítsd el zsiradék nélkül, ugyanakkor használj minél több fűszert (főleg zöld fűszereket) és zöldséget!

3. GYÓGYTEA

A folyadék belülről hidratál, átmossa a húgyutakat és a vesét, emellett energiát is ad – és némely gyógytea még ennél is többet tud!

Segít: A somkóró, a csalán, a gyermekláncfű, a nyírfalevél és a zsurló is csodás vízhajtók.

Extra tipp: Lefekvés előtt 1 csésze nyugtató hatású, citromfűből vagy macskagyökérből készült gyógytea oldja a szorongást, kedvezően befolyásolja a keringési zavarokat, és segíti az emésztést.

4. BARNA RIZS: SALAKTALANÍT!

Salaktalanítani, méregteleníteni szeretnél? Fogyassz gyakran barna rizst, amely sok vitamint, ásvány anyagot, valamint élelmi rostot tartalmaz.

Segít: Ideális salaktalanító, mivel kevés vízmegkötő nátrium, ugyanakkor sok vízhajtó kálium van benne. Kedvezően hat az emésztésre, a magas vérnyomásra, a koleszterinszintre, a veseműködésre.

Extra tipp: Készítsd el sok zöldséggel, és bátran használj hozzá fűszereket, így főételként is remekül megállja a helyét!

5. KÍGYÓUBORKA: ÁTTISZTÍT!

Vitamin- és ásványianyag-tartalmánál fogva tisztító hatása van.

Segít: Az uborka leve önmagában, de más zöldségek levével keverve is nagyszerű vízhajtó és méregtelenítő, szebb lesz tőle a haj, a bőr. Próbáld ki petrezselyem-, zöldbab-, spárga- vagy tormalével keverve!

Extra tipp: Dörzsöld át az arcod friss uborkaszeletekkel. Már nagyanyáink is tudták, hogy külsőleg használva az uborka remek szépítő!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.