Menü

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

A babák elalvásához mindig a legjobb, leghangulatosabb, legkellemesebb, optimálisabb környezet megteremtésére törekszünk, ám vannak veszélyes tárgyak, melyek bár belegondolni is rossz, de tragédiát okozhatnak. Beszélni kell róla!

Nemrég láttam egy videót a neten, hogy egy kisbaba miként próbált a fejére került textildarabtól megszabadulni, szerencsére időben észlelték a szülők, azonban belegondolni sem szeretnék, hogy mi történhetett volna, ha nem sikerül időben kiszabadítani.

Sajnos vannak olyan veszélytelennek tűnő termékek, amelyek növelik a hirtelen csecsemő halál kockázatát. Az idegen tárgy okozta gyermekágyi halálesetek odafigyeléssel szinte teljesen megelőzhetők.

Melyek ezek az ártalmatlannak tűnő, ám cseppet sem veszélytelen dolgok?

A kiságyban nem szabad semmilyen játékot, párnát hagyni, mert bármi, ami bent van, csak növeli a fulladásveszélyt. A csecsemőknek nincs szükségük párnára, viszont használatukkal nő a fulladás kockázata.

Veszélyt jelentenek a laza lepedők vagy takarók. Inkább válasszunk ezek helyett hálózsákot.

A plüssállatok nagyon cukin mutatnak egy fotón az újszülöttel a habos-babos kiságyban, azonban nagyon is komoly veszélyt jelenthetnek egy éves kor alatt a babára nézve, felügyelet nélkül soha ne hagyjuk plüssállatokkal a kiságyban.

Baldachinok, kiságy sátrak. Természetesen érthető, ha aranyosnak találjuk ezeket a kiegészítőket, mindez nagyon tetszett nekem is, meg is vettük az első gyermekem születésekor, aztán hamar láttam, hogy később milyen módon tudja magára rántani a gyerek ezeket a dolgokat, így a második és a harmadik fiam születésekor már a haszontalan kiegészítők nélkül készítettük össze a kiságyat.

Elnézést, hogy haszontalannak nevezem, de szerintem az, hiszen az újszülöttek számára igazából nem szükségesek, viszont veszélyesek lehetnek, ha a picik magukra rántják és belegabalyodnak.

Bizonyos rácsvédők. Eredetileg arra tervezték őket, hogy megóvják a kicsiket attól, hogy beverjék fejüket a kiságy rácsaiba, viszont egyes ágyrácsvédők fulladást is okozhatnak, ezért egyes amerikai államokban már be is tiltották őket.

Némely babaöböl. A szülői ágy melletti babaöblök igen hasznosak is lehetnek, azonban rejtenek veszélyeket, hiszen, ha a szülő takarója rálóg a babára, akár fulladást is okozhat.

Ha a fentiekre gondosan odafigyelünk, a csecsemőket kemény matracon, a hátukon fekve és lehetőleg a szüleikkel közös, vagy közeli szobában altatjuk, kivéve a kiságyból az összes alváshoz szükségtelen játékot, párnát, plüsst és nem megfelelő takarót, máris megelőztünk számos veszélyt. Én magam mindig használtam a biztonság kedvéért légzésfigyelőt. Véleményem szerint a sok szükségtelen vagy veszélyt jelentő holmi helyett, ha tehetjük, inkább áldozzunk egy ilyen eszközre.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.