Menü

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

A munkavállalók többsége átlagosan hetente 40 órát, havonta 160 órát, évente pedig mintegy 2 080 órát tölt a munkahelyén, kollégái között. Ez az év egynegyed részét teszi ki! A munkatársakkal együtt végzett, sikeres munkához pedig létfontosságú az erős, harmonikusan együttműködő, csapatszellemben dolgozni tudó csapat!

A csapatépítés lényege tulajdonképpen az összekovácsolódás, a személyes kapcsolatok kiépítése és erősítése.

Ez miért fontos?

Mert ott, ahol kevesebb a személyes konfliktus, sokkal hatékonyabban működnek, jóval kevesebb a személyes ellentét. A csapatépítő tevékenység lényege, hogy megteremti a lehetőséget a kapcsolatok szorosabbá válására. A jó csapatépítő ötletek adják a munkahelyi stresszmentesség alapját, ez pedig nélkülözhetetlen a jó munkahelyi légkörhöz, a megfelelő és gördülékeny munkavégzéshez.

Minden hatékony munkavégzés alapja az ilyen jellegű szervezetfejlesztés, mely nemcsak munkahelyi csoportoknak ajánlott, hanem sportegyesületeknek, iskolai osztályoknak is.

A csapatépítés lehet beltéri és kültéri, történhet a cégnél, vagy külső helyszínen (bár megjegyzem utóbbi sokkal jobb) de kombinálhatóak is ezek egymással.

A csapatépítés hatékony munkakapcsolatokat létesít, összehangolja a közös célokat, megelőzi, vagy megoldja a személyes konfliktusokat, problémákat, csökkenti vagy tisztázza a félreértéseket. Ahol sok ember dolgozik együtt, ott ez elkerülhetetlen, így nagyon fontos a csapatépítés. A problémamegoldás fontossága azért kiemelkedően lényeges, mert egy jól kialakított és elfogadó közösség tud csak hatékonyan dolgozni és sikereket elérni.

Véleményem szerint mindenki számára lehetőséget kell biztosítani arra, hogy részt vegyen a csapatépítésben, de fontos, hogy a kollégák ne érezzék ezt kényszernek vagy plusz munkának.

Hogy érzem magam egy jó csapatépítő tréning után?

Például az oktatói testülettel egy közösen eltöltött csapatépítő hétvége után mindenki friss élményekkel, feltöltődve, jókedvűen tér haza és folytatja a munkáját, méghozzá sokkal kellemesebb hangulatban és környezetben, hiszen a közös élményeket átültetik a hétköznapi munkahelyi tevékenységeik területére. A kollegáimmal sokszor hónapokig emelgetünk egy-egy szállóigét, vicces történetet, élményt, melyeket a csapatépítő túrákon, evezéseken, bicajtúrák alkalmával éltünk át együtt.

Örömmel jelentkeztem az idei, júniusi közös csapatépítő túránkra is!

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.