Menü

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Mire szolgálnak a CT-vizsgálatok?

A CT-vizsgálat sokféleképpen használható, de különösen alkalmas betegségek diagnosztizálására és különböző sérülések, traumák kiértékelésére. A képalkotó eljárás többek között segíthet orvosodnak:

  • diagnosztizálni a gyulladásokat, az izomproblémákat és a csonttöréseket;

  • meghatározni a csomók és daganatok helyét, ideértve a rákos elváltozásokat is;

  • felmérni a belső sérülések és a belső vérzések mértékét;

  • bizonyos betegségek, például a rák és a szívbetegségek kezelésének monitorozásában.

Mikor rendelhet el orvosod CT-vizsgálatot?

CT-vizsgálatot akkor szoktak elrendelni, ha a tünetek, panaszok, illetve a betegség diagnosztizálásához, kezeléséhez vagy nyomon követéséhez a szakorvos szükségesnek találja a részletesebb képalkotást. Az alábbiakban mutatunk néhány példát, amikor fontos lehet a CT a további egészségügyi ellátáshoz.

  • A CT-vizsgálat segíthet diagnosztizálni az olyan hasi problémákat, mint a vesekő vagy a bélelzáródás. A gyulladások és a bélbetegségek, beleértve a Crohn-betegséget, a fekélyes vastagbélgyulladást és a hasnyálmirigy-gyulladást, szintén meghatározhatóak CT-vizsgálat segítségével.

  • Orvosod CT-vizsgálatot rendelhet el fej- vagy agysérülés kivizsgálása és kezelése céljából, ha megmagyarázhatatlan szédülés vagy fejfájás gyötör, illetve egy fejre mért ütés után is szükség lehet az állapotfelmérésre.

  • A CT-vizsgálat segíthet bizonyos eljárások precíz kivitelezésében, például sugárkezelés, kemoterápia, biopszia és műtétek esetén.

Kontrasztanyagos CT során intravénásan és/vagy szájon át adott kontrasztanyagot kapsz, ami segít például a lágy szövetek és az érrendszeri struktúrák jobb megjelenítésében. A vizsgálat fájdalommentes, és csak néhány percet vesz igénybe, így az egész folyamat, beleértve az előkészületeket is, általában nagyjából harminc percig tart. Az eljárást követően visszatérhetsz a szokásos tevékenységeidhez, így csak a vizsgálat idejére kell szabaddá tenni magad.

Labor- és szűrővizsgálatok az Újbuda Medical Centernél

Esedékes az idei nagy labor vizsgálat, hogy meggyőződj róla, minden rendben van az egészségeddel? Szeretnéd ha gyorsan, de szakszerűen végeznék el az összes szükséges szűrő- és laborvizsgálatodat? Kérj időpontot az Újbuda Medical Center magánklinika vizsgálataira online vagy telefonon kényelmesen és egyszerűen! Egészségügyi központunkban egyéb széleskörű diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat is igénybe vehetsz csekély várakozási idővel, kiemelkedő minőségben, udvarias, páciensközpontú hozzáállás mellett a legprofibb szakemberek közreműködésével.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.