Menü

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.

Magyarországon minden 8-10. nőnél diagnosztizálnak melldaganatot, mely vezető helyen áll a nőket érintő daganatos megbetegedések sorrendjében. Bár az első és legfontosabb az, hogy a nők rendszeres önvizsgálatot végezzenek, mivel ezzel azonnal észrevehetőek a kisebb elváltozások is, mégis elengedhetetlen, hogy egy bizonyos betöltött kor után, ami jelen esetben, hazánkban a 45 év, elmenjenek évente szűrővizsgálatra. Az elvégzett szűrővizsgálatokkal már akár 3-5 évvel előbb is kiszűrhető egy daganat, minthogy kitapintással érzett csomó érzésével vagy fájdalommal felkeresnék orvosukat.

A mellrák korai stádiumban való felismerése kulcsfontosságú a gyógyulás lefolyását illetően. Amennyiben időben elcsípik, egy kisebb műtéttel el lehet távolítani a csomót vagy érintett területet és jelentős esély van a teljes felépülésre. Amennyiben nagyobb gondról vagy később felfedezett kóros elváltozásról van szó, sugárterápiás és/vagy gyógyszeres kezelést is alkalmaznak.

A mammográfia egy az emlő lágyrészét vizsgáló röntgen vizsgálat, mely által adott felvételen jól elkülöníthetőek a zsírszövetek, a mirigyek, a kötőszövetek és a kóros elváltozások. A vizsgálathoz semmilyen előkészületre nincsen szükség, bár érdemes kerülni a krémek, dezodorok használatát közvetlen előtte. A vizsgálat során egy röntgengép elé kell állni, majd egy plexi lap segítségével nyomást gyakorolnak a mellre. Erre azért van szükség, hogy a lehető legkevesebb elmozdulás történjen a felvétel elkészítése közben, illetve kevesebb képlet vetül egymásra.

Két irányból készül felvétel, egy felülről, egy pedig ferdén. Maga a vizsgálat nem jár fájdalommal, maximum kellemetlenséggel és attól sem kell félni, hogy sérülést okoz. Sugárterhelés szempontjából igen csekély mennyiségű a szervezetre gyakorolt hatása, nem több, mintha repülőre szállnánk egy hosszabb útra. Azoknak sem kell tartani a vizsgálattól, akiknek mell implantátumuk van, vagy nem rendelkeznek nagyobb kosárméretekkel, így is megvannak a megfelelő technikák a vizsgálat elvégzésére. Amennyiben elváltozást látnak, a későbbiekben készíthetnek több felvételt, illetve kiegészítő vizsgálatként ultrahangra, MR-re, biopsziára (szövettani vizsgálathoz szövetminta vételre) is beutalhatják a pácienst.

A vizsgálat után postai úton küldik az eredményt egy-két héten belül. Az, hogy valakit visszahívnak a kiértékelés után, nem jelenti azt, hogy mellrákja van, szóval nem szabad elsőre pánikolni. A visszahívott személyek kevesebb, mint 10 százalékánál diagnosztizálnak ténylegesen mellrákot.

A mammográfia egy elengedhetetlen szűrővizsgálat a nők körében, melynek jelentősége egyre fontosabb, hiszen egyre több nőt érintő daganatos megbetegedés szűrésére szolgál. Ne féljenek tőle, inkább egy kis kellemetlenség, mint egy későn felfedezett nagyobb baj.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.