Menü

Miért fontos a vasalás?

A vasalás nem sok háziasszony kedvenc elfoglaltsága, legalábbis az enyém biztosan nem, kevés türelmem van hozzá, inkább mást csinálok, előnyben részesítem vásárlásnál a nem gyűrődő anyagokat, pedig a vasalás nem elhanyagolandó dolog, több előnye is van. Melyek ezek?

Az asszonyok szívesen levennék szerintem a házimunkák listájáról a vasalást, hogy inkább másra fordíthassák az idejüket, pedig a vasalásnak számos előnye és haszna van, amelyek pozitívan befolyásolják az egészségünket. Miért is?

A vasalás tisztán és illatosan tartja a ruhákat

Bár a mosógépbe különböző illatosított mosózseléket, mosóparfümöket és lágyítószereket teszünk, az illat egy idő után elillan, a vasaló azonban segít abban, hogy minden nemkívánatos szagot kivonjon a szennyesből, így a ruhákat hosszú ideig illatosan tartja.

A vasalás fertőtlenít!

A magas hőfokon való mosás, vasalás fertőtleníti a ruhákat! Egy -egy vírusfertőzés, kórházi tartózkodás után mindenképp fontos vasalással is elvégezni ezt a fertőtlenítést.

A magas hőmérsékleten történő mosás elpusztítja a legtöbb baktériumot és egyéb betegséget okozó elemet.

Védi a ruhákat!

A vasalás egyik nagy előnye, hogy megvédi a ruhákat a sérülésektől vagy az időjárási körülményektől. A szövetek tovább tartanak és nem tűnnek elhasználódottnak.

Adunk néhány tippet vasaláshoz!

Ha a mosás után azonnal kivesszük a ruhákat a mosógépből, azzal elkerüljük a túlzott gyűrődést és a vasalás gyorsabban és könnyebben megy majd.

Ha kissé nedvesek a ruháink, könnyebb és gyorsabb lesz a vasalás.

Kézi gőzölővel közvetlenül a fogason és hihetetlenül gyorsan ki tudjuk vasalni a holmikat.

A vasalásnak nem kell kellemetlen, fárasztó és unalmas munkának lennie, televíziónézéssel, vagy zenehallgatással egybekötve talán kevésbé monoton a feladat.

Milyen vasalót vásároljunk?

Ma már sokféle vasaló közül válaszhatunk, vannak gőzölős vasalók, gyorsak és hatékonyak, akárcsak az utazós vasalók, melyek ideálisak az utazó életmódhoz, könnyebb súlya és mérete miatt az utazáshoz alkalmazkodik és a kézipoggyászban is elfér.

Kézi gőzölőt is használhatunk, egyszerű és könnyű, de létezik álló ruhagőzölő, pillanatok alatt megoldjuk vele a vasalást.

Milyen szabályokat tartsunk be vasaláskor?

A ruhák címkéjén található, vasalással kapcsolatos információkat sose hagyjuk figyelmen kívül. Mosni is, vasalni is csak meghatározott hőfokon vagy esetleg speciális módon lehet.

Ingeket fehér színű vasalóruhával mossuk és a gallérral kezdjük.

A nadrágok szárait a legegyszerűbben úgy tudjuk egyenletesen simára vasalni, ha a belső varrás mentén húzzuk a vasalót. Ha élt szeretnénk belevasalni, szintén jó tájékozódási alap a varrás.

A megfelelő előkészületekkel és szabályokkal bizony sima ügy lesz a vasalás!

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.