Menü

Csaló üzenetek – vigyázzunk!

"Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon itt" – újabb pofátlan módszerrel próbálkoznak a csalók, csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzenetet. A rendőrség kéri, ne dőljünk be ezeknek az SMS-nek.

Új csalássorozat terjed hazánkban, amely az egyre népszerűbb házhozszállítást igyekszik kihasználni. Ezúttal nem csak pár ezer embert érintő trükközésről van szó, hanem már több százezer csaló SMS terjeng az országban! A csomagunk nyomkövetésére felszólító SMS minden esetben tartalmaz egy linket, amelyet megnyitva látszólag egy ismert futárszolgálat oldalára kerülünk, itt azonban arra kérnek minket, hogy a csomagunk nyomon követéséhez töltsünk le és telepítsünk egy alkalmazást. Ha így teszünk, egy fájl töltődik le a telefonunkra, amely kártevőt tartalmaz.

Mit tegyünk, ha ilyen SMS-t kapunk?

A tapasztalatok eddig azt mutatják, hogy az SMS megnyitása önmagában nem veszélyes, a linkre való kattintás már okozhat károkat.

Sajnos sokszor minden figyelmeztetés ellenére bedőlnek az emberek a csalók próbálkozásainak.

„Azt hitte, csomagot kapott, végül azonban csalók éltek vissza egy győri lakos bankkártya adataival” – olvastam a neten a minap. Az áldozat látszólag egy csomagküldő szolgálattól kapott üzenetet a telefonjára. Az abban szereplő linkre kattintva aztán megadta a bankkártyaadatait, beleértve a CVC kódot és a lejárati időt is, majd a mobilfizetéshez kapott kódot. Ezután vette csak észre, hogy számlája terhére külföldön vásároltak ismeretlen csalók.

A rendőrség figyelmeztet: ne dőljünk be az adathalász üzeneteknek, ugyanis soha semmilyen körülmények között nem szabad megadni a bankkártya adatainkat csomagküldő szolgálatoktól érkező értesítésekre válaszul!

A koronavírusos időszak óta életbe a tapasztalatok szerint jelentősen megemelkedett az internetes vásárlások, valamint a csomagküldő szolgáltatók általi kézbesítések száma. Az online vásárlás népszerűsége új lehetőséget teremtett a kiberbűnözőknek arra, hogy személyes adatokat szerezzenek meg és ezzel bűncselekményeket kövessenek el.

Az elmúlt időszakban több lakossági bejelentést is kaptak a rendőrök olyan SMS-üzenetekről, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik.

Én magam is kaptam ilyen üzenetet, nem is egyszer, s ilyenkor mindig felhívom a családtagjaim, diákjaim figyelmét, hogy csaló üzenetekről van szó.

Hogy tudnak átverni egy üzenettel?

A csalás az, hogy az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz. Ennek elkerülése érdekében a rendőrség mindenkit arra kér, hogy fogadják meg a következő tanácsokat:

- minden esetben ellenőrizni kell, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kaptad-e az értesítést.

- Androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése

- fokozottan ügyeljünk az ismeretlen telefonszámokról érkező üzenetekre és az ezekben található linkekre.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.