Menü

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Szemünk gondos törődést igényel minden életkorban, kisgyermekek, felnőttek és idősek esetében egyaránt! Fontos hangsúlyozni a szemészeti kontrollvizsgálatok szerepét a különféle szemet érintő betegségek (pl. daganatok, időskori zöld hályog) időben való felismerése és kezelése érdekében!

Táplálkozzon egészségtudatosan!

Látószervünk optimális működése érdekében következetesen kell táplálkoznunk. Étrendünk részét kell, hogy képezzék az A-, C- és E-vitaminokban gazdag ételek.

Az A-vitamin, illetve előanyaga, a béta-karotin az ideghártyán (retina) lévő fényérzékelő sejtek (pálcikák) működéséhez szükséges. A béta-karotin hiánya a szaruhártya károsodásához, a kötőhártya kiszáradásához, és súlyos esetben akár vaksághoz vagy farkasvaksághoz is vezethet. A C- és E-vitamin a szabadgyökökkel szemben védi a sejteket. A szabadgyökök UV-sugárzás hatására képződnek, és nem csak a bőrön, de a szemben is melanoma kialakulását okozhatják.

A-vitaminban gazdag élelmiszerek: sárgarépa, paprika, paradicsom, sárgabarack, cékla, papaya, brokkoli. C-vitaminforrások: ribizli, petrezselyem, paprika, brokkoli, fehérkáposzta, citrusfélék. E-vitamint tartalmazó élelmiszerek: növényi olajok, diófélék, szója, spárga, leveles káposzta, borsó. A cink, a C- és az E-vitamin elősegítik, hogy a béta-karotin kifejthesse pozitív hatását. A béta-karotin túlzott mértékű bevitele ártalmas lehet, májkárosodáshoz és bőrelváltozásokhoz vezethet!

A lutein egy természetes növényi színanyag, mely nagyon fontos az éleslátáshoz, jó hatással van továbbá az immunrendszerre, a szívre és az érrendszerre is. Különösen fontos nagy mennyiségben fogyasztani azoknak, akik családjában előfordult makuladegeneráció vagy egyéb szemprobléma. Tudományos vizsgálatok szerint annak ellenére, hogy a makula degeneráció öröklött betegség, kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető, illetve a degeneratív folyamat megállítható magas luteinbevitellel.

Lutein megtalálható a leveles káposztában, a spenótban, a ruccolában és a fehér káposztában. Szükség esetén gyógyszertárakban kapható kapszulaformában is szedhető. Felszívódásához A-, C- és E-vitaminra van szükség.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.