Menü

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Szemünk gondos törődést igényel minden életkorban, kisgyermekek, felnőttek és idősek esetében egyaránt! Fontos hangsúlyozni a szemészeti kontrollvizsgálatok szerepét a különféle szemet érintő betegségek (pl. daganatok, időskori zöld hályog) időben való felismerése és kezelése érdekében!

Táplálkozzon egészségtudatosan!

Látószervünk optimális működése érdekében következetesen kell táplálkoznunk. Étrendünk részét kell, hogy képezzék az A-, C- és E-vitaminokban gazdag ételek.

Az A-vitamin, illetve előanyaga, a béta-karotin az ideghártyán (retina) lévő fényérzékelő sejtek (pálcikák) működéséhez szükséges. A béta-karotin hiánya a szaruhártya károsodásához, a kötőhártya kiszáradásához, és súlyos esetben akár vaksághoz vagy farkasvaksághoz is vezethet. A C- és E-vitamin a szabadgyökökkel szemben védi a sejteket. A szabadgyökök UV-sugárzás hatására képződnek, és nem csak a bőrön, de a szemben is melanoma kialakulását okozhatják.

A-vitaminban gazdag élelmiszerek: sárgarépa, paprika, paradicsom, sárgabarack, cékla, papaya, brokkoli. C-vitaminforrások: ribizli, petrezselyem, paprika, brokkoli, fehérkáposzta, citrusfélék. E-vitamint tartalmazó élelmiszerek: növényi olajok, diófélék, szója, spárga, leveles káposzta, borsó. A cink, a C- és az E-vitamin elősegítik, hogy a béta-karotin kifejthesse pozitív hatását. A béta-karotin túlzott mértékű bevitele ártalmas lehet, májkárosodáshoz és bőrelváltozásokhoz vezethet!

A lutein egy természetes növényi színanyag, mely nagyon fontos az éleslátáshoz, jó hatással van továbbá az immunrendszerre, a szívre és az érrendszerre is. Különösen fontos nagy mennyiségben fogyasztani azoknak, akik családjában előfordult makuladegeneráció vagy egyéb szemprobléma. Tudományos vizsgálatok szerint annak ellenére, hogy a makula degeneráció öröklött betegség, kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető, illetve a degeneratív folyamat megállítható magas luteinbevitellel.

Lutein megtalálható a leveles káposztában, a spenótban, a ruccolában és a fehér káposztában. Szükség esetén gyógyszertárakban kapható kapszulaformában is szedhető. Felszívódásához A-, C- és E-vitaminra van szükség.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?

Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.