Menü

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.

A laboreredmények olvasása során több olyat is láthat az ember, melyekről nem tudja, mit is jeleznek. Természetesen a lelet kiértékelése minden esetben orvosi feladat, hiszen egyszerre több mindent is kell nézni, például az egymáshoz viszonyított értékeket is, így nem szabad csupán egy-egy értékre alapozni. Ennek ellenére mindenki kíváncsi arra, vajon mit jelenthetnek bizonyos dolgok.

Éppen ezért az orvosok ferritintesztet rendelnek el, ha más laboreredmények, illetve tünetek alapján akár látens vashiányra, akár vashiányos vérszegénységre gyanakodnak. A következő tünetek utalnak vashiányos vérszegénységre:

fáradékonyság,

koncentrációzavar,

hajhullás,

töredezett körmök,

sápadt bőr és nyálkahártyák,

terhelési szívdobogásérzet,

szédülés,

légszomj.

A vashiány okai igen szerteágazók lehetnek - származhat például diétahibából, felszívódási zavarból, vérveszteségből is, de a szervezet fokozott vasszükséglete - terhesség, szoptatás, erőteljes sportolás - esetén is felléphet.

Mit jelez, ha csillagos az érték?

A ferritin normál értéke férfiaknál 24-336 mikrogramm/liter, nők esetében 11-307 mikrogramm/liter. Mint minden laborleletnél, itt is, ha eltér a kapott érték a normál tartománytól, azt az automata csillaggal jelzi. A ferritin egy akut fázis fehérje, így számos tényező befolyásolhatja az értékét, ezért ennek értelmezése orvosi feladat.

Alacsony ferritinszint

Alacsony szintje vashiányra, vashiányos vérszegénységre utal. Fontos kihangsúlyozni, hogy a vashiány nem egy betegség, hanem egy tünet, amit ki kell vizsgálni, a vashiány okát kell megtalálni, kezelni - ez lehet többek között gluténérzékenység, nőgyógyászati probléma, belszervi vérzés. Természetesen addig is el lehet kezdeni a vaspótlást, akár étrenddel, akár tablettákkal, akár vénás úton.

A magas ferritinérték azt jelzi, hogy a szervezet túl sok vasat raktároz el. A vasraktárak fokozott telítettsége viszont szintén kivizsgálást érdemel, személyre szabottan, a beteg életkorát, kórtörténetét figyelembe véve, egyéb orvosi vizsgálatok segítségét is kérve a háttérben lévő folyamat azonosítása érdekében.

A magas vasszint tünetei a felhalmozott vas mennyiségétől függenek időarányosan, ezek lehetnek akár:

szívpanaszok,

fogyás,

kimerültség,

sárgaság,

hasi panaszok.

A probléma ritkábban fordul elő, ám súlyos gondokat jelezhet, ezért érdemes komolyan venni.

Az alábbi állapotok okozhatnak magas ferritinszintet:

májbetegség,

alkoholizmus,

bizonyos daganatok,

haemochromatosis,

rheumatoid arthritis vagy más krónikus gyulladásos rendellenesség,

pajzsmirigy-túlműködés,

túl sok vastabletta bevitele.

A magas ferritinszint (és a magas vasszint) terápiája az alapproblémától függ, ám általánosságban elmondható, hogy vasszegény diétát is szükséges tartani.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?