Menü

Mi történik, ha magas a húgysavszinted?

A húgysav minden ember szervezetében jelen van, viszont magas értéke komoly egészségügyi problémákra mutathat rá, ezért nem szabad elhanyagolni rendszeres megfigyelését.

A húgysav egy olyan vegyület, ami a DNS és RNS nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke. Alapvetően nem magas a szintje az emberi testben, mivel a vesékben kiválasztódik és a vizelettel kiürül vagy a beleken keresztül távozik. Vannak olyan esetek, amikor viszont szintje megemelkedik. Ilyen például, amikor több húst, kolbászfélét fogyasztunk. Régebben úgy emlegették pont ezért, hogy a „királyok betegsége”, hiszen azok, akik anyagilag megtehették, hogy több húst egyenek, nagyobb volt ennek a szintemelkedésnek az előfordulási esélye.

Amikor a húgysav szintje megemelkedik, azaz nem ürül ki kellőképpen a testünkből, különböző panaszokat észlelhetünk. Amikor a szint tartósan emelkedik, az a húgysav kikristályosodik az ízületekben, ez pedig kellemetlen gyulladáshoz vezethet, ezt hívják másodlagos formájú köszvénynek. Ezt okozhatja a túlzott húsfogyasztás, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás is. A problémát az is előidézheti, ha valaki vérszegény vagy leukémiás betegséggel küzd, esetleg ólommérgezése van.

Van olyan is, amikor nem az ízületekben halmozódik fel ez a vegyület, hanem a vesékben, ilyenkor sokszor képződik vesekő, mely nehezített vizelést, fájdalmas görcsöket okoz. vezet. Többször előfordul az is, hogy nem feltétlenül a kikristályosodás okoz gyulladást, hanem szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki.

Többféle dolgot is tehetünk azért, hogy a húgysav szintje csökkenjen. Először is a túlsúlyban szenvedők esetében a normális mértékű fogyás segíthet. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás elengedhetetlen, melynél figyelmet kell fordítani arra, hogy kerüljük a vöröshúsok, belsőségek, kolbászfélék fogyasztását. A burgonya, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a rizs és a zab, a sovány tejtermékek, mind alacsony purintartalmúak, részesítsük őket előnyben. Egy erre előírt diéta folyamatos betartása létfontosságú, mivel a köszvény hajlamos hullámokban visszatérni és erős fájdalmakat okozni.

Fordítsunk időt arra is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot juttassunk szervezetünkbe, mely segíti a vesék megfelelő működését. A rendszeres testmozgás segít a szervek, izmok helyes működésének fenntartásában, illetve hozzájárul az egészséges mértékű izzadás előidézéséhez, amivel szintén méregteleníthetjük szervezetünket. Étrendkiegészítők formájában érdemes E-vitamint is rendszeresen fogyasztani, hiszen szintén egészen jól képes csökkenti a magas húgysavszintet.

A húgysavszintet érdemes az éves rutin labor eredményeknél figyelni, hiszen magas szintje rámutathat különböző egészségügyi problémákra. Figyeljünk az egészséges táplálkozásra, a kellő mennyiségű folyadékbevitelre és a rendszeres mozgásra, ezzel jó eséllyel elkerülhetjük a köszvényt is.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.