Menü

Mi történik, ha magas a húgysavszinted?

A húgysav minden ember szervezetében jelen van, viszont magas értéke komoly egészségügyi problémákra mutathat rá, ezért nem szabad elhanyagolni rendszeres megfigyelését.

A húgysav egy olyan vegyület, ami a DNS és RNS nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke. Alapvetően nem magas a szintje az emberi testben, mivel a vesékben kiválasztódik és a vizelettel kiürül vagy a beleken keresztül távozik. Vannak olyan esetek, amikor viszont szintje megemelkedik. Ilyen például, amikor több húst, kolbászfélét fogyasztunk. Régebben úgy emlegették pont ezért, hogy a „királyok betegsége”, hiszen azok, akik anyagilag megtehették, hogy több húst egyenek, nagyobb volt ennek a szintemelkedésnek az előfordulási esélye.

Amikor a húgysav szintje megemelkedik, azaz nem ürül ki kellőképpen a testünkből, különböző panaszokat észlelhetünk. Amikor a szint tartósan emelkedik, az a húgysav kikristályosodik az ízületekben, ez pedig kellemetlen gyulladáshoz vezethet, ezt hívják másodlagos formájú köszvénynek. Ezt okozhatja a túlzott húsfogyasztás, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás is. A problémát az is előidézheti, ha valaki vérszegény vagy leukémiás betegséggel küzd, esetleg ólommérgezése van.

Van olyan is, amikor nem az ízületekben halmozódik fel ez a vegyület, hanem a vesékben, ilyenkor sokszor képződik vesekő, mely nehezített vizelést, fájdalmas görcsöket okoz. vezet. Többször előfordul az is, hogy nem feltétlenül a kikristályosodás okoz gyulladást, hanem szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki.

Többféle dolgot is tehetünk azért, hogy a húgysav szintje csökkenjen. Először is a túlsúlyban szenvedők esetében a normális mértékű fogyás segíthet. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás elengedhetetlen, melynél figyelmet kell fordítani arra, hogy kerüljük a vöröshúsok, belsőségek, kolbászfélék fogyasztását. A burgonya, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a rizs és a zab, a sovány tejtermékek, mind alacsony purintartalmúak, részesítsük őket előnyben. Egy erre előírt diéta folyamatos betartása létfontosságú, mivel a köszvény hajlamos hullámokban visszatérni és erős fájdalmakat okozni.

Fordítsunk időt arra is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot juttassunk szervezetünkbe, mely segíti a vesék megfelelő működését. A rendszeres testmozgás segít a szervek, izmok helyes működésének fenntartásában, illetve hozzájárul az egészséges mértékű izzadás előidézéséhez, amivel szintén méregteleníthetjük szervezetünket. Étrendkiegészítők formájában érdemes E-vitamint is rendszeresen fogyasztani, hiszen szintén egészen jól képes csökkenti a magas húgysavszintet.

A húgysavszintet érdemes az éves rutin labor eredményeknél figyelni, hiszen magas szintje rámutathat különböző egészségügyi problémákra. Figyeljünk az egészséges táplálkozásra, a kellő mennyiségű folyadékbevitelre és a rendszeres mozgásra, ezzel jó eséllyel elkerülhetjük a köszvényt is.

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.