Menü

Kutya a családban

“A kutyáknak igenis van természetes környezetük: az emberi család.” (Csányi Vilmos)

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Egy országos felmérés eredményéből kiderült – olvasom a neten -, hogy Magyarországon a háztartások több mint felében tartanak valamilyen kisállatot. Nálunk jelenleg egy cuki kis dzsungáriai törpehörcsög van, amennyire anyaként tiltakoztam ellenem, annyira megszerettem a kis szőrmókot, akit természetesen – a gyerekek helyett – ma már csak én etetek és gondozok egyedül, erre pedig számítottam is.

S hogy miért gondolom mégis, hogy egy kutya még elférne az amúgy is háromgyerekes nagycsaládunkban?

Mert a gyermekek és kutyák között lévő különleges kapcsolatról számos történetet olvashatunk, s tény, hogy a gyerekek egy háziállat mellett felelősséget tanulnak, hiszen az állatot minden nap gondozni kell, emellett szociális készségeket is elsajátíthatnak, türelmet gyakorolhatnak. Igaz az is, hogy kutyák mellett felnövekvő gyerekek kevesebbet betegszenek meg, ritkábban szenvednek asztmától, allergiától, s erősebb az immunrendszerük, mint azoké, akiknek családjában nincs kutya. Vitathatatlan, hogy négylábú pajtásaiknak köszönhetően a kis gazdik több időt töltenek a szabadban és sokkal többet mozognak, mint a számítógép vagy televízió előtt ülve, ez pedig hosszútávon egészségesebb életmódot feltételez.

S hogy melyik kutyafajta való kisgyermekes családba?

Nos ideális családi kutyának a spániel. Ez a tündéri kutyafajta tökéletes választás kis (és nagy) gyermekes családok számára, hiszen igazán nyugodt, kedves, barátságos természettel rendelkezik és nagyon szereti a társaságot.

A férjem nagyon szereti a Golden Retrievereket, valószínű nem véletlen választják olyan gyakran ezt a kutyafajtát, hiszen messze híres kedves, barátságos természetéről. Kimondottan nyugodt típus, ideális hangoskodó, eleven gyerkőcök mellé.

A kedvencem a Labrador. Akárcsak a Goldenek, úgy a Labradorok is remek családi kutyák! Nagyon megbízható típus, kimondottan türelmes, valamint lelkes, ha játékról van szó.

A kis cuki beagle kutyust senkinek sem kell bemutatni. Imádja a gyerekeket és a játékot, kedves természete van, és nagyon mókás.

Az ír szetter legnagyobb ismérve, hogy rendkívül energikus, és mindene a játék, így inkább kertes házakhoz szokták javasolni őket. Kisgyerekek mellé tökéletes választás.

A dögönyözni való kis mopsz kis mérete miatt lakásban is jól érzi magát, rendkívül nyugodt típus. Nem egy nagyon aktív fajta, ezért számára klassz program, ha a gyerekekkel nézheti a tévét, vagy csak szimplán aludhat.

Családi kutyának tartják az újfundlandi típust is, hatalmas mérete ellenére igazi kis szeretetgombóc. Ha nagy kertünk van, érdemes ezt a kutyust választani. A négylábú híres arról, hogy afféle „bébiszitter kutya „, hiszen mindig vigyáz a legkisebbekre.

Cikkem végére kedvem lenne mindet örökbe fogadni otthonra, s ha úgy döntünk magunkhoz veszünk egy kutyust, akkor az első gondolatom biztosan az lesz, hogy tuti én fogom gondozni őt is és már második nap megbánom, de az igazság az, hogy belül tudom, valójában soha, egyetlen percre sem bánnám meg.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.