Menü

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Borotválás okozta irritáció

A borotva okozta kisebb sérülésektől és esetleg a borotváláshoz használt haboktól, krémektől is kialakulhat olyan irritáció, ami viszketést okoz, sőt a bőr alatt maradó, ki nem nőtt szőrszálak is irritálhatják a bőrt.

Bőrallergia, irritáció

A bőrizgató hatású vegyi anyagokon kívül bizonyos kemikáliák - legyen azok szintetikusak vagy természetesek - allergiás reakciókat válthatnak ki, amelyek a viszketésen kívül kipirosodással, duzzanattal is járhatnak.

Sztázis dermatitisz

A sztázis dermatitisz az ekcéma egy típusa, amely a lábszárak bőrének tartós kipirulását, hámlását, melegségét és duzzanatát okozza. Sok esetben a bőr sötétbarnás elszíneződése is kialakul, valamint - a vénákban zajló meggyengült keringés miatt - fájdalom, nehézláb-érzés, visszérbetegség és fekélyesedés is megjelenhet.

Ekcéma, atópiás dermatitisz

A bőr gyulladásával járó betegség bármely testrészen, így a lábszáron is előfordulhat, felnőtteknél azonban leggyakrabban a térd-, és könyökhajlatokban jelenik meg. Fontos, hogy bőrgyógyász lássa a száraz, piros, irritált, viszkető területet, többek közt azért, hogy pontosan elkülöníthető legyen az ekcéma a bőrszárazságtól, és hatékony kezelés legyen rá elrendelhető.

Cukorbetegség

Nem közvetlenül a cukorbetegség okoz bőrviszketést, de náluk nagyobb a rizikója olyan betegségek kialakulásának, amelyek ezzel a tünettel is járhatnak. Ilyen például egy-egy bakteriális vagy gombás fertőzés, a keringési problémák vagy a veseelégtelenség. Sok esetben éppen a romló keringés miatt viszkető lábszár hívja fel a figyelmet a diabéteszre.

Ritkább okok

Ritkábban, de előfordulhat, hogy komolyabb betegség áll a háttérben. Rosszindulatú rákos betegség fennállása esetén akár a teljes testet érintően is jelentkezhet bőrviszketés. Pajzsmirigyműködési vagy vesefunkciós zavarok is okozhatnak viszketéses panaszokat.

Mint látható, a lábszár és természetesen más testrészek viszketésének is lehet egészen ártatlan, de akár súlyosabb oka is. Tehát - hacsak nem egészen nyilvánvaló a kiváltó ok, vagy nem múlik el pár nap alatt vagy krémezés hatására a viszketés - mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni az állapotot.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.