Menü

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Amikor az étrend már nem elég céljainkhoz, vagy olyan diétát folytatunk, amely igényli a táplálékkiegészítők bevitelét, akkor érdemes szétnézni a piacon, s megkérdezni szakembert arról, hogy céljainknak, étrendünknek milyen étrend-kiegészítők szedése javasolt.

Az étrendkiegészítők (táplálékkiegészítők) célja azon tápanyagok és ásványi anyagok pótlása, amelyekhez étkezéssel vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni, vagy a táplálkozás útján nem lehet elégséges mértékben bevinni. Az étrendkiegészítők továbbá fontos szerepet tölthetnek be egyes speciális étrendek, illetve betegségek esetében is.

Az étrend-kiegészítők szedése többek között az alábbi esetekben megfontolandó:

várandós vagy szoptató nők esetén
diagnosztizált tápanyaghiányos állapotokban
gyomor bypassműtétjét követően
vékony- vagy vastagbél sztómát viselőknek, illetve
olyan étrendek esetén, amelyek során bizonyos tápanyagokat mellőznek.

A legtöbb tápanyag bevitele megoldható élelmiszerekkel, azonban lehetőség, könnyebbség lehet egyes étrend-kiegészítők használata, úgy, mint fehérje, szénhidrát, ásványi anyagok, vitaminok, „jó” zsírsavak, komolyabb céloknál kreatin.

Amikor az edzőteremben azt halljuk, hogy ki milyen proteint, aminosavat, kreatint „tol” és szinte roskadoznak a polcok a termékektől a shopban, akkor joggal érezhetjük úgy, hogy ezek nélkül nem fejlődhetünk. Ha valaki szeretné kipróbálni, hogy étrendkiegészítőkkel látványosabb sikert ér-e el, annak egy alap kivizsgálás után egy személyre szabott és jól összeállított étrend mellett, szakember javaslata alapján jól jöhet egy – két táplálékkiegészítő, melyek ehhez csak hozzátenni tudnak többet vagy kevesebbet.

Azt tévedés gondolni, hogy ezek oldanak meg minden problémát és edzés nélkül is bomba formát érhetünk el, hiszen várat csak erős alapokra lehet építeni. Kiegészítők nélkül is szép eredményt lehet elérni, csak nem biztos, hogy pont olyan gyorsan vagy olyan mértékben, mint egy jól összeállított étrend-kiegészítés mellett.

A sporttáplálkozás és a teljesítményfokozás külön műfaj, többévtizedes kutatásokkal, s nincs egységes hazai szakmai álláspont mai napig sem az étrend-kiegészítés szükségességét vagy feleslegességét illetően, egy biztos, szakember tanácsát mindig ki kell kérni és soha nem szabad bizonytalan forrásból táplálékkiegészítőket vásárolni.

Kéz alatt beszerzett, bizonytalan eredetű termékeknél sokszor hamis vagy életveszélyes készítményekhez juthatunk, melynek később megfizethetjük az árát. Amennyiben étrend-kiegészítőket szeretnénk használni, mindenképpen forduljunk dietetikushoz és kérjünk személyre szabott tervet.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.