Menü

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

A méhviaszt legfőképpen a fiatalabb méhek „állítják elő” – váladéktermék – a lépek építéséhez, és a kaptárban lévő léputca megalkotásához. A fiatalabb dolgozók virágpor elfogyasztása után a potrohlyuk alsó részén lévő viaszmirigyből állítják elő a méhviaszt apró pelyhek formájában. Az így kiválasztott méhviasz először áttetsző, majd megfelelő „rágás” után képlékennyé és világos, fehér színűvé válik. Jöhet itt a kérdés, hogy de akkor mitől sárga a méhviasz.

Nem kell messzire menni, ugyanis a méhsejtekbe hordott pollen, virágpor adja ezt a sárgás színt az idő alatt, hogy mennyit használják az adott sejtet a méhek. A sejt minél többet használt annál barnább, majd a végén feketévé válik. Ebben a pontban éri el azt a szintet, amikor a keret megérik a cserére, és a méhész kiolvasztja azt újra felhasználásra, műlépet hengereltetve belőle.

A méhviasz, a lépnek egy része, ebben a hatszögletű kis lakásokban nevelik fel a fiasítást, ebben tárolják a méhkenyeret, a virágport, és a méz több fajtáját is. Ezek a hatszögletű sejtfalak természeti csodaként jelennek meg a tudományban, mivel rendkívül nagy stabilitást adnak az amúgy törékeny műlépnek. De nem ez a legfontosabb, hiszen e hatszögletű kis sejtekkel tudják a lehető legnagyobb leghasznosabb területet kihasználni az adott méretű műlépnél. Így tudják a legnagyobb mennyiségű mézet, méhészeti termékeket, és fiasítást tartani az adott kereten.

A méhviasz élettani hatása az emberi szervezetre.

Igen jó sejtregeneráló

Baktériumölő hatása páratlan

Bőrnyugtató hatása is páratlan

Sebgyógyító, és gyulladáscsökkentő hatása miatt ajánlott sebekre kenve alkalmazni.

Ezek után kijelenthetjük, hogy a méhviasz a természet egyik csodája. A sok páratlan tulajdonságának köszönhetően a felhasználása olyan széles körű, hogy azt itt ebben a cikkben felsorolni szinte nem is lehet.

Ami nagyon fontos a méhviasznál! Egyetlen élőlény van a Földön, ami képes eme csodálatos természeti csodát előállítani az pedig a Méh!

Így nagyon fontos, hogy lehetőleg minél jobban óvjuk környezetünket, ültessünk minél több virágot, és ha ki is vágjuk a fákat pótoljuk azokat, hiszen, ha a méhek létszáma drasztikusan lecsökken a Földön, az beláthatatlan következményeket fog okozni az ember életében.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.