Menü

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

A szezonális szénanátha az egyik leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedés. Tüneteit tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, vörös, könnyező és viszkető szem jellemzi. A pollenallergiások számára különösen fontos, hogy szakorvoshoz forduljanak és pontosan ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely számukra a kellemetlen panaszokat kiváltja.

Allergológus és immunológus szakemberek, fül-orr-gégészek elmondták, hogy az enyhe februári időjárásnak köszönhetően, már megjelentek az első pollenek, amit az arra érzékenyek már meg is tapasztalhattak.

Az említett növények pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, az égeré azonban a napokban elérheti több helyen is a nagyon magas szintet, így az erre allergiások számíthatnak a tünetek megjelenésére és erősödésére. Az allergiások első és legfontosabb kérdése általában az, hogy mit tehetnek a tünetek enyhítése érdekében.

Elsősorban a szájon át szedhető antihisztaminok és helyileg ható lokális készítmények enyhíthetik a panaszokat, de az orr átmosása is segíthet.

A pollenallergia tünetei alapvetően két módon kezelhetők: tüneti és tartós kezeléssel. A tüneti kezeléshez tartoznak az allergia gyógyszerek: például antihisztamin tabletta, szemcsepp vagy szteroid orrspray.

Az immunterápiáról még beszámoltunk korábbi cikkeinkben, ezt a kezelést az érintett pollen várható virágzásának kezdetét megelőző 90. nap körül el kell kezdeni, hogy hatékony lehessen.

Ha nem lenne elég a pollenallergia önmagában, akkor rossz hír, hogy létezik úgynevezett keresztallergia jelensége is. Ez lényegében azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll.

Jellemző keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka.

Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack.

Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró.

Földimogyoró: dió.

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

A pollenallergia tünetei mindenkinél másképp jelennek meg. Van, akinek gyengébbek, másoknak erősebbe, éppen ezért a pollenallergiától szenvedőknek érdemes tisztában lenniük a panaszaikat kiváltó növények virágzásának szezonjával, ebben nagy segítséget jelent a pollennaptár ismerete.

Karácsonyi szimbólumok

Az életünk, lelkünk, lakásunk decemberben ünnepi díszben várja a karácsonyt. Az otthonunk, a kert, a lakás, a szobák, az ablakok, a fenyőfa, a ruházatunk, a munkahelyünk és a legtöbb üzlet, bevásárlóközpont is karácsonyi pompával ragyog. Vajon ismerjük, hogy ezek a szimbólumok, díszek, dekorációk milyen jelentéssel bírnak?

Tűzveszély a lakásban! Mitől lehet veszélyes az advent?

Minden évben több tucat lakástűz ad munkát a tűzoltóknak ünnepekkor. A legtöbb tűz adventi koszorúkból és karácsonyfákból keletkezik, de hasonlóképpen veszélyesek az óvatlanul elhelyezett karácsonyi dekorációk is.

Ehető vadnövények nyomában

Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságainak köszönhetően, nagyon változatos és fajtákban gazdag. Napjainkban ezeknek csak töredékével találkozhatunk a bio- és reforméletmód boltok polcain, ilyenek a vad gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök.

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Mit kell tudni a jojobáról?

A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.