Menü

Valentin-nap, amikor csak a szerelem számít meg a csoki

Itt a Valentin-nap. Vannak, akik számára a február 14-e a szerelmesek várva várt ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket, mások nem tartják és nem értenek egyet ezzel az „egy napig nagyon szerelmesek vagyunk” szokással, mely a virágárusok ünnepe.

Tény, hogy a szerelmesek ünnepén a virágárusok és az ajándéktárgy-kereskedők engesztelhetetlen harcot vívnak a vevők pénztárcájáért, de vajon miről szól és honnan ered ez az ünnep?

Valentin-nap néven vált ismertté és népszerűvé február 14-e. Ez a nap az 1990-es évektől kezdődően a szerelmesek napja, akik ilyenkor megajándékozzák egymást, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek.

Hogy lett ez a nap a szerelmesek napja?

Egy legenda szerint Rómában élt egy Valentin nevű keresztény pap, s amikor a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot, Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és megeskette a szerelmes ifjakat. A császár emiatt börtönbe vetette, és halálra ítélte, ám Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek Valentin összebarátkozott a lányával. A legenda szerint a lány vak volt, a pap azonban hitének erejével meggyógyította és csodát téve visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”.

A legenda szerint innen ered a Valentin-napi szerelemes üzenetküldés szokása és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje. Egy másik legenda úgy tartja, hogy azért kellett meghalnia, mert segített a keresztényeknek elkerülni a biztos halált hozó börtönt.

Magyarországon a Valentin-nap ugyan viszonylag új szokásnak számít, de nagyon hamar népszerűvé vált.

Ezen a napon számtalan ajándék is gazdára talál, a legnépszerűbb a virág, a csokoládé szív alakú dobozban és az ékszer. Ajándékot vásárolhatunk személyesen, online, de készíthetünk saját kezűleg is!

Személyre szóló ajándék a saját kézzel készített meglepetés, ez lehet szappanöntés, vagy egy illatos gyertya, egy kedves képeslap vagy szív alakban sütött édességek, sütemények, egy saját fényképpel ellátott bögre vagy akár egy egyedileg gravírozott toll, fényképes naptár vagy fotókönyv. Nem kell bonyolult ajándék, elég egy feliratos, esetleg vésett vagy gravírozott tárgy, melyekre szerelmünk nevét, megismerkedésünk vagy esküvőnk dátumát írhatjuk. Akár még a mai napon is gyorsan kitalálhatunk egy frappáns és gyors, egyszerű meglepetést!

Az internet térhódításából természetesen a Valentin-napi ajándékozást sem maradt ki. Online is lehet ma már virágot vagy más ajándékot küldeni, mely kényelmes és praktikus. Az internet elterjedésével természetesen már digitális üdvözlőlapok és kuponok millióit küldik az emberek szeretteiknek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.