Menü

Valentin-nap, amikor csak a szerelem számít meg a csoki

Itt a Valentin-nap. Vannak, akik számára a február 14-e a szerelmesek várva várt ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket, mások nem tartják és nem értenek egyet ezzel az „egy napig nagyon szerelmesek vagyunk” szokással, mely a virágárusok ünnepe.

Tény, hogy a szerelmesek ünnepén a virágárusok és az ajándéktárgy-kereskedők engesztelhetetlen harcot vívnak a vevők pénztárcájáért, de vajon miről szól és honnan ered ez az ünnep?

Valentin-nap néven vált ismertté és népszerűvé február 14-e. Ez a nap az 1990-es évektől kezdődően a szerelmesek napja, akik ilyenkor megajándékozzák egymást, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek.

Hogy lett ez a nap a szerelmesek napja?

Egy legenda szerint Rómában élt egy Valentin nevű keresztény pap, s amikor a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot, Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és megeskette a szerelmes ifjakat. A császár emiatt börtönbe vetette, és halálra ítélte, ám Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek Valentin összebarátkozott a lányával. A legenda szerint a lány vak volt, a pap azonban hitének erejével meggyógyította és csodát téve visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”.

A legenda szerint innen ered a Valentin-napi szerelemes üzenetküldés szokása és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje. Egy másik legenda úgy tartja, hogy azért kellett meghalnia, mert segített a keresztényeknek elkerülni a biztos halált hozó börtönt.

Magyarországon a Valentin-nap ugyan viszonylag új szokásnak számít, de nagyon hamar népszerűvé vált.

Ezen a napon számtalan ajándék is gazdára talál, a legnépszerűbb a virág, a csokoládé szív alakú dobozban és az ékszer. Ajándékot vásárolhatunk személyesen, online, de készíthetünk saját kezűleg is!

Személyre szóló ajándék a saját kézzel készített meglepetés, ez lehet szappanöntés, vagy egy illatos gyertya, egy kedves képeslap vagy szív alakban sütött édességek, sütemények, egy saját fényképpel ellátott bögre vagy akár egy egyedileg gravírozott toll, fényképes naptár vagy fotókönyv. Nem kell bonyolult ajándék, elég egy feliratos, esetleg vésett vagy gravírozott tárgy, melyekre szerelmünk nevét, megismerkedésünk vagy esküvőnk dátumát írhatjuk. Akár még a mai napon is gyorsan kitalálhatunk egy frappáns és gyors, egyszerű meglepetést!

Az internet térhódításából természetesen a Valentin-napi ajándékozást sem maradt ki. Online is lehet ma már virágot vagy más ajándékot küldeni, mely kényelmes és praktikus. Az internet elterjedésével természetesen már digitális üdvözlőlapok és kuponok millióit küldik az emberek szeretteiknek.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.

Ezért jó a délutáni szieszta

Azt eddig is tudtuk, hogy a délutáni alvás, szieszta: kifejezetten jót tehet az egészségnek, de ezt most már a tudomány is alátámasztja. szakemberek szerint elég hetente egy-két alkalommal szunyókálni délután, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke rizikóját.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Napi 10 ezer lépés!

Hallottuk már párszor, igaz? Ez a szám az ajánlás arra, hogy mennyit kell megtenni naponta a hosszabb, egészséges életért. Vajon sok vagy reális? Egyáltalán hol és hogyan tudunk ennyit gyalogolni, sétálni?